Vannak "hivatalos" vezényszavak, vagy mindegy hogy tanítom a kutyát?
Figyelt kérdés
Pl ül vagy ülsz? Marad vagy maradsz? Ha vizsgára akarom felkészíteni de otthon belekezdek az alap dolgokba mindegy melyikre tanítom? Bár gondolom ha az ülsz t használom az ül re is fog érteni.2016. jún. 17. 12:33
1/5 anonim válasza:
Szerintem mindegy, de az "sz" csak nehezíti a kiejtést, fölösleges. Ezért használják simán. Bár a fekvésnél te döntöd el, hogy "fekszik" vagy "feküdj". :) (A kutyák elsősorban a hangsúlyból értik meg a parancsot.)
2/5 anonim válasza:
Szerintem az "sz" fölösleges, a hangokra figyelnek, azokból is a magánhangzókat hallják ki jobban. Én mindig azt mondom erőteljesen, hogy ÜL és rögtön le is ülnek. Vendégek gyámoltalanul szokták mondani nekik, hogy ülj le. Természetesen rá sem bagóznak. A behíváshoz az oktató javasolta a "hozzám" utasítást, és tényleg nagyon jól bevált. Szintén vendégek szoktak próbálkozni a "gyere ide" vezényszóval, eredménytelenül. A "hozzám" már csak azért is jobb, mert jobban lehet kiáltani, kilóméterekről is meghallják. Nincsenek hivatalos vezényszavak, de fontos, hogy jól lehessen kiáltani. Ez már a névválasztásnál is fontos szempont. És ha valamit kiválasztottunk és megtanítottuk, akkor mindig azt használjuk. Én valahogy azt érzem, hogy nem elsősorban az a lényeg, hogy mit mondok, hanem AHOGY mondom.
3/5 anonim válasza:
IPO-n, de BH-n is meg vannak szabva a vezényszavak, nem mondhatsz fapapucsot ül helyett, és nem használhatsz maradot sem. Máshol, más versenyeken viszont szabad bármilyen vezényszót használni.
4/5 anonim válasza:
Szerintem meg hagyd vegyitsd a vezenyszavakat a mozdulatokkal. A kutya sokkal jobban megerti a jeleket, mint a vezenyszavakat. Fuggetlenul ettol kellenek a vezenyszavak, de pl. nalunk az "ul" parancs mutatouj felfele. Ezert ha ram figyel mondanom sem kell neki, csinalja. Ugyhogy egyutt a kettot.
Legyen mindig rovid es egyszeru, lehetoleg egy szotagos. Mert ha egy haboru es beket olvasol fel neki akkor el fog veszni a kutya egy ido utan.
5/5 anonim válasza:
Nincs hivatalos, mindenki úgy tanítja a kutyáját, ahogy akarja, a lényeg, hogy megértse a gazdit :) A magánhangzók a lényegesek, tehát ha pl. azt mondod neki, hogy ül/ülsz/csüccs stb. le fog ülni bármelyikre. A többinél is így van természetesen :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!