Milyen kérdések merültek fel bennetek, amikor hozzátok került a kölyökkutyátok?
Én egy sintértelepről hoztam el a kutyámat. Ő már jópár hónapos volt, majdnem felnőttkori méretét elérte. Ahogy hazaértünk, kapott enni-inni. Aztán becsinált az előszobába. Ez még hagyján, de nem sima kutyakaki szag volt, hanem olyan büdös amit eddig el nem tudtam képzelni.
Felmerült bennem: Kellett ez nekem? :D
Aztán 2 percre rá bement a nappaliba és anyám új ágyának a lábát telibe hugyozta, dőlt belőle. Felmerült bennem: Anyám vajon mikor vág ki mindkettőnket a bejárati ajtón? :D
Hetekig ment a hasa a kutyának. Egyszer éjjel nem bírta és nyafogott, hogy ki kell mennie. Hajnali negyed 5-kor, télen, a -10 fokban, képzelheted milyen boldog voltam.
Megint felmerült bennem a kérdés: Kellett ez nekem? Hányszor kell majd még éjnek éjjelén beöltöznöm és zombiként leballagni, hogy könnyítsen magán?
És aztán a legnagyobb feketeleves...Ahogy cseperedett, egyre jobban kinyílt a csipája, hatalmas egója lett. Túl engedékeny is voltam vele.... És verekedni kezdett más kutyákkal. Felmerült bennem, hogy "Miért, ó miért kellett egy ilyen sátánfajzatot hazahoznom? Miért nem a másik kutyát választottam a telepen, az talán jobb fej lenne..."
Aztán elhessegettem a gondolatot és fáradtságos munkával jó kutyát neveltem belőle. :D
Na, én például erről hallottam volna szívesen, hogy kölyökkorban mik azok a jelek, amikre figyelni kell, hogy ne forduljon át agresszióba. Persze utána én is rájöttem, de könnyebb lett volna, ha már előre tudom az ilyesmit. Előtte mindig galamblelkű kutyáink voltak, ez a kis mocsok rendesen feladta a leckét.
Olyan dolgok, hogy sétálni kell vinni, meg nyaralást is hozzá kell igazítani, meg szőröz a lakásban mellékesek voltak.
Azért mikor már nálam van a kölyök,előtte eléggé tájékozódom.
Szóval bennem nem igazán merült fel kérdés. Bár tény,hogy volt akkor kutyánk de ő felnőtten került ide,szobatisztán, nyugis volt, sosem volt vele baj.
Amikor a kölyök hozzánk került akkor azért a kölyök kutyák viselkedésének,szobatisztaságnak utána olvastam magamtól. Sok sok kölyök kutyás cikk a bennem rejlő bizonytalanságokat elhessegette.
Szerintem is jobb lenne arról írnod,hogy
1,Hogyan válasszuk meg magunk mellé a megfelelő fajtát hiszen minden fajtának mások az igényei,ezáltal a kutyák mozgásigényéről,foglalkozásáról beszélhetsz. Például sokan válasszák a beagle-t mert jajj de cuki sok családi filmben szerepel,de ilyen a jack russel terrier is. Ők vérbeli vadász kutyák,makacsak és rengeteg mozgás,foglalkozás kell nekik. Ezt pedig mikor felnő a kutya sokan nem tudják kezelni,kikötik,kennelbe zárják vagy kirakják,elajándékozzák,mert nem bírnak vele.
Pedig ha szántak volna rá pár órát és utána olvasnak a fajta igényeinek rájöhettek volna,hogy milyenek is egyáltalán nem passzol be a családi idillbe,azon kívül,hogy cuki.
2,Honnan érdemes kölyök kutyát vásárolni.
Tenyésztők vs szaporítók -van egy csomó ilyen írás ami leírja pontosan,röviden, mi a különbség. El kell fogadni,hogy egy fajtatiszta tk-s kutya drágább,de azt kapod amelyik fajtát kiválasztod.
Pl mikor akarnak egy jó házőrzőt (persze tudjuk riasztó,mert kutyát kiiktatják se perc alatt,de tegyük fel házőrzőnek kell) Vesznek 15 ezer ft-ért egy német juhászt,hogy milyen faszán fogja őrizni a házat igen ám,de azzal nem számolnak,hogy a kutya felnőve egy falevelektől is rettegő,ideggyenge kutya lesz.Hiszen se tenyészszemle (ahol a kutyák jellemét,habitusát nézik) se szűrések nincsenek. Mellesleg csóri német juhász diszpláziás is aminek a műtéte kb 100-300 ezer ft körül mozog.De mivel a kutyának se törzskönyve,se szüleinek szűrései mit vártunk? Példát azért írtam hogy értsd.
3, kölyökkutya szobatisztaságáról beszélni.
4,költségek
5, napirend,ami kihatol a kutya egész életére hiszen 10-15 évre veszünk kutyát.
6,megfelelő minőségű táplálék
7,melyik kutya hol tartható, sok olyan kérdés van,hogy tacskót,bichont,yorkit,francia bulldogot kinti kutyaként akarják tartani pedig ők nem valóak kintre! Ebben is jó lenne néhány mondat. Kistestű társasági és rövid szőrű fajták nem tarthatóak kint.
8, ivartalanítás előnyei,illetve tévhit,hogy a kutya egyszer vemhesüljön.
Ezekről a végén pár mondat elég szerintem.
Én mielőtt nem voltam kutyás amiket írtam ezekről lettek volna kérdéseim vagyis nagyon szívesen hallgattam volna meg erről egy előadást,mert ha nem is nagyon részletesen de lényegre törően hallom ezeket akkor otthon utána tudok nézni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!