Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » 4 hetesen hogy válasszak...

4 hetesen hogy válasszak kölyköt? A "Volhard teszt" ennyire korán mennyire eredményesen elvégezhető?

Figyelt kérdés

Tenyésztőtől vásárolt kutyánkkal már az első hetektől problémák voltak. Állandó hasmenés, bélgyulladás, emiatt csúsztak az oltások is, stb.

A kutya kiválasztáskor nem tűnt sem túl félénknek, sem túl dominánsnak. Ahogy elkezdtük szocializálni (persze szép fokozatosan), úgy jöttek elő az amúgy fél évesen szuper prémium minőségű táp ellenére is csontsovány kutyának az egyéb problémái. Illetve hogy pontosan fogalmazzak... 2,5 hónapnyi hiába való szocializációs kísérlet eredménye, hogy a kutya egy idegroncs, aki ha megijed, maga alá piszkít, és egyéb ilyen apróságok.Millió kérdésem volt már, mióta megvan.. mit etessek vele hogy végre hízzon stb. De ez már sok volt, hisz a kutyát kiállításra és tenyésztésre szántuk, így maradt a garancia. A tenyésztő hajlandó kicseréli a kutyát, bár nyilván utál érte de ez van. Viszont a következő (másik szukától) alomból 4 hetesen kell választani mert sok előjegyzése van, amit én meg is értek, csak ezek után félek attól, hogy mi van ha ezúttal sem sikerül jól választani. Nyilván az ember egy ilyen eset után már óvatosabb. Akivel konzultáltam az adott kutyusról, Ő javasolta ezt a tesztet, de nem tudom hogy ennyi idősen milyen eredménnyel lehet elvégezni. Ha nem jó ebben a korban, akkor mire figyeljek, attól még megcsináljam -e, esetleg mely pontot hagyjam ki vagy mit vegyek hozzá?

Előre is köszönöm a hozzáértő válaszokat.

#Volhard teszt #kölyök választása
2016. júl. 19. 14:00
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Direkt nem írtam fajtát és tenyésztőt mert senkinek nekem akarok rosszat. Ebben a fajtában szűk a kör nagyon.

Persze beszámolok majd. Köszönöm szépen a válaszokat.

Kedves válaszoló. Itt nem elsősorban a kiállításról van szó, hanem arról hogy tenyésztési szándékkal vettük a kutyát,de erre alkalmatlan. Mivel nem egy 50 e Ft.-os kutyáról van szó ez azért nem ilyen egyszerű, és egyáltalán nem volt könnyű ezt a döntést meghozni sajnos. Úgy gondolom aki ebbe nem lát bele ,az az a közeg aki tudatlanul és önfeledten élvezi a tenyésztők lelkiismeretes, és rengeteg fájdalmas döntéssel, nehézséggel járó munkájának gyümölcsét. Egészséges idegrendszerű, és szép küllemű kutyákat. De hogy emögött mennyi sírás,elkeseredés és nehézség áll,az nincs a kölykök papírján feltüntetve.

2016. júl. 19. 22:36
 12/16 anonim ***** válasza:
A Volhard tesztet teljesen felesleges és értelmetlen 4 hetesen elvégezni. Nem véletlenül kell akkor csinálni amikor. Előtte még testileg és idegrendszerileg is fejletlenek a kutyák a teszt elvégzéséhez és semmilyen valós következtetést nem lehet belőle levonni. Túl későn tesztelve pedig már a tanult viselkedésformák és a környezeti hatások miatt torzulhat az eredmény.
2016. júl. 19. 23:20
 13/16 anonim ***** válasza:

Nézd, voltam hasonló helyzetben. 5évvel ezelőtt vettem 180ezer ftért egy kutyát, kifejezetten tenyésztésre,kiállításra.

A kutya 1éves korára már látszott, hogy alkalmatlan rá, se küllemre, se temperamentumra nem volt megfelelő.

Mégsem dobtam el, nem adtam vissza, se sehova, maradt velem..

2016. júl. 20. 09:20
 14/16 A kérdező kommentje:

Elnézést én senkit nem szeretnék megbántani de nem bírálatokat kértem.

Én tudom azt hogy mennyi kutyám és ezek mellett mennyi kötelezettségem van. Valamint hogy van egy pár hónapos állatka akivel eddig csak a bajom volt, nem tud normálisan emészteni, az udvarból nem vihetem ki, és hogy a többi kötelezettségem mellett mennyi időm jutna rá. Viszont azt is tudom ha adok neki egy esélyt hogy olyan gazdát talál aki helyettem rendesen meg tudja neki adni ezeket, akkor azzal a kutyanak teszek jót. Épp elég nehéz volt ezt a döntést meghozni, nincs szükségem meg arra is hogy ismeretlenül bíráljanak emiatt.

2016. júl. 20. 12:25
 15/16 anonim ***** válasza:
Kérdező, én megértelek. Gondolom, ha egy idegroncsot akarnál pátyolgatni, akkor hoznál menhelyről, nem százezrekért vennél tenyésztőtől. Nem mindenkinek van türelme, kapacitása és elegendő tudása egy ilyen kölyök felneveléséhez.
2016. júl. 20. 15:57
 16/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm Neked !!! :)
2016. júl. 20. 16:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!