Border collie csere?
Van egy 11 hónapos border collie szuka kutyusom, akit bár nagyon szeretek, az utóbbi időben egyre gyakrabban gondolkodom rajta, hogy talán más helyen jobb dolga lenne..nem arról van szó, hogy verjük,vagy nem adunk neki enni, mert ez nem igaz. A legjobb minőségű tápot kapja, külön főzünk neki sokszor, amikor csak tehetem sétálni viszem, de úgy érzem ez nem elég. Borzasztóan megbántam, hogy ezt a fajtát választottam, mert napközben reggel 7-től délután 3-ig egyedül van itthon, és bár van egy másik 6 éves keverék kutyánk, a border elszeparáltan egy kb. 10 négyzetméteres elkerített kennelben van addíg (ahol persze van háza, játékai, friss vize, stb..) Tudom-tudom, óriási felelőtlenség volt ez tőlem, kövezzetek meg, nagyon mérges vagyok én magamra is, de úgy érzem, nem tudok eleget foglalkozni vele, amennyit ő igényelne..ebből fakadóan jópárszor okozott már galibát a kertben, rágott szét dolgokat, amiért a család többi tagja is nagyon megbánta a bordert, bár mind nagyon szeretjük, én mégis sajnálom..
Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek érdemes lenne eladnom, vagy lecserélni egy kevesebb foglalkozást igénylő kutyára? Magával az eltartással nincs probléma, igyekszünk mindent megadni neki, épp csak az a plusz foglalkozás és figyelem hiányzik, amit egy border igényelne :S
Úgy gondoltam, hamarosan elmegyek vele kutyasuliba is hátha változik valami...
Szia!
Ha nincsenek olyan ismeroseid, akik olyan korulmenyeket tudnanak biztositani a kutyanak, amit megerdemel, akkor a legegyszerubb, ha a fajtamentoknek szolsz.
Penzt szerintem semmikepp nem szabadna kerned erte senkitol, legfeljebb egy jelkepes arat, de vigyazz, nehogy szaporitohoz keruljon.
Elcserelni nagyon nehez lesz, mert ahhoz, hogy mindket fel azt kapja, amire vagyik, ahhoz nagy veletlen kell ennyi fajta kutya kozul.
Ha ezek utan megis szeretnetek egy masodik kutyat, akkor vegyetek magatokhoz egyet menhelyrol. Vannak kolykok is boven. Igy legalabb megmentetek egy artatlan lelket es talan ez kompenzalja azt is, hogy egy masikat viszont beadtatok.
Border collied van(ami divatos most, ez tény) és helyette sharpeit akarsz(ez is divatos ez is tény).
A bordert kennelben tartod és villanypásztorral elkerített helyen?
Van egy keveréketek, akivel semmi gond, a lányod kutyát akar ezért a bordert el akarod cserélni egy sharpeire?
De könyörgöm ott a keverék akivel nincs gond, ahogy írtad, jó kutya a lányodnak. Minek akkor sharpei?
mert divat és a keverék nem az?
Átlátszó ügy...
a border-tartás életforma. de én attól még "normális" életnek nevezném. én jól elvagyok a borderemmel, igaz még csak négy hónapos, nem tudom, milyen lesz később. de a mozgásigénye már most hatalmas. jó hogy nem kicsi a kert. ha nem futkározok vele min. 2 órát, akkor mindent és mindenkit megrág, "rendet rak" (azt hiszem, tudjátok, mire gondolok :) ), egyfolytában rosszalkodik. és nagyon okos, nem elég neki a fizikai fárasztás, igényli az újabb és újabb leckéket. már tudja az ült, a maradot, hallgat a nevére, és most a feksziket tanulja. más négy hónapos kutyánál ekkorra még jó, ha az ülig eljutottam.
tehát, igenis igényel egy "bizonyos pluszt". de sztem, kérdező, meg tudnád adni neki, csak legyél határozottab és kitartóbb.
Szerintem jó, ha valaki belátja, hogy többet érdemel a kutyája. Ha esetleg segítséget keresel abban, hogy megfelelő gazdihoz kerüljön, őket keresd:
(Bal oldalt lent a Kapcsolat menüpont alatt)
A borderekről csak annyit, hogy a tartásuk valóban életforma. Nem lehetetlen, de aki kényszernek érzi a sétákat és az átlagosnál több foglalkozást a kutyájával, annak nem való. Mi mindennap gyakorolunk egy kicsit, sétálunk egy hosszabbat és hétvégén pedig agility vagy terelés.Így ő is boldog nekem pedig rengeteg sikerélményem van vele kapcsolatban.
A fő dolog amit kiemelnék, hogy nem is önmagában a mozgásigénye nagy, hanem a foglalkozásigénye. Akkor boldog, ha valamit közösen csinálhat a gazdájával, partner akar lenni.
Egyébként a sharp sem egyszerű fajta:bőrbetegségek,táplálási problémák mindennaposak,a természetük sem egyszerű,nem feltétlenül gyerek mellé valók.
Tegyük fel,a divatfajta bordert elcseréli veletek egy szaporító(normális tenyésztő ugyanis nem cserélget kutyát),jó eséllyel problémás lesz.Mire fogod cserélni,akváriumra?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!