Tudnátok olyan bevált módszereket írni ami nektek is bevált?
Kaukázusi juhászkutyát szeretnék venni.
Tudnátok olyan módszereket írni nekem bármihez falkafezérség megszerzéséhez fegyelmezéshez bármihez ami a kutyához kapcsolódik?
(Jöhwt olyan válasz is amely nincs fajhoz kötve a tanácsok mindig jol jönnek :) )
Kutya neveléshez sztem a legfontosabb dolgok a határozottság, következetesség, türelem, és motiválás.
Ugyan ezek tapasztalat alapján jobban működnek, de most próbáljuk meg szóban.
Jobb minnél korábban kezdeni...a kiskutyák agya olyan mint a szivacs, gyorsabban tanulnak mint a felnőttek csak azt észben kell tartani, hogy nem tudnak viszont addig koncentrálni. Így 8 hetesen kb 5 percig tanítsuk egyhuzamba, majd tartsunk egy kis játék, vagy pihiszünetet. Ahogy telnek a hetek-hnapok, egyre tovább fog tudni koncentrálni, de ezt látod is majd.
Pórázra szintén lehet már szoktatni 8 hetesen, de még csak a kertbe, oltások megkapasáig ne viďd olyan helyre, ahol más ebek is járhatnak.
Első sorban a nevét kell majd hogy megtanulja. Ezt folyamatosan ismételgesd, de csak pozitív körítéssel, én nevet sosem használok a fegyelmezésnél. A másik a nem, vagy bármilyen parancsszó/hang ami a tiltást fejezi ki(pl fujj)
Itt jön a határozottság. Ha vmit tiltasz, ne kedveskedj, ne mosolyogj közben, ugyanis a kutyák a testi gesztusokat, hangleelytést mimikát is figyelik. Emellett ha vmi tilos, az legyen mindig az, sose kivételezz, az állat ugyanis azt nagyon hamar megjegyzi, hogy vannak esetek, amikor engedett. Ez lenne a következetesség. Mivel pici lesz, így akár hetekig is eltart, hogy vmit megtanuljon. Azért sose büntesd, ha vmit nem jól csinál, ha elveszted a türelmed, akkor inkább hagyd abba, tarts egy kis szünetet.
Én a kutyáimat sosem fenyítettem. Mind pozitív megerősítéssel tanult, (vagyis jutalmazással, és klikkerrel) ha vmi rosszat csináltak, csak szóban leszidtam őket, és magukra hagytam kb 10 percre. Mivel egy kiskutya iszonyatosan gazdifüggő, ez bőven elég büntetés vt, és hamar rájöttek, hogy azt nem szabad.
Aztán majd amint lehet, vidd kutyák mellé, hogy velük is tudjon szocializálódni, és nehogy sétáltatás alkalmával támadjon rá vmeikre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!