Kuvaszt vagy komondort javasoltok?
Szia!
Én a komondort javasolnám személyes tapasztalatok miatt.
A komondor nyugodtabb, első pásztorkutyának is inkább őt választanám, mert valamivel könnyebb eset, mint a kuvasz. A németjuhász egy munkakutya, tehát elég "szolgalelkű". A komondor és a kuvasz önálló, független fajta, nem lehet neki folyamatosan parancsokat osztogatni, de ettől még nevelhető, engedelmes kutyák, csak más a gondolkodásuk. Náluk el kell érni, hogy bizalom, mély kutya-gazda kapcsolat legyen és nem fognak neked "ugrálni" (ül, fekszik, marad stb.), viszont ők lesznek az elsők, akik megvédenek, ha baj van. Kiállításon is remekül viselkednek, tapasztaltam. :) (Szerintem egy szukával jobban járnál, mert többnyire egyszerűbb velük bánni, mint a kanokkal.)
A kuvasz kicsit keményebb dió. Temperamentumosabb. A komondor talán makacsabb, de nyugodtabb. Cél? Társ, barát, házőrző. A komondor erre tökéletes. A kuvasz még annyival egészül ki, hogy habitusából és tömegéből adódóan sportosabb, így vele azért egy picivel többet lehet kezdeni, ha van rá affinitásod.
A németjuhász teljesen más. Mivel a kuvasz és a komondor jóval nagyobb, a németjuhász hozzájuk képest egy örökmozgó gépezet, könnyen motiválható, munkamániás és csak úgy lesi a gazda parancsait. A kuvasz és a komondor öntörvényű, bár a gazda szent, a számukra értelmetlen parancsokat elég hamar elunják és nehezen motiválhatóak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!