Kutyanevelés? Hogyan csináljam?
1. Ha leelőz, lendületesen lefordulsz róla és pár rántást adsz neki. Akkorát, ami már elég kellemetlen neki ahhoz, hogy elkerülje és elkezdjen figyelni arra, hogy ne előzzön le téged. Ha olyan a kutya habitusa, ezt lehet kombinálni egysoros lánc nyakörvvel is.
2. Ha húz, megállsz és megvárod, hogy visszalazuljon a póráz. Van akinél bevált, én ehhez sosem voltam elég türelmes.
3. nyugdíjas szomszédomnál és kamasz vizslájánál vált be, bottal a kutya elé vágsz, ha leelőz.
4. halti, szöges nyakörv, - bár ez már leginkább akkor kell, ha a gazda minden máshoz béna.
A lényeg, hogy ne ugrálj a módszerek közt, hanem amit kiválasztasz, azt következetesen használd!
"Ha húz, megállsz és megvárod, hogy visszalazuljon a póráz. Van akinél bevált, én ehhez sosem voltam elég türelmes."
Nálunk is ez vált be.
2-3 séta után leesik neki a lényeg, de MINDIG tartsd magad a módszerhez. Olyan nincs, hogy most épp nincs kedved gyakorolni és akkor hadd húzzon. Akkor teljesen összezavarod a kutyát, hogy egyszer húzhat, egyszer nem.
Sima nyakörv, sima szövetpóráz, sok türelem, ennyi kell hozzá.
Minden módszer lényege, hogy te irányítasz, nem a kutya. Vagyis pont az ellenkezőjét teszed, mint amit ő akar. Ha megállsz és hisztizik, akkor tovább vársz, addig, amíg fel nem adja. Ha bedőlsz a hisztinek, nyugtatod, beszélgetsz vele, tovább indulsz, ő irányított megint, nem te.
Szájkosár ugyan ez. Te azt mondtad, hogy rajta kell lennie, akkor rajta van és nem foglalkozol a hisztivel. Ha megáll, adsz pár rántást neki és lendületesen indítod tovább. Ott a pórázt a kezedben, használd, ha felugrál emberekre!
Érdemes lenne eljárni egy jobb kutyasuliba, ahol foglalkoznak neveléssel is, vagy kihívni házhoz kiképzőt.
Így van, ahogy az utolsó írja.
Nekem a kutyám a kaputelefon hangjára hisztizett, konkrétan úgy visított, hogy nem tudtam rákérdezni, ki csönget, annyira felizgatta.
Úgyhogy rendszeresen rászóltam és megvártam, amíg befogja és lenyugszik (volt, hogy 20x csengett addig) és csak akkor szóltam bele.
Ennek sok köze nincs a pórázhoz, de az elv ugyanaz, megkövetelsz egy bizonyos viselkedést a kutyától, hogy az izgatott állapotból váljon nyugodttá.
Futtatóra menet ugyanez, póráz nélküli sétánál ugyanez. Addig nem megyünk be a kapun, nem veszem le róla a pórázt, nem engedem el, amíg le nem nyugszik.
Úgyhogy lényegében annyi a dolgod, hogy sokkal türelmesebb és kitartóbb legyél a kutyádnál és mindig érvényesítsd az akaratodat. Ha ehhez 50x kell 3 percen belül megállnotok, akkor annyiszor. Ha egyszer leesik neki, miről van szó, már kevesebbszer kell :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!