Laza pórázon séta? Nekem nem megy! :' (
Van egy JRT-m és nagyon nagyon húz. Próbáltam a megfordulásos módszerrel. Egyfolytában nyüszít. Néha szépen megy néha nem. Közben meg hülyének néznek.
Akkor a megállós, leültetős módszernél, húz, megállok, leül, megyünk és dzt a kört eljátsza, de mindig húz.
Megrántós módszernél fuldoklik.
Mit tegyek? Váltsak hámra?

Basszus ahogy írtad hogy JR rád gondoltam :) Próbálj dobbantani a lábaddal. Talán a rezgéseket megérzi. Nekem volt egy kutyám kicsi koromban. Azt csináltam hogy fogtam és elengedtem a pórázt, mikor megindult jó nagyot léptem a póráz végére ettől megrántotta a nyakát. Ez épp elég volt hogy amikor már csak simán dobbantottam rám nézett és lelassult. Talán nálad is beválik. #1 voltam.
ui: Ismerjük egymást ;)

Kiegeszitenem amiket itt leirtak (bar hazudnek ha azt mondtanam hogy szorol szora vegigolvastam) ket nagyon fontos dologgal:
Elso: a nyakorvet a leheto leginkabb fel kell tolni a nyak felso reszere, mar-mar a koponyacsont ala. Ott ugyanis a leggyengebb a nyak, sokkal jobban iranyithato a kutya. Ahova a nyakorv alapertelmezett helyzetben kerul, a nyak alja, ott a legizmosabb, a leheto legrosszabb hely.
Masik: Alapesetben a kutya melletted megy. Ezert, a rantassal oldaliranyba korrigalunk, nem hatrafele! Ha elotted megy a kutya es te magad fele rangatod a porazt azzal annyit ersz el hogy a kutya belefeszul a nyakorvbe es noveli az egesz tortenet intenzitasat. Ha oldaliranyba korrigalsz akkor az kibillenti a kutyat az egyensulyabol es eszhez ter.
De igy latatlanba nagyon nehez segiteni sajnos. Fontos lenne latni a kutyus hogy mi a helyzet vele, mire hogy reagal, miert huz, mi lehet a gond.

A seta nem arrol szol hogy a kutyanak szabadsaga legyen. Hanem arrol, hogy mentalisan es fizikalisan is elfaradjon. Fizikalisan kifarasztja maga a seta, de mentalisan csak akkor farad el ha rad koncentral, nem pedig ossze-vissza rohangal arra, amerre viszi az orra. Rad figyel, melletted megy, ha te megallsz o is megall, a feje fent, fulek hatracsapva, farok a magasban, ez az egeszseges testtartas seta kozben. Ez egy "alert" kutya. Ezt akarjuk, ez a jo neki.
Nem baj ha suket. Nem parbeszeddel kommunikalunk a kutyaval, de remelem ez nem ujdonsag. Setaltani meg porazon fogjuk, tehat teljesen irrelevans hogy "behivhato-e" vagy nem. Valszeg nem az, de nem is kell elengedni. Tevhit, hogy attol farad el a kutya hogy jol kirohanja magat mindenfele. Attol is, de az csak a tortenet egyik resze.

És szerinted az érdekes egy kutyának ha egész séta alatt utánad koslat? főleg egy vadászkutyának ami rohadtul nem erre lett kitalálva? Ez a szerep max egy nj-vel játszható el... más kutyáknak rohadtul nem érdekes ez.
Üdv egy átkozottul makacs és kíváncsi vadászkutya gazdija :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!