Pénteken hozom el (2016. 01.29) a yorki kiskutyámat a tenyésztőtől (6 hetesen) A helyhez szoktató pelenkára lennék különösen kíváncsi, mik a tapasztalatok?
24-es!
Annyi a baj a módszerrel, hogy sokan belenyomják a kutya orrát. Ennek mi értelme? Főleg akkor, ha nem azonnal kapja a leszidást, hiszen akkor össze sem tudja kötni azt, hogy miért is szúrták le. Teljesen felesleges. Ahogy a pelenka is. Pisilni meg kakilni két óránként kiviheted, semmi baja nem lesz.
3 és fél hónapos a kiskutyám, most tanulja a szobatisztaságot. A koncepciót már tökre érti, ha kell neki, jelez az ajtónál. Ha történik baleset, az az én hibám, hogy nem vagyok mondjuk éppen itthon, ő még pici, és nem tudja visszatartani. (Három óránként általában leviszem, játék, alvás, evés után tuti kell neki.)
Amikor elhoztam (kilenc hetesen), olvastam itt a gyakori kérdéseken a sok pelenka-ellenes kommentet, úgyhogy az volt a tervem, hogy nem szoktatom rá. De aztán annyira zavaró volt, hogy mindenhol pisi-kaki fogad, hogy végül vettem pelenkát. Az elsőt pár csepp pisibe belenyomtam, és amikor ott végezte a dolgát, jutalmat kapott. Néhány nap alatt megtanulta, hogy oda kell. Nekem nagyon megkönnyítette az életemet, hogy nem kellett a lakást állandóan takarítani, meg pisibe lépni óvatlanul.
Mikor megkapta a harmadik kombináltat, az állatorvos azt mondta, vihetem utcára. Ugyanaz a szoktatás ment, mint a pelenkával, csak most az utcán kapott jutalomfalatot, a pelenkát pedig elkezdtem tiltani.
Nyilván kutya IQ-függő is a dolog, de tapasztalatból azt mondom, nem para a pelenka. Ahogy rászokott, váltani is lehet. A kutyák nagyon alkalmazkodóak. Ami nehéz szerintem, az az, hogy türelmesnek kell lenni. De meghálálja.
"Akkor miért nem törzskönyvezteti a kutyust?"
mert szaporító, ez már abból látszott hogy 6 hetesen odaadta. A törzskönyv nem opció.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!