Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért jó a szaporítókat...

Miért jó a szaporítókat támogatni? Miért kell valakinek ilyen "kutya"? Elszomorít, amit láttam.

Figyelt kérdés

Rokonoknál voltam, társasház. A szomszédjuk lehozta a "yorkie" kutyáját az udvarra. A rokonomnak szintén "yorkie"-ja van, aki szintén max fajtajellegű keverék, mert nem hivatalos tenyésztőktől van (már ezt sem értem meg tőle), de még mindig messze jobban néz ki és egészségesebb, mint a szomszédé.

Megjelent egy apró, az alkarom hosszát el nem érő, csivavára emlékeztető valami, amin mindenki elájult, hogy milyen cuki kis (mini) "yorkie". Elvileg 10 év körüli, de szerencsétlen alig élt. Reszketett, mint a nyárfalevél, alig tudott mozogni a pár centis lábain, és abban is pillanatok alatt kifáradt. Odaprodukált valami híg végterméket, miközben végig úgy nézett ki, már azt sem fogja túlélni szegény. Rossz volt nézni, komolyan. Oké, hogy már nem is fiatal, de azt a valamit yorkie-nak nevezni egyszerűen sértés.

Miért itta be magát a köztudatba ennyire az az undorító szaporítós kitaláció a "mini" yorkie-król? Egyértelműen látszott a kutyán, hogy valami agyontenyésztett beltenyészet eredménye, csodálom, hogy megélte a 10 évet. A gazdi persze mesélt róla, hogy az állat alig eszik valamit, mert kb. mindenre allergiás, meg mindenféle baja van. Említette, hogy a kutya néha idegrohamot kap, kimerevedik, és egyszerűen eldől. (!!!) WTF!? És ezt valaki egészségesnek gondolja?

Miért akar bárki ilyen kutyára alig emlékeztető, egészségtelen valamit? Szenvedés neki az élet. És nem, nem cuki, mert pici. A kutya látszólag a 3 kg-t sem érte el.

Mindenki a 20 ezres jófogásos és társai szaporítóktól várja a megváltó csodát, és sokan betudják az ilyesmit annak, hogy a yorkshire terrier fajta velejárója, hogy ilyen beteges. Nekem ne magyarázza meg senki, hogy ez normális...

Bocs a hosszú szövegért, de felháborított a dolog.

2016. máj. 28. 17:26
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Én itt alapvetően arra gondolok, amikor valaki egy egyértelműen megbízhatatlan körülmények közül származó kutyus mellett dönt. Miért választja valaki, hogy a felelőtlenül szaporító embernek adjon 30 ezret egy amúgy is keverék kutyusra, mikor ugyanazt a kutyát menhelyről is elhozhatja? Nem kell 150-200 ezret kiadni kutyára, ha nincs rá annyi, ezt egy szóval sem mondja senki.

100%, hogy tenyésztő is verhet át, és nem minden tenyészet jó, ahogy vannak normálisabb helyről származó, nem kívánatos szaporulatok eredményei is.

Aki 6 hetesen "mini" yorkie-t vesz "tenyésztőtől", az tájékozatlanul vásárolt egy magát csak tenyésztőnek nevező illetőtől. Még abban is kételkedem, hogy a tk és minden más papír valódi volt, #7 válaszoló, mert nem létező "mini" yorkie-ra nem kap hivatalosan tk-t. Rendes, a kutyáit tapasztalattal és gonddal tenyésztő ember, aki a fajta megőrzését tartja szem előtt, nem fog 6 hetesen alulfejlett kutyákat elpasszolni, olcsó marketingszöveggel.

Vannak persze normális kutyák, akik csak a nem feltétlen hozzáértő gazdi akaratából születtek, és nem hivatalos tenyészetből származnak. Lehetnek ettől még egészségesek, legfeljebb hivatalosan nem lesz elismert fajtatiszta. Csakhogy ilyeneket menhelyen is találni, mert előbb-utóbb úgyis ott végzik az el nem kelt kölykök, és legalább a tájékozatlan vásárló nem fogja 20-30 ezerrel gazdagítani/támogatni a tapasztalatlan és felelőtlen gazdit, aki jó üzletet lát ebben.

2016. máj. 29. 14:24
 12/14 anonim ***** válasza:
25%

Szerintem azért nem a menhelyről visznek haza kutyust,mrrt mindenki pici yorkit akar...

8 heteset,nem pedig egy 10 éveset mondjuk.

még azt hozza teszem,hogy az átlag embernek ha yorki az anyja yorki az apja(ugyanúgy néz ki)

akkor neki a kölyök is fajtatiszta yorki lesz,nem pedig fajta jellegű keverék mert nincs papírja...

de ezzel általában mindenki így van.

pl.: mész a boltba,ott sètáltatnak mellett egy álló füllű 3 kgos yorki kutyust,te is azt mondod hogy jajj de aranyos yorki,nem pedig azt hogy "elnézést van tke?ja hogy nincs,akkor marad fajtajellegű keveréknek..."

mert mikor ránézel tudod hogy yorki hiába nincs a nyakörvére láncolva a tke...

2016. máj. 29. 18:32
 13/14 anonim ***** válasza:
77%

12-es, ez butaság. :) Két éve hoztam ki a menhelyről a 3 hónapos labikeverék kutyámat. Volt még 4 testvére. A menhelyeken többször látok nyolchetes kutyákat is, csak egy pöttyet utána kell járni.

Egyébként meg a válaszom: Nekem ne mondja azt senki, hogy nem a vásárló hibája az, hogy "Hát ő nem úgy született, hogy tudja" meg jajj, "drága a tenyésztő".

Nekem a szüleim 16 évesen engedtek kutyát tartani. Ha 16 évesen utána tudtam nézni a dolgoknak és azt mondani a szüleimnek, hogy "Anyu, inkább ne legyen kutyám, mint hogy támogassam az állatkínzást" akkor ezt más is megtudja tenni. Hónapokig kampányoltam a menhely mellett itthon, mire megengedték (Addig is olx-on mutogattak nekem fura hirdetéseket). Most ők a legboldogabbak, hogy így döntöttek. A kutyám egészségesebb és jólneveltebb, mint a legtöbb "fajtiszta" kutya a környéken.

És a kutya mindig drága. Az ivartalanítás, az oltások, a spot-on, a kaja... Sokba kerül.

Mi azt a pénzt, amit szapis kutyára költöttünk volna, a menhelynek adtuk.

És mégegyszer, ha én 16 évesen (akkor ráadásul még csak 15 voltam, amikor zöld utat kaptam a kutyához) fejből nyomtam mindent ezekről a dolgokról, akkor nem tudom elfogadni az ilyen-olyan kifogásokat felnőtt emberektől.

18/L

2016. máj. 30. 11:44
 14/14 anonim ***** válasza:
0%
Akarod mondani fajTAtiszta és amúgy 16 vagyok xD ja valóban utána kellett volna nézni jobban igazából én menhelyi kutyát szerettem volna csak a környékünkön 1 db menhely volt de inkább bem fogadtam volna örökbe kutyát mert esküszöm rosszabbul néz ki mint egy szaporító udvara. A kutyák betegek sánták és ott ölik egymást. Valóban jó lett volna egy menhelyi kutya de nem akartam kockáztatni hogy átvétel után elpusztul. Azt hallottam hogy mostmár rendezettebb ezért a nővéremnek ott keresünk majd kutyát.
2016. máj. 30. 12:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!