Mit gondoltok az ivartalanításról?
Félreértés ne essék. Én nem azt mondom, hogy ha nem ivartalanítják akkor tuti elpusztul, vagy beteg lesz.
Lehet, hogy te is élsz majd 90 éves korodig egészségesen, de ha lenne rákra, aidsre stb vakcina, teljesen elérhető áron, ugyan ezt mondanád, hogy minek?
Én arra sem fröcsögök, ha valakinek van egy szép kutyusa, és úgy gondolja, lehoz 1-2 almot, anélkül, hogy nincs tapasztalata. Ha normálisan átgondolja, és lát rá normális esélyt, hogy gazdihoz adja a kicsiket, tegye. Csodálatos dolog látni, ezt én is tudom.
De az, hogy nem ivartalanítom, de nem akarok kölyköket, szal nem is engedem, én kínzásnak tartom, mert attól a hormonok dolgoznak.
Az pedig, hogy szaporodik magának, és megszül évi 2-3 almot, rengeteget kivesz az állatból. Ez pedig nem spekuláció, logikusan gondold végig. Vagy kérdezd meg anyád, milyen volt neki a 9 hónap, majd az első 3 év.
Így is élhet boldogan hosszú életet, de megvan a komplikációkra az esély.(mind a terhességben, ellésben, mind a tüzelésben, és abban, hogy elkóboroljon, és balesetet szenvedjen)
Arra viszont jóval kisebb az esély, hogy komplikáció legyen az ivartalanítás során.
Azzal meg, hogy elvertétek a kutyát seprűnyéllel, és miután túl idős lett, hogy a munkáját elvégezze lealtattátok, nem dicsekednék....
Egyreszt a fizikai fenyites ha jogos nem istentol elrugaszkodott gondolat (meg az iskolakban is fenyitenek kavicsos kocsogokkel a kocsogok). Gondolom te sose rangattad meg meg a kutyad, sot mi tobb ha valamihez a kutyanak nincs kedve, akkor nincs. Ha okelme a kanapen kinvan tartozkodni, akkor az ugy van jol, hiaba a vendeg nem fer el. Gondolom azt sem ismered, hogy " A jokor jo helyen adott makarenkoi pofon igencsak tanito celzatu". Bovebbem:
Altatas: Gondolom te azt a vonalat kepviseled, had szenvedjen az a szegeny para, igaz futni nem bir, oreg mint a Fold, mar csak fekszik es szenved, de el ne altasd mert az igazi fereg dolog. Igazi ostoba vagy mar bocs, van az a helyzet mikor jobb ha altatjak a kutyat es nem szenvedtetik meg fel evet. Kivanom neked ezt sose keljen megerned.
Egyrészt, egy pitem, és egy dobbermannom van. És igen sosem fenyítettem őket. Pozitív megerősítéssel tanult mind a 2, és nekem nincs olyan sosem, hogy a kutyám olyat csinál, amit én nem akarok, ami az életvitelem miatt elengedhetetlen(rengeteg idegen ember jön naponta, és állat egyaránt). Ebben az esetben rászólok, mivel hallgatnak rám, legyen akármiről szó. Meg vannak nevelve, tudod ez a lényeg.
Nem vallom azt, hogy a gyógyíthatatlan beteg állatot ne altassuk le. Kedvesem, gondolom vagy vagy 10en akárhány éves. Én már lassan 6 éve tevékenykedem állatmentőként, 2 kutyám van, és 5 cicám(előbbiek kint tartva, utóbbiak bent)
Az egyik beteg csak(cukorbetegség) amire minden nap kap szurit. Magyarországon inkább az a divat, hogy már nem tudom hova tenni, vagy túl költséges az orvosi számla, szal altassunk. Volt idős, beteg kutyám(2x kapott agyvérzést) hidd el, tudom milyen, azt is tudom milyen meghozni egy ilyen döntést, de amíg nem szenved, és nem gyógyíthatatlan, nem altatok.
Azt, meg hogy ki a rossz állattartó asszem megbeszélhetjük. De úgy gondolom, a számlámon picivel több megmentett élet, és több szakértelem van, mint egy fiatalkorúban, aki a fotelből nem tudja parancsszóra elhívni a kutyáját, így inkább ráüt.
Ezennel azonban ezt a vitát abba is hagynám, mert semmi köze sincs már a kedves kérdező témájához. Ha vitatkozni akarsz, látogass el hozzám, szeretettel megkínnállak, sütivel, teával, nézd meg, hogyan élünk az álataimmal, milyen ellátásban részesülnek a mentettek, aztán ítélkezz, hogy belém mekkora felelősség, és tudás szorult.
Messzirol jott ember azt mond amit akar.
A mit tudsz te rolam(vagy barkirol), hogy ki merj jelenteni ilyesmit, hogy "neked tobb van a szamladon", meg nagyobb a tapasztalatod, meg jobban tartod a kutyaidat barkinel is? Innen is latszik borzalmas nagy kamu ember vagy, aki egypicit is konyit a kutyakhoz pontosan tudja mindegyik mas es mas, es bar vannak egyetemes torvenyek azert mert A kutyaval szep eredmenyeket ersz el kozel sem jelenti hogy Bvel is. Kicsit vegyel vissza az arcbol, mert igy hiteltelenne valsz es sajat magad parodiajava.
Kutya egy allat, nem egy robot.
Reszemrol is vege, nekem sincs kedvem szetoffolni a temat, de kesz vicc vagy aranyapam, ezekkel a kijelenteseiddel, meg fellengzos dumaddal.
Ezt is nezd végig:
http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__7709710-meg-t..
ha a gazda nem akar almot-már pedig minek, te is írtad,hogy szarásig vannak a menhelyek. akkor miért kéne ivarosan hagyni?
maga a tüzelés nagyon rossz érzés a nőstényeknek. a kanok meg ilyenkor meg vannak bolondulva.
akármilyen felelős a gazda,ezeket nem lehet elkerülni,mindenképpen szenvedni fog az állat. de ha ivartalanítja,akkor egy életre megoldja ezeket a problémákat.
Menhelyen dolgoztam 6 evig. Egy csomo ivaros kutya emlodaganatos es hererakos volt, volt teniszlabda nagysagu hererak, meg nem egy kutyanal, elojon az enlodaganat egyik oldalt, aztan megmuttettuk, es utana ra par evre ujra elojott a masik oldalt.. es ilyen volt sok, mert a meheben is volt rak ezeknek. Amelyiket ivartalanittattuk fiatalon, azok egeszsegesebbek voltak, nagyon sok kutya eletet nyomon kovetek mert a szivemhez nottek, van egy adatbazis es onnan tudom kiket kell ellenoriznem.
Nekem van itthon (veglegesen es ideiglenesen tobb eve) 8 kutyam, mind ivartalan, 1 el van hizva labrador/staff keverek.. a tobbi teljesen atlagos meretu. Es a 8 kozul 1 olyan van, amelyik ivartalanitas utan mar egyaltalan nem akart a szukakkal sem baratkozni, addig csak a kanokat uldozte, de fajtajat tekintve benne van a pakliban, hogy kutyazos. Nem mai darab, nehez kiszedni belole, de azert annyit elertem, hogy kussoljon es ne menjen kotekedni. Ot kulon is zarom, ha nem vagyok itthon. Sok pozitiv visszajelzest kapok az ivartalanitassal, de vannak termeszetesen rosszak is. Volt olyan kutya, akinel az ivartalanitas nem segitett,mar attetes volt, a majara emloire stb. De ott pl a kutya 6evesen lett ivartalanitva es kb 8evesen kellett elaltatni. Van par elhizott, de ott ha vevo a joszandeku segitsegre, valtoztatnak es meglehetosen sokat javul a kutya "hordossaga".. sok kutyanal az sem mindegy mit eszik. Nalunk sokszor kaptak maradekot, ettermek stb, na es nem egy kutya volt, akiknel boven hizas volt ezektol, naluk inkabb tapot alkalmaztunk, neha neha maradekot.
Ez az ivartalanitas megoszto dolog, a szemelyes velemenyem az, hogy nem tenyeszetre valo szukat mindenkepp erdemes, mert azert gonddal jar a tuzeles.. en nem gyoztem felmosni mert a tobbi felnyalja, meg jottek ra mint a legyek, setalni se tudtam mert ha forgalmasabb helyre vittem, megrohamoztak minket a kobor es gazdis kan kutyak, akkor ok dominanciai harcoltak, na szoval nekem az egy teher volt. Sok kutyanal a jellemet egyebkent nem valtoztatja meg, ha felnott korban tortenik, csak lenyugtatja oket hogy nem kell kanoknak allandoan a csaladalapitassal foglalkozni. Pl a legujabb vedencem 3 evesen lett ivartalanitva, nagyon felos volt, stresszes es ivartalanitas utan konnyebb volt kezelni egy fokkal. Nem latvanyosan, mert nem egy csodadolog, de en lattam.
Mellesleg ezen veszekedni kb olyan, mint hogy melyik jobb, a menhelyes vagy a szurt, tenyeszetbol szarmazo kutya. Sok menhelyes szivos, mert ugye nem csaladias kornyezetben vannak stb, de hallottam mar olyat is, torzskonyves kutya, 30ezres tapon, jo tartassal meghalt 6evesen.. ezeket lehetetlen kiszamitani, de az ivartalanitassal sokat nem veszit az ember, de megelozheto vele egy-ket daganat. Nyilvan ha pl nyirokmirigy daganata lesz, azon nem valtoztat. De nem az a leggyakoribb, hanem a here/meh/emlo.. sajnos tudom. :(
Sziasztok.
Én 18 éve vagyok kutyás - leszámítva a gyerekkori éveimet, mert otthon is volt kutyánk, de gyerekként akkor ez még nem foglalkoztatott. Van kan és nőstény kutyám is és mindkettőt - és a már eltávozott kutyámat is - ivartalaníttattam. A kérdező hivatkozik a természet rendjére. Sajnos anno a természet nem számolt azzal, hogy a föld elnépesedik és az ember lesz az uralkodó élőlény aki dönt a többi élőlény sorsa felett. Benépesítettük a földet, elfoglaltuk élőhelyeiket így nagyon sok állat csak úgy élhet túl, hogy az embertől függ. De mivel az ember - tisztelet a kivételnek - kegyetlen, felelőtlen, önző a kevés felelősség teljes ember dolga, hogy ne hagyja a természetet a maga útján menni. A felelősség teljes ember sem szül nyakló nélkül halomba gyerekeket csak annyit amennyit normálisan el is tud tartatni.
Hogy egészségügyileg indokolt-e az ivartalanítás nem tudom. Az biztos, hogy az én kan kutyám a tüzelési időszakban nagyon agresszív volt, még engem is megkapott. Ivartalanítás után sokkal nyugodtabb lett. A nőstény kutyámmal is alig lehetett bírni amikor tüzelt. Folyton nyugtalan volt, nem tűrte a bugyit és mivel a lakásba is be vannak engedve minden véres lett. Épp ezért szerintem egy felelősség gazda igen is ivartalaníttatja a kutyáját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!