Kuvasz, puli nevelhető vagy csak én fogtam ki rossz példákat?
Nagyon tetszik a mind két kutyafajta, és előnyben részesítem őket magyar fajtájuknál fogva. Egyszer majd szeretnék is egyet, bár még nincs saját kutyám, csak családi és kistestűek.
A gondom az, hogy eddig közelebbről egy kuvaszt és két pulit ismertem. Az egyik megharapott elég rendesen, pedig csak ültem, a másik majdnem darabokra szedte a kutyánkat (beszökött hozzánk), a harmadik meg a saját gazdájának ment neki több alkalommal is.
Csak én vagyok ilyen szerencsétlen, hogy ilyen példákat fogok ki? Rosszul voltak szocializálva?
Vagy mi alapján van ez? A szomszédunknak szerintem keverék nagytestű kutyája van, de talán az is valami puli, komondor keverék. Soha nem volt igazán nevelve, kint van az udvaron. De ha ki is engedik minket nagy ívben elkerül, ráadásul a mi kutyánk mindig ott "emberkedik" neki, de soha nem bántotta, egyetlen egyszer sem.
Én saját tapasztalatot tudok írni, ami szerencsére pont az ellentéte annak, amit te tapasztaltál:
Nekem pulim van, első kutya, nagy kertes házban, de ettől függetlenül naponta hordom sétálni.
Mi 10 hetesen hoztuk el, tehát bőven megtanulta az alapvető dolgokat az alomban, viszont amikor pl. rájött a fogzás, felvette azt a rossz szokást, hogy a nadrágszárakat szerette elkapni. Kétségbe is estünk, hogy ez nem normális, mivel előtte nem volt sosem kutyám, aztán ez szinte észrevétlenül eltűnt, persze minden egyes alkalommal én határozottam rászóltam, és vettem neki játékokat amiket rágcsálhatott. A másik rossz tulajdonsága az volt, hogy amíg nem vihettem az oltások miatt sétálni, addig minden nap (nyáron, délelőtt, a 35 fokban) szépen felásta a kertet. Negatívum talán ez volt az összes, egyáltalán nem bánta, meg, hogy őt választottam.
Hihetetlen, de alig 3-4 hónaposan már hatalmas mozgásigénye volt, vagyis ahhoz képest, hogy előtte annyi dolgom volt, hogy kimentem a kertbe, és pihentem, most aktívan kell vele órákat játszani, sétálni vinni, túrázni, tanítani.
Már 10 hónapos, jelez, ha jött valaki, de a "házőrzés" ennyiben ki is merül, sosem bántana senkit. Imádja az embereket, kutyákat, macskákkal is kijön, a saját cicánkkal össze vannak nőve mindig, együtt alszanak.:)
Ami nagyon fontos, hogy kutyák és emberek közé amint lehet el kell kezdeni hordani, különben mindenkire és mindenre ami mozog ugatni fog, ha nem ismerkedik meg a külvilággal.
Mivel ez a fajta alapvetően az emberrel való együttműködésre lett kitalálva, mi is nagyon jól megvagyunk, pár hónap és elkezdhetünk sportolni közösen, pl. futni járni, a pulinak lételeme a mozgás szerintem. Rám nagyon jó hatással volt, hogy kutyám lett, előtte utáltam célirány nélkül bolyongani, most viszont alig várom, hogy elinduljunk akár mezőre, túrázni, más kutyikkal ismerkedni. Habár többet van kint az udvaron, mint bent(bent mindig melege van sajnos), rengeteget van vele foglalkozva, ez az alapja mindennek, és így ennek hála tökéletesen jól nevelt lett, imádom! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!