Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ugye boldog lehet még süketen...

Ugye boldog lehet még süketen és vakon is?

Figyelt kérdés
2007-ben hoztuk el a férjemmel a kutyánkat a menhelyről, akkor volt 2 éves. Ebből következik, hogy most már a 11. életévét súrolja. Ízületei rendben vannak még. (Le is kopogom.) Mindkét szemén hályog van sajnos, nappal lát rendesen, lámpafénynél már nagyon kell fókuszálnia közelre, mire kitisztul a kép nála. Szürkületben és értelemszerűen sötétben viszont nem tud már - a lakáson kívül máshol - biztonságosan közlekedni. A múltkor is pont leoltódott a lépcsőházban a villany, mikor vittem le sétálni, és esett akkorát szegénykém, mert ugye nem érzékelte, hogy milyen mélyet kell a lépcsőn lépnie. Nemrég meg észrevettem, hogyha háttal van nekünk, akkor nem hallja meg, ha a nevén szólítjuk, ha szólunk hozzá. Vérzik a szívem érte, úgy fáj, hogy ennyire megöregedett, és tudom, hogy ennél csak rosszabb lesz. Mostanában már a száraztápot sem eszi meg, nem tudja megrágni, de ha beáztatom, akkor viszont falja, mint kacsa a nokedlit. Tudom, hogy eljön az az idő, amikor teljesen süket és vak lesz, de nem akarom majd csak pusztán ezért elaltatni, hogyha nem lesznek fájdalmai. Ugye élhet teljes, boldog életet süketen és vakon is? A lakásban remekül kiismeri magát, ott biztonságosan fog tudni közlekedni vakon is. Ha meg ezen múlik a saját karomban viszem le a második emeletről sétálni, de nem akarok tőle megválni csak azért, mert megvakul, megsüketül. Kérlek írjatok pozitív példákat arra, hogy egy süket, vak kutyus is élhet teljesen boldog életet!
2016. febr. 9. 08:23
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
17 éves volt a tacsink. Nem hallott, alig látott, de élni akart. Tökéletesen tudta, hogy mikor van kajaidő, igaz, pépes dolgokat tudott csak elnyalogatni, mikor van séta. Többször kapott keveset, mert a vége fele pisi-kaki is becsúszott. Kézben hurcoltuk, szépen lassan szimatolt, élvezte a napsütést. Mikor azt láttuk, hogy feladta, mi is feladtuk..... Észre fogod venni, mikor nem akar már élni.
2016. febr. 9. 08:28
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

A mi (tk-s, elvileg szűrt meg minden:S) kutyánk egy éves korára teljesen, műthetetlenül megvakult. Szerencsére teljesen jól elvolt vele, pedig költöztünk is vele, meg párszor kutyapanzióban is voltunk. 12 évig volt velünk:)

Nyilván rosszabb, hogy két érzékszerve is kiesik, de ezek szerint azért még nem teljesen.

Tényleg érezni fogod, mikor kell elfogadni, hogy nincs tovább.

2016. febr. 9. 08:53
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Egy idős kutya sokkal több odafigyelést és támogatást igényel, mint egy fiatalabb, de szerintem sem ok ez arra, hogy megszabaduljunk tőlük. El sem tudom képzelni, hogy azért szabaduljak meg az általam szeretett állattól, mert az megöregedett. Amikor magamhoz vettem, akkor vállaltam azt is, hogy kölyökkorában pisit/kakit takarítok utána, idős korában pedig támogatom és segítem. Ez szerintem így fair.

Adj meg neki mindent, amire szüksége van és ha ennyire lelkiismeretes és figyelmes gazdi vagy, akkor úgyis látni fogod, hogy mikor jött el az a pillanat, amikor a létezés már teher a kutyád számára. Addig ne aggódj ezen, élvezz minden pillanatot, amit vele tölthetsz.

2016. febr. 9. 09:16
 4/14 anonim ***** válasza:
Ja, a pozitív példa lemaradt. Az én idős kutyám is rosszul látott már a sötétben, szürkületben, ezért a villanykapcsolás alap volt. Ízületi problémái neki sem voltak, de a lépcsőn ezekben az években úgy mentünk le, hogy szorosan mellette mentem és mindig készen voltam elkapni, ha megbotlott. Hallása sem volt teljes, de én inkább azt vettem észre, hogy bizonyos frekvenciát nem hall, az emberi beszéd érzékelésével voltak gondjai. Ha azt akartam, hogy figyeljen rám, akkor füttyentettem, mert ezt jól hallotta. Ezt ti is megpróbálhatjátok. Az én kutyám ebben az "állapotban" 3-4 évet élt és sohasem láttam rajta azt, hogy feladta volna, boldog, kiegyensúlyozott volt az utolsó pillanatig. Tehát az öregséggel együtt járó betegségek nem jelentik azt, hogy nem élhet még sokáig a kutyád. Az én kutyám halálát végül egy epegörcs okozta, amit nem bírt ki a szíve, szerencsére nem szenvedett sokáig és nem is nekem kellett meghoznom a végső döntést.
2016. febr. 9. 09:26
 5/14 anonim ***** válasza:

Persze, hogy lehet boldog! A kutyáknak a látás és a hallás másodlagos, a legfontosabb érzékszervük az orruk.

Nektek viszont alkalmazkodni kell pár dologban, a táp beáztatásától kezdve a megszokott sétaútvonalakig.

Ne hagyjatok elő szokatlan tárgyakat, ne változtassátok túl sűrűn a bútorok elrendezését.

Neked kell figyelned helyette séta közben a veszélyekre. Ilyen esetben nem tartanám hülyeségnek a hosszú pórázt vagy akár a flexit, így biztonságosan tudnád sétáltatni és messziről is jelezni tudnál neki, ha valami gond van.

Keress neki hasonló kaliberű, jámbor kutyabarátot, akivel játszhat a maga kisöreges módján. 11 éves még egyáltalán nem öreg, hacsak nem nagy testű, még vígan elélhet 5-6 évig, ez alatt az idő alatt is foglalkoztatni kell, klikkerezni vele, tanítgatni, mert az idős kutyák, akár az idős emberek, hajlamosak a szenilitásra.

Játsszatok vele keresős játékokat, ahol a szimatát kell használnia!

Idős keverék kutyánk 13 év körül volt, mikor szinte teljesen megvakult, a lakás homályában semmit nem látott. Beköltözött a konyhába (addig udvari kutya volt), ott töltötte a maga csendes, békés kis életét. Néha eltévedt szegény a lakásban, ha pl. bekeveredett a széklábak közé és nem talált ki, de odafigyeltünk rá, és az udvaron a maga kis ösvényein biztonsággal közlekedett élete végéig. Vidám volt, viháncolt, ha jött valaki, néha nekibuzdult és a többi kutyával is játszott kicsit, de általában csak elégedett volt, hogy velünk lehet. Fel sem merült, hogy csak azért elaltassuk, mert nem lát és rosszul hall.

2016. febr. 9. 10:20
 6/14 anonim ***** válasza:

Az egyetlen dolog ami traumát okozhat neki, az az, ha megérzi rajtad az aggodalmad!!!

Magasról leszarja a hiányosságait, nagyrészt amúgy is szaglás alapján tájékozódik, meg az állatok amúgy se úgy fogják fel a fogyatékosságokat mint az ember, nem érdekli őket, nem sajnáltatják se magukat, se a társaik nem sajnálják, és így érzik jól magukat!

Mármint nem a fogyatékosan, hanem hogy nincs körülöttük negatív hozzáállás.

Jobban kell segíteni, előzékenynek, megértőnek kell lenni, de kb mint egy ápoló. Az se sajnálkozik, mert az csak árt. Optimistán, jókedvűen, együttműködően kell hozzáállni, ez a legjobb mentalitás.

2016. febr. 9. 12:31
 7/14 A kérdező kommentje:
Nem lesajnálom, hanem aggódom. A kettő nem ugyanaz.
2016. febr. 9. 12:51
 8/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a megnyugtató válaszokat!
2016. febr. 9. 12:51
 9/14 anonim ***** válasza:

De azért remélem átjött a válaszomból, hogy a kutya szempontjából az aggódás is egy negatív reakció, amit viselkedés zavarokkal tükrözhet vissza, amitől még jobban fogsz aggódni, amit még nehezebben fog pszichésen feldolgozni....

Csak segíteni akartam, nem azért válaszoltam, hogy legyen mibe belekötni.

2016. febr. 9. 13:10
 10/14 anonim ***** válasza:

Nekem a csivavám volt utolsó éveiben vak és süket, mint az ágyú. Az orra segítségével tökéletesen kiismerte magát mindenhol, lakáson belül tök magabiztosan közlekedett. Én minden reggel ébredés után kicsit átmasszíroztam, tápot már nem kapott, én főztem neki húsos rizst egy kis zöldséggel.

Egy öreg kutya tényleg sokkal több támogatást igényel cserébe viszont már nagyon nyugisak, nem törnek borsot az orrod alá :) Én nagyon szeretem az öreg kutyákat :)

2016. febr. 21. 13:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!