Régen a tanyán, falvakban nem gondozták a komondor és a puli szőrét, még se volt gond a kutyának 8-10 évig belőle. Miért?
Lehetőségek:
1) De, gondozták a szőrét. Régen se volt mindenki nemtörődöm gyökér, főleg nem a "munkaeszközével", amennyiben volt célja a kutyának (őrzés, jelzés).
2) Néha szóltak a Józsi bácsinak, aki a birkákat is nyírta, hogy ruccanjon már át hozzájuk is egy körre, mert gusztustalan a kutya.
3) A kutya valahogy túlélte elhanyagolt szőrrel is.
4) Nem gondozták, nem nyírták, bőrbetegséget kapott a kutya, és agyonverték.
5) Mindehhez még hozzátenném, hogy a kiállításra, hobbira tenyésztett/szaporított kutya soha nem nézett ki úgy, ahogy a dolgozó, munkavonalas, "eredeti" kutyák. Nézd meg csak a border collie-t, a munkavonal rövid szőrű, mert azzal kevesebb a macera. A skót juhászból is a rövidszőrűt használták birka mellett, a hosszú szőrű régóta divatkutya.
Régen a kutyák nem éltek 8-10 éveket vagy csak nagy ritkán.
Mamám mesélte,hogy mennyi kutyájuk volt én csak csodálkoztam mint kiderült,sose éltek 5-6 évnél többet,mert vmiben elpusztultak,lelőtték őket a vadászok,elszöktek és sose tértek vissza,amelyik nagyon "hamis" volt azt meg agyon ütötték.
Mellesleg birkanyíráskor nyírták a pulikat és a komondorokat is.
Illetve olvastam,hogy a juhászok azért mikor kint voltak akkor szét szedegették a tincseket,megtisztították a gazoktól,gallyaktól illetve nem egy nap alatt hanem több napon keresztül csinálták ezt mikor idő volt rá.
Nos ha te láttál már pulit a mai világban aki mondjuk 1 éve!! nem volt nyírva akkor szerintem nem is tetted volna fel ezt a kérdést.Mint kutyakozmetikus rengeteg pulival találkoztam,találkozok és olyan szinten össze van állva a szőrük,hogy azon az olló sem segít csak a nyírógép.
Sokszor be van pállva a bőrük,egyszer drót darabokat szedtem ki egy puli szőréből,bele se merek gondolni ha az belenő mi lett volna vele, (beköpik a legyek majd a férgek ott eszik meg szegényt!!!!!)
Mellesleg olyan szinten betonná tud alakulni a szőrük,hogy azt se tudod hogy hol van a füle,farka. Láttam "szép" eseteket.
És igen is jobb,hogy legalább egy évben 1x eszükbe jut lekopasztatni a kutyájukat,mert nem élnének olyan sokáig. Ha csak a mai 35 fokot nézzük a biztos hőguta vár rájuk régen,nem voltak ilyen meleg idők!
Én úgy tudom,hogy régen nem volt ennyi szőre a pulinak.
Ez már az újabb kori külsőre való tenyésztés eredménye.
Azért ennyi szőrrel egész nap ugrálni a kutyának se lehet kényelmes.
Meg szerintem a kutya régen "haszonállat" volt.
Ha roszul dolgozott feleslegesen nem etették
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!