Miért nyalogatja a kutyám a szöveteket és játékokat?
Szia!
Én még nem találkoztam ilyennel, de beírtam a googleba, és találtam egy jó cikket róla angolul, amit egy állatorvos írt, itt van:
Ha esetleg nem tudsz angolul, kigyűjtöttem a lényegét, remélem tudtam segíteni!:)
Szóval:
-nehéz az okát meghatározni
-ártalmatlannak tűnhet, esetleg bosszantó
-életveszélyes lehet, ha szőrt és rostokat is benyalnak
Megfigyelendő, hogy
-mi indítja el a viselkedést?
-meg lehet szakítani?
-ha nehezen, akkor valószínűbb, hogy valami betegség áll a háttérben
-ha utána egyből visszatér a nyaláshoz, akkor valószínűbb, hogy kényszerbetegség
Okai lehetnek:
-hányinger (esetleg egy új gyógyszertől)
-esetleg valami betegség, pl májbetegség, exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség, gyulladásos bélbetegség, meg valamiféle "intestinal lymphosarcoma", ami bélnyirokcsomó rák, de lehet, hogy nem így hívják magyarul (és lehet, a többinek sem ez a pontos neve)
-fog vagy garatfájdalom/rossz érzés
-mellékvese betegségek
-megnőtt éhségérzet (megtanulja, hogy pl kisgyerek után lepotyog a földre a kaja, aztán hozzászokik a nyalogatáshoz)
-központi idegrendszeri zavarok
-figyelemfelkeltés (akkor is csinálja-e, ha a gazda nem látja? ehhez videokamerát lehet beszerelni, és ignorálni kell ha elkezd nyalni, és akkor leszokik róla)
-szorongás (pl. büntetéstől való félelem, ilyenkor nem szabad többet büntetni, csak jutalmazni)
-konfliktus vagy frusztráció okozta helyettesítő viselkedés (pl. új kisbaba/állat)
-kényszerbetegség (ehhez is az ignorálást javasolja, mert még a véletlen jutalmazás is hozzájárul a viselkedés kialakulásához (itt szerintem arra gondol, hogy pl. kap egy simogatást, ha abbahagyja a nyalást))
-kognitív diszfunkció (idősebb kutyáknál valószínű, aminek egyéb tünetei vannak, pl. megváltozik a kapcsolata a vele együtt élő emberekkel és állatokkal, zavart alvásrutin, parancsok elfelejtése)
Szó van még itt a kivizsgálásról, tényezőkről, pl kor, fajta (valamelyik fajta hajlamos rá), megjelenése a problémának (ha már régóta csinálja, akkor az egészségügyi ok kevésbé valószínű), utána pedig gyógyszeres kezeléseket sorol fel.
A konklúzió pedig az, hogy a legvalószínűbb a hányinger, de lehet az eredménye szorongásnak, kényszerbetegségnek, de a pontos diagnózis felállításához sok megfigyelés, türelem szükséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!