Ha a kutyám a terület védelne érdekében, telken belül végez valakivel, vagy ha telken kívül a gazdája védelmében végez valakivel akkor azért büntetnek?
@22:08
@22:09
Ez független attól, hogy hogyan gondolom.
A kutya az ösztöneinek megfelelően cselekszik. Ha megtámadják a gazdáját, akkor megvédi, vagyis ő is megtámadja a támadót. Végülis jót cselekszik, mert megvédi a saját gazdáját.
De akkor is elkerülendő, hogy olyan kutyát szaporítsunk, amely hajlamos emberre támadni.
Maga a kutya (mint faj) is egy pontosan ilyen genetikai válogatás eredménye. Az ősember azt az őskutyát (farkast?) tenyésztette tovább, amelyik nem támadta meg, amelyik rátámadt, azt meg agyonverte. Ennek az irányított evolúciónak az eredményeképpen jött létre a kutya, amelyik születésétől fogva genetikailag vonzódik az emberhez, függ tőle, és nem tekinti idegen fajnak.
Ezektől eltekintve persze hogy én is sajnálom azt a kutyát, amelyiket azért végeznek ki, mert megvédte a gazdáját. De sajnos ez így "célszerű". (Nyilvánvalóan nem a kutya, vagy a gazdája szempontjából.)
A kérdésetekre: igen, ha ezt az én kutyámmal csinálnák, én is baromi igazságtalan dolognak érezném, és kézzel-lábbal tiltakoznék ellene. Ha mással történik ilyen, az is felkavar, mert sajnálom szegény állatot. De minden érzelmet félretéve ez sajnos akkor is így logikus és célszerű.
"Tegyük fel hogy alszik a család és valaki betör a házba, elveszi az értéket majd megy hogy végezzen az ottlakókkal de a kutya az útjába áll és végez vele."
Túl sok Disney mesefilmet nézel.
#6, ez eléggé kettős mérce, mivel az embereknél még direkt támogatják is, ha megfelelő körülmények között öl, sőt, el is várják tőle (katonaság, háborúk, ugye... nagy hagyománya van a dolognak, az emberiség sosem un bele).
S elég természetes, hogy egy állat, ráadásul ragadozó, megvédi magát és gazdáját. Ha ezt is kiölik belőle, akkor állat alakú nyuszi lesz (bár biztos egy nyúlban is akad agresszió bizonyos körülmények között).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!