Utólag fegyelmezni hogyan? Hogy adjam a tudtára, hogy nem szabad?
Van egy 10 hónapos kölyök kutyám és egy 6 éves. Naponta 1x sétálok velük reggel és délután labdázunk fél órát, tehát aktívan lemozgatom őket. A végén már neki nincs ereje a labda után futni, tehát (gondolom én) elfáradnak.
Amikor kint vagyok és nem velük foglalkozok, eszükbe sem jut leszedni a kötélről a ruhákat.
De ha a lakásba megyek, letépi őket a 10 hónapos és az udvaron játszik velük. Mondanom sem kell, hogy nem dicsértem meg érte, hogy a frissen mosott ruhát összesározta.
Ilyenkor persze nekem van bűntudatom, hogy fegyelmeztem a kutyát. Nem tudom mennyit ért meg belőle, ha mérgesen odahívom a letépett ruhákhoz?
Arról nem is beszélve, hogy az összes elültetett palántát szétszórta az udvaron.
Egy kölyök kártékony néha, ez ezzel jár, bele kell kalkulálni.
Én azt tanácsolom neked, hogy vezess be az életébe több korlátozást, és nagyon erősen gyúrjál rá a tárgyak birtoklásának kinyilvánítására.
Ez sokkal állatiasabb, kutyásabb kommunikáció, mint az utólag kiabálás.
Ha többször, több dologban kinyilvánítod, hogy bizonyos dolgok (száradó ruha) a te tulajdonod, te tartasz rá igényt, és letiltod róla, kevesebb ilyen jellegű problémád lesz.
Nekem itt kilog a lolab: Napi 1x setalsz veluk es fel ora labdazas. Ez egy orokmozgo energiabombanak szerintem nem eleg. Bar nem tudom milyen fajta (esetleg keverek), de a sajat kiskutyambol kiindulva reggel egy ora delutan egy masfel es meg este egy felet beleteszek ha ugy alakul a nap. Na kb ilyenkor este 6 fele mar nem kell altatni. + eleteben nem tepett szet semmit, nem ragott meg(de van is jateka rendesen ami nagyon jo dolog az a bikacsok), egyszeruen alszik es felkeszul az uj kalandra.
Szerintem picivel tobb mozgas(ami valtozatos ne mindig ugyanazokat a koroket fusd meg vele) es tobb foglalkozas (ertsd trenirozas es egyeb szellemi lefarasztas) igencsak jotekony hatassal lehet a fiatal ebre. Egyszeruen unatkozik es lekoti magat. Termeszetesen ez sem lesz 100% de ha le kotod az energiat kevesebbet gondol a "hulyesegre".
A szidas (neha eleg csak egy ingerult kialtas), akkor er valamit ha epp rajta kapod, amugy csak osszezavarod es haszna sem lesz.
Vegul ne feledd kiskutya (bar mar szep lassan beno a feje lagya), probalgatja a hatarokat, es teszteli mit lehet meg buntetlenul.
1-es vagyok.
A lefárasztás egy dolog, arra pl tökéletesen jó, hogy utána elvárhass bizonyos dolgokat, de önmagában a lefárasztástól nem lesz gondolatolvasó, tehát a testmozgás után hangsúlyt kell fektetni a nevelésre, tanításra, fegyelmezésre, szabályok, korlátok felállítására.
1-1 tárgy birtokba vétele, és ennek kinyilvánítása nem arról szól, hogy fizikailag távol kell tőle tartani.
Ezt leginkább megmutatni lehet, de alapvetően azt kell elérni, hogy maga döntsön úgy, hogy nem megy a közelébe.
Ha a bármilyen módon rá fókuszál, azonnal le kell róla tiltani. Ha teregetés közben izgatottá válik, fegyelmezni kell, és a helyszínen nyugalomra inteni.
A legjobb nyilván rajtakapni, és akkor fegyelmezni, de akkor se szavakkal.
Ő se megugatja a ruhát, hanem fizikailag hozzáér, a testét használja, nyugodtan használd te is a tested.
Fricskázd nyakon, vagy bökd oldalba, hogy összeránduljon.
A ruhát még csak véletlenül se vedd el tőle!!!!!!!!!!!
Csak fogd meg, és kommunikálj felé olyan fölényes, fegyelmező testbeszédet, hogy magától elengedje!
Sőt, utána is viheted.
Ha elmegy valahova, vidd utána a ruhát, tedd egy semleges helyre, fordíts neki hátat. Így ki tudod provokálni, hogy ismét érdeklődést mutasson iránta, ami jó alkalom az ismételt fegyelmezésre, a birtokviszony kinyilvánításra.
Minél többször csinálod, annál hamarabb megérti.
Nem hinném, hogy egy ilyen fiatal kutyának erős fixációi lennének, de ha esetleg mégis, és szélsőségesen rákattan valamire, akkor még tovább lehet menni, de ez egy külön történet.
Biztos lehet erről videókat találni, (csak nehéz jót találni) hogyan lehet pl egy személyes teret kinyilvánítani, (felugrálás ellen) vagy tárgyakat birtokviszonyát tisztázni (szétrágás ellen) stb.
Minden esetre ezen a vonalon kell elindulni.
A kutyanevelés nem abból áll, hogy jártányi ereje se legyen, és azért ne tomboljon.
10 órát is lehet futtatni egy kutyát, attól nem nevelődik meg.
A lefárasztás azért alapvető szükséglet, hogy egyáltalán figyelembe vegye az utána következő tanítást.
Ha pedig figyelembe vette, és eléred a célod, (akár kis lépésekben is) akkor jöhet a jutalmazás.
Ez a megfelelő sorrend. Első a test, utána az agy, utána a lélek.
Megfogadom a tanácsaitokat.
Amíg jelen vagyok, ha figyelek rá ha nem, minimális érdeklődést sem mutat a teregetett ruhák iránt. Ha nem tudnám, hogy korábban sosem voltak a földön a ruhák,akkor nem is gyanakodnék rá. De biztos, hogy ő szedi le, mert a mancsa nyoma rajta van a ruhákon.
Tetten érni lehetetlen, mert csak akkor csinálja, ha senki nem látja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!