Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Border collie csere?

Border collie csere?

Figyelt kérdés

Van egy 11 hónapos border collie szuka kutyusom, akit bár nagyon szeretek, az utóbbi időben egyre gyakrabban gondolkodom rajta, hogy talán más helyen jobb dolga lenne..nem arról van szó, hogy verjük,vagy nem adunk neki enni, mert ez nem igaz. A legjobb minőségű tápot kapja, külön főzünk neki sokszor, amikor csak tehetem sétálni viszem, de úgy érzem ez nem elég. Borzasztóan megbántam, hogy ezt a fajtát választottam, mert napközben reggel 7-től délután 3-ig egyedül van itthon, és bár van egy másik 6 éves keverék kutyánk, a border elszeparáltan egy kb. 10 négyzetméteres elkerített kennelben van addíg (ahol persze van háza, játékai, friss vize, stb..) Tudom-tudom, óriási felelőtlenség volt ez tőlem, kövezzetek meg, nagyon mérges vagyok én magamra is, de úgy érzem, nem tudok eleget foglalkozni vele, amennyit ő igényelne..ebből fakadóan jópárszor okozott már galibát a kertben, rágott szét dolgokat, amiért a család többi tagja is nagyon megbánta a bordert, bár mind nagyon szeretjük, én mégis sajnálom..

Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek érdemes lenne eladnom, vagy lecserélni egy kevesebb foglalkozást igénylő kutyára? Magával az eltartással nincs probléma, igyekszünk mindent megadni neki, épp csak az a plusz foglalkozás és figyelem hiányzik, amit egy border igényelne :S

Úgy gondoltam, hamarosan elmegyek vele kutyasuliba is hátha változik valami...

2010. ápr. 7. 21:15
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
85%
tényleg jó ötlet szólni a fajtamentőknek, de akkor minél hamarabb. fiatalabb kutyust gyorsan elvisznek. csak úgy senkinek ne add oda, könnyen szaporítók prédájává válhat! tényleg, egyébként nem írtad, törzskönyves a kutya?
2010. ápr. 7. 21:58
 12/22 anonim ***** válasza:
83%

Szia!

Ha nincsenek olyan ismeroseid, akik olyan korulmenyeket tudnanak biztositani a kutyanak, amit megerdemel, akkor a legegyszerubb, ha a fajtamentoknek szolsz.

Penzt szerintem semmikepp nem szabadna kerned erte senkitol, legfeljebb egy jelkepes arat, de vigyazz, nehogy szaporitohoz keruljon.

Elcserelni nagyon nehez lesz, mert ahhoz, hogy mindket fel azt kapja, amire vagyik, ahhoz nagy veletlen kell ennyi fajta kutya kozul.

Ha ezek utan megis szeretnetek egy masodik kutyat, akkor vegyetek magatokhoz egyet menhelyrol. Vannak kolykok is boven. Igy legalabb megmentetek egy artatlan lelket es talan ez kompenzalja azt is, hogy egy masikat viszont beadtatok.

2010. ápr. 7. 22:09
 13/22 anonim ***** válasza:
94%
Hát én komolyan nem értem a bodereseket meg a border kutyákat! Ezek szerint aki normális életet él annak nem is lehet borderje? Már pedig én ismerek pár embert, bordertenyésztőt!, aki tisztességesen tanul, dolgozik és bizony reggel elmegy, és hazajön koradélután. És a kutya/kutyák mégis kibírják és nagyon jól megvannak, szépek, okosak, versenyeznek... Én magam is el tudom képzelni, igaz biztos azt mondják, hogy egy kis Mudi semmiség a nagy borderhez képest, de én azt hiszem van róla foglalmam. Bizony én sem vagyok milliárdos hogy egész nap mellette üljek és bizony reggel elmegyek, délután jövök, felvételizek, dolgozok a kutya/kutyák mellett és mégis kibírják! Nem rombolnak, nem rosszak, jólneveltek, iskolásak, versenyeznek. Pedig van olyan hogy elmegyünk 2-3 órára sétálni+ dolgozunk+ játszok velük+bicajozunk, és utána ők még vagy száguldoznak simán egy pár órát és mégis kibírják. Sőt kennelben vannak amikor nem vagyok itthon de mégis... :( Komolyan nem értem akkor másoknak, más kutyáknak miért nem megy. :( Amúgy kérdező nagyon szép tőleg hogy beismered a hibáid! Szerintem próbálkozz még! Azt mondod mindjárt kész a kapu és talán lesz kutyaiskola, még egy esélyt megér ez a kutya. Ha mégsem sikerül akkor kérj segítséget a tenyésztőjétől, vagy ha nem törzskönyves akkor ivartalanítva add oda!
2010. ápr. 7. 23:52
 14/22 anonim ***** válasza:
83%

Border collied van(ami divatos most, ez tény) és helyette sharpeit akarsz(ez is divatos ez is tény).

A bordert kennelben tartod és villanypásztorral elkerített helyen?

Van egy keveréketek, akivel semmi gond, a lányod kutyát akar ezért a bordert el akarod cserélni egy sharpeire?

De könyörgöm ott a keverék akivel nincs gond, ahogy írtad, jó kutya a lányodnak. Minek akkor sharpei?

mert divat és a keverék nem az?

Átlátszó ügy...

2010. ápr. 8. 11:20
 15/22 anonim ***** válasza:
85%
Várj még vele.11 hónapos kajla kamasz, úgy tűnik, hogy meg tudod adni neki, ami kell, majd lehiggad.A kerítésetek hamarosan rendben lesz, nem kell bezárni és igen, minden kutya kibírja, ha pár órát egyedül kell lennie, de ő még most nagyon szeleburdi.ne add oda.Más kutyák is nagyon problémásak tudnak lenni, ki tudja, mibe nyúlsz bele, lehet elcserélnéd, aztán meg visszasírnád, mert az új kutyával sokkal több bajod van.
2010. ápr. 8. 11:29
 16/22 anonim ***** válasza:
62%
llyennek semmilyen kutya nem való,ez a szomorú igazság,lehet megsértődni és lepontozni.
2010. ápr. 8. 13:56
 17/22 anonim ***** válasza:
76%
Valóban rossz döntés volt, mert a border köztudottan annak való, aki extrán sokat tud vele futni, tanítani stb (napi 2-3 óra minimum). De jó, hogy rájöttél és próbálsz neki jobb helyet keresni! Arra nagyon vigyázz, nehogy szaporítóhoz kerüljön egy ketrecbe (simán átverik az embert, hogy igen, jó helye lesz nála), ezért ivartalanítva lenne jó örökbe adni.
2010. ápr. 8. 14:15
 18/22 anonim ***** válasza:
83%

a border-tartás életforma. de én attól még "normális" életnek nevezném. én jól elvagyok a borderemmel, igaz még csak négy hónapos, nem tudom, milyen lesz később. de a mozgásigénye már most hatalmas. jó hogy nem kicsi a kert. ha nem futkározok vele min. 2 órát, akkor mindent és mindenkit megrág, "rendet rak" (azt hiszem, tudjátok, mire gondolok :) ), egyfolytában rosszalkodik. és nagyon okos, nem elég neki a fizikai fárasztás, igényli az újabb és újabb leckéket. már tudja az ült, a maradot, hallgat a nevére, és most a feksziket tanulja. más négy hónapos kutyánál ekkorra még jó, ha az ülig eljutottam.

tehát, igenis igényel egy "bizonyos pluszt". de sztem, kérdező, meg tudnád adni neki, csak legyél határozottab és kitartóbb.

2010. ápr. 8. 15:38
 19/22 anonim ***** válasza:
86%

Szerintem jó, ha valaki belátja, hogy többet érdemel a kutyája. Ha esetleg segítséget keresel abban, hogy megfelelő gazdihoz kerüljön, őket keresd:

[link]

(Bal oldalt lent a Kapcsolat menüpont alatt)

A borderekről csak annyit, hogy a tartásuk valóban életforma. Nem lehetetlen, de aki kényszernek érzi a sétákat és az átlagosnál több foglalkozást a kutyájával, annak nem való. Mi mindennap gyakorolunk egy kicsit, sétálunk egy hosszabbat és hétvégén pedig agility vagy terelés.Így ő is boldog nekem pedig rengeteg sikerélményem van vele kapcsolatban.

A fő dolog amit kiemelnék, hogy nem is önmagában a mozgásigénye nagy, hanem a foglalkozásigénye. Akkor boldog, ha valamit közösen csinálhat a gazdájával, partner akar lenni.

2010. ápr. 8. 16:25
 20/22 anonim ***** válasza:
55%

Egyébként a sharp sem egyszerű fajta:bőrbetegségek,táplálási problémák mindennaposak,a természetük sem egyszerű,nem feltétlenül gyerek mellé valók.

Tegyük fel,a divatfajta bordert elcseréli veletek egy szaporító(normális tenyésztő ugyanis nem cserélget kutyát),jó eséllyel problémás lesz.Mire fogod cserélni,akváriumra?

2010. ápr. 8. 16:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!