Milyen kutyafajtákat javasoltok? (Bővebben lent. )
Sziasztok!
Van egy háztáji gazdaságunk és oda szeretnénk kutyákat. Elég nagy a terület, sok háziállat van, de nem ilyen hatalmas csordákra kell gondolni, inkább állatonként 2-3db, csak a kisebb állatokból (baromfi, nyúl) van több. Illetve van egy 10 fős birka nyáj is, tehát lenne terelési lehetőség. Szóval több kutyust szeretnénk. Egyik csak a házat és az állatokat őrizné, a másik elsősorban a társa lenne, de terelésre is használnánk. Mindegyik elsősorban kinti kutya lesz, tehát bírnia kell téli hideget is (természetesen kutyaház mellett). Itt jön, hogy a párom szeretne egy vadászkutyát is, mert régen vadászott az apjával és szívesen jár erdőn-mezőn. Valószínű csak egy társat szeretne, akinek jó a szimata, mert nem komoly a vadászati szándék. Nekem ezzel nincs gondom, ha ő is tartható kint (nagyon hidegben bejöhet a házba vagy kapna egy kutya ruhát, ha fázik, találnánk megoldást, de tavasszal és nyáron biztos kint aludna). Úgyhogy röviden:
-Nagytestű őrkutya
-Kisebb testű terelésre
-Vadászkutya, lehetőleg közepes testű, nem fázós
Előre is köszönöm. Mindegyik egy új családtag is lesz. :) (Szabadidőnkben általában sétálunk vagy kirándulunk a közeli erdőben.)
A terület őrzésére komondor. Nem kell tanítani, ösztönösen végzi a dolgát és igen inteligens a veszélyes és a veszélytelen tényezok kozti megkulonboztetesben.
Terelő középtestűnek puli vagy mudi.
Ösztönösen bennük van a terelőösztön,
Ragaszkodóak a gazdájukhoz, azondban hatalmas energiájuk van amit napi szinten le kell vezetni.
Vadász kutyában annyira nem vagyok biztos, talán egy drótszőrű magyar vizsla lenne a legjobb.
Remélem segíthettem :)
Köszönöm az eddigi válaszokat. :)
Akkor valószínűleg komondor lesz az őrkutya és mellé jön egy puli és/vagy mudi. A Vadászkutyát sajnos még mindig nem tudom. A vizsla, labi túl nagy, valami kisebbre gondoltunk (max 50cm magas). Mindegyik kutya tenyésztőtől lesz (vagy menhelyről, ha pl nj keverék kutyust szeretnék befogadni). Esetleg vadászkutyára más ötlet? :)
Jagd terrier sem rossz. Főleg ha a párod jó pörgős és o is ilyen okos, porgos kutyára vágyik :)
Általában vaddisznó, róka, borz fogásra használják
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!