Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Lyme kór elleni oltás meddig hat?

Lyme kór elleni oltás meddig hat?

Figyelt kérdés

Tegnap kinyílt kicsit a szemem, mikor mondták h megint kell adni a kutyának 2 lyme kór elleni oltást.

vagy egyet már nem tudom.

a lényeg, h télen kapott, most lesz 8 hónapos. 7200 egy ilyen oltás.

Mondom neki, hogy miért kell, mikor télen kapott?

Hát mert: MIVEL TAVASSZAL KEZDŐDIK a kullancsszezon, ezért szokták ilyenkor ismételni.

Kérdem én: AKKOR MI A *****ÉRT ADTÁK BE NEKI TÉLEN??meg fizettették ki velünk azt a 14400 Ft-ot??? Az már erre az évre nem is vonatkozik?

gondoltam akkor az egy évig tuti védelmet ad:O

áááá sok pénzéhes orvos komolyan. a kutyámat is csak szenvedtette?:S

2010. ápr. 2. 10:17
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

"A KILTIX kullancsnyakörv 7 hónapos védelmet biztosít a kullancsok és a bolhák ellen is, amelyet a kullancsok távoltartására a fő kullancsszezonban, vagyis az áprilistól októberig tartó 7 hónapban érdemes a kutyára feltenni.

A LYMEVAX vakcina alkalmas a 12 hetes, vagy annál idősebb egészséges kutyáknál a kullancsok által terjesztett Borrelia által előidézett megbetegedésnek, más néven Lyme-kórnak a megelőzésére. Az alapimmunizáltságot 3 hetes időköz kihagyással, 2-szer végzett oltással lehet elérni. A védettség fenntartásához évente egyszer adott emlékeztető oltás ajánlott. A készítménnyel már fertőzött állatok oltása is ajánlott, ezáltal megakadályozható a betegség klinikai tüneteinek kialakulása.

A Franciaországban készülő MERILYM vakcina ugyancsak a kullancsok által terjesztett Lyme-kór elleni aktív immunizálásra szolgál, előnye, hogy elsősorban az európai izolátumokból származó különböző kórokozó törzsek ellen nyújt védettséget. Az imidocarb hatóanyagú IMIZOL injekcióval a kullancsok által terjesztett Babesia okozta betegséget szoktuk kezelni, de hatásos a babesiosis megelőzésére is. Egy injekciós kezelés maximum 4 hétig akadályozza meg a babesiosis kialakulását."

2010. ápr. 2. 10:34
 2/12 A kérdező kommentje:

akkor csak nem kell még most beadatni:S

mondjuk nem fogom, hát ha évente kell, akkor ennek még kell h hatása legyen.

áh..:S mindegy, még egy ok, h jó h leváltottuk a dokit.

2010. ápr. 2. 10:38
 3/12 anonim ***** válasza:
Megvolt a 3 hetes időközben a két oltás? Mert az csak az alapimmunizálás, hogy egyáltalán érjen valamit, nem az évenkénti emlékeztető.
2010. ápr. 2. 10:49
 4/12 A kérdező kommentje:
megvolt ősszel.
2010. ápr. 2. 11:15
 5/12 Akiteki ***** válasza:

Olvastam egy statisztikát:

Magyarországon a kullancsok kb. 30 %-a fertőzött valamivel, ami kutyára veszélyes lehet.

Ennek 80 %-a babéziás, a maradékból 10 % lyme, a többi egyéb.

Én inkább a kullancsokat előzöm meg spot-onnal és nem adatok felesleges oltást. Elég kicsi az esély, hogy elkapja, mivel mióta kb. 5 éve az Advantixot használom, egyszer volt kullancsunk, akkor is azért mert nem figyeltem a naptárat, és lejárt az érvényessége.

2010. ápr. 2. 11:29
 6/12 A kérdező kommentje:
én is advantixot használtam eddig, csak legutóbb eléggé marta a kutyusom bőrét, most exspotot használunk.
2010. ápr. 2. 11:36
 7/12 Akiteki ***** válasza:
Azt nem ismerem, de gondolom az is jó lehet. A lényeg, hogy szerintem ez az oltás csak pénzlehúzás.
2010. ápr. 2. 13:17
 8/12 A kérdező kommentje:

meg ha nem is..beoltatom én évente egyszer, de könyörgöm:S akkor a tavalyi simán ráért volna most is szerintem.

meg azt sem értem am, hogy egyik doki azt mondta kell veszettség elleni, azt tudtam is, h kell még egy 1 éves koráig.

De kombináltat nem mondott, a másik meg akkor mondta, vagyis a segítője, mikor kérdeztem, h kombinált nem kell? Mondta h de az is időszerű.

Most akkor a kombináltat tudja valaki, h mennyit kell?

Nem úgy kérdezem, h mikor, mert minden doki máshogy adja az oltásokat sajnos.

Néztem én oltási naptárat neten is, google meg minden, de ahogy a mi oltási könyvünkkel megpróbáltam összehasonlítani, hát bezavarodtam:S

2010. ápr. 2. 13:35
 9/12 Akiteki ***** válasza:

Kedves doki lehet, hogy semmiről nem világosít fel. A pénzt bezzeg lenyúlja.

Naszóval: normális oltási program, ha a kutyának semmi baja:

- 3 és 5 hetes korában féreghajtás, elsőre mindenképpen pasztával, a második lehet már akár tabletta

- 6. héten parvo

- 7. héten féreghajtás

- 8. héten kombinált (van orvos, aki másodikra is parvot ad, ez nem hiba)

- 9. héten féreghajtás

- 10 héten parvo (ha előzőleg kombináltat kapott.)

-11. héten féreghajtás

- 12. héten kombinált

- 14. héten lehet még esetleg egyéb védőoltás, ha a környéken vannak speciális betegségek. Ha nem, akkor veszettségi

- fél éven belül a veszettségi ismétlése + féreghajtás

- 1 évesen veszettségi + kombinált + féreghajtás

Ezek után minden évben az utolsó ismétlése.

Néha figyelni kell az orvosokra. Az én első kutyámnál szóltam a dokinak, hogy nem tudok semmit, legyen szíves mindenről szólni. Ja, csak féreghajtót felejtett el adni.

2010. ápr. 2. 13:50
 10/12 A kérdező kommentje:

akkor most aszerint, amit Te írtál, a kutyámnak nem kell kombinált.

de több helyen olvastam h kell, meg most mondták.

na de megkérdezem majd az új dokinkat is.

én folyamatosan kérdezek mindent ami eszembe jut, volt már, h papírra írtam fel a kérdéseimet mert lányos zavaromban elfelejtettem őket egy-egy oltás után:DD

köszönöm a véleményeket!

2010. ápr. 2. 13:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!