Mi a véleményetek a földre szorításról, annak érzékeltetésére, hogy ki a falkavezér?

Nagyon jó technika, csak az emberek nagy része rosszkor, rosszul használja, mert nem érti a működését, nem tudja, milyen eredményt kéne elérnie vele, csak próbálkozik, mert valahol hallotta, hogy ez jó.
Egyrészt ez egy halálos fenyegetés a kutyának (jó esetben): azt jelenti, hogy most már rohadtul elég volt belőled, hozzáférek a torkodhoz, a hasadhoz, két mozdulattal kibelezlek és véged van, ezt tartsd észben a továbbiakban. Következésképpen ezt a büntetést nem osztogatjuk olyan dolgokért, minthogy rágja a kutya a pórázt, vagy felurgál, vagy mittudomén. Főbenjáró bűnért vagdossuk le a kutyát a földre, pl. ha agresszívkedni kezd más kutyával, jószággal, vagy a gazdával szemben (és általában akkor sem ez az első technika, amit alkalmazunk, hanem akkor vesszük elő, amikor a kutyával már közöltük más módon, hogy ne csinálja, de szarik rá). Életveszélyes fenyegetést alapvetően élet védelmében alkalmazunk. Illetve még néhány speciális esetben, például amikor a kutya máshogy az istennek se érti meg, hogy térjen kicsit magához (kamasz kutyákat néha helyre kell így tenni), de az már egyéni mérlegelés kérdése, nem kezdeném el részletezni.
Másrészt a legtöbben azt hiszik, hogy ha a kutyát lenyomtuk a földre, akkor készen is vagyunk. Hát nem. El kell érni, hogy a kutya közben érezze szarul magát, és végül elismerje azt a vereséget, ne az legyen, hogy az ember feláll, és a kutya rögtön vidáman pattan is fel és megy vissza csinálni a hülyeséget. Olyan kisugárzással kell csinálni, hogy a kutya komolyan vegye, esetleg olyan fizikai rásegítéssel, vagy annyi ideig, hogy tényleg meg legyen beszélve az a rangsorkérdés, különben csak gyenge próbálkozás lesz, és a kutya kerül ki győztesen a meccsből.
A másik jellemző hiba a kivitelezésnél, amikor a kutya átvágja a gazdát. Eljátssza, hogy hú de megadtam magam, engedem, hogy lenyomjál, közben meg vigyorog és csóvál, gazdi meg elégedett, hogy jól megbüntette a kutyáját. Aki meg gyakorlatilag képen röhögi a gazdát, meg az egész földre rakosgatását.
Úgy lehet nagyjából jól lemérni, hogy az ember jókor, illetve jól alkalmazta-e a technikát, hogy egyrészt a kutya nem kezd el félni a gazdától (indokolatlanul nagy büntetés esetén könnyen kialakulhat félelem, hiszen a gazda kiszámíthatatlan "vadállat" lesz a kutya szemében), másrészt nem nagyon kell ismételni a leckét (kb. ha rövid időn belül háromnál többször kell megcsinálni ezt az adott viselkedésről való leszoktatáshoz, és nincs látványos eredmény, akkor ott valami nincs rendben, érdemes szakembert keresni, és felgöngyölíteni a problémát az alapjaitól).

Az előző válaszoló jól leírta a módszer lényegét, de ez tényleg csak az idősebb, fejlett gondolkodású kutyáknál válhat be, kölyökcsínyekért abszolút durva büntetés.
Annyit szeretnék hozzátenni, hogy nem elég a földre szorítás maga, mint a felsőbbrendűség kinyilvánításának eszköze. "Közölnöd" kell a kutyával, hogy a te kezedben van az irányítás, a tetteid és az utasításaid szentek, és ehhez mérten viselkedjen. Én akkor értem el sikereket a szocializálatlan menhelyi kutyáimmal, amikor koncentráltam a kulcsmondatra: "Én vagyok az erősebb, alattam állsz!" Fontos a szemkontaktus, és a testedet mindig a kutya felé helyezd, éreztetni kell vele, hogy mind szellemileg, mind fizikailag felülemelkedsz rajta, te vagy a vezető. Sugározd az erős, magabiztos falkavezér habitusát, hiszen ez a lényege az egésznek, nem az agresszió.
Ha megadta magát, kerüli a szemkontaktust, testbeszédével jelzi azt, hogy megértette az üzenetet, akkor véget lehet vetni a szorításnak, de azután is fontos, hogy tudtára add, ez nem holmi móka volt. Szemezz vele sokat az elkövetkező pár percben, órában! Ilyenkor érdemes újra kekeckedni vele a legkisebb rendetlenségért is. A lábadat, kezedet a mancsára helyezheted, ha pl. sétára mentek, elég jó módszer, ha feszegeti a határokat, hogy abban a pillanatban megállsz, és elé teszed a lábadat, szó nélkül irányt váltasz. Amit mondasz, az sérthetetlen, hiszen te vagy a vezér!

Használom, ha kell. Kölyöknél, felnőttnél, nem a koron múlik. Van kutyám, aki kis kölyök korában egy szimpla egyszerű kis rászólás, kizökkentés miatt visszafordult rám. Gondolkodás nélkül fogtam, vágtam a földhöz és szorítottam a torkát, míg el nem hitte, hogy itt ő meg fog halni. A végén pedig nem ő ugrik ki, hanem én kegyelmezek meg neki. Ezen felül ennél a kutyámnál eddig még egyszer kellett ezt eljátszani, mikor egy másik kutyámnak ment neki. Magának a földre nyomásnak nincs jelentése. Az számít, hogy a kutya elhiggye, ha akarom, most megölöm azért, amit ő tett. Mikor őv-n a nagy tribben az egyik kutyám izomból beleharapott a lábamba, mert a segédet nem érte el, a kerítésre kentem fel és simogattam a nyakát, míg el nem kékült a nyelve.
De ez összességében nem "ki a falkavezér" kérdés, a kutya pofátlan, én pedig megértetem vele, hogy ha ezt folytatja meg fog halni. Persze nem fogom megölni soha, hisz nem elvakult dühből vagy bosszúból csinálom. És ami a lényeg, rögtön utána megadom az esélyt neki, hogy javítson, ami után ki is fogom oldani.
De ezerszer látom, hogy a gazdák a mellkasuknál fogva a földön tartják a kutyát addig, míg az le nem nyugszik. A kutya először hisztizik, majd rájön, hogy ha nyugiban van, akkor szabadulhat. Hát nézelődik, ásít, oldja magát és már nem is büntetés. Még rosszabb, mikor a gazda sajnálja a kutyát vagy fél tőle és elengedi egy morgásban, vagy ha nem mer kellő mértékű büntetést adni és a kutyát állandóan elkapja, lenyomkodja és csak nő a frusztráció mindkettőjükben, hisz ahhoz kevés és rosszul kivitelezett a technika, hogy a kutya elfogadja, nem folytathatja tovább ezt a viselkedést.

6-os nagyon jol leirta es elmeletileg tenyleg igy mukodik.
Maga a modszer tenyleg hatasos viszont nagytestu kutyaknal nem mindenki szamara konnyen kivitelezheto. Pl az en nyolc honapos "kiskutyam" 45kg...most meg aranylag konnyuszerrel leteritem a foldre es ott is tudom tartani de mar egyre nehezebb(nem beszelve arrol,hogy pasztorkutya nagyon magas fajdalomkuszobbel) es felnott koraban nem biztos,hogy mar alkalmazhato lessz ez a modszer.
Kis vagy kozeptestu kutyaknal viszont nagyon jol mukodik es konnyen kivitelezheto.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!