Tenyésztőtől vásárolt gazdik, tudnátok tanácsot adni?
Kislánykorom óta vágyok egy adott kutyafajtára, de sajnos nem lehetett kutyám amíg a szüleimmel éltem. Most összeköltöztem a barátommal és feltett szándékom ilyen kutyát venni, tetszik neki is a fajta, viszont a kutya ára miatt vannak konfliktusaink, szerinte nem normális dolog százezrekért kutyát venni. Valahányszor felmerül a pénzt-téma, mindig azzal kezdi hogy "de te százezrekért akarsz kutyát...", mintha ettől függene az egész életünk, mintha földönfutókká válnánk a kutya megvétele után... Pedig dolgozunk mindketten (közös kassza van)...
Nekik (szüleinél) eddig csak kinti, keverék kutyái voltak, ezért elég szkeptikusan áll a fajtatiszta kutyákhoz. Hogy jaj de a keverék kutya az bírja oltások meg minden nélkül kint télen-nyáron, mert keverék, mire én azt feleltem hogy egy benti szobakutya, aki már magzatkorától fogva megkapott mindent hogy egészséges legyen és az ükszülők is szűrve vannak betegségekre, gondosan kiválasztott kutyák kölyke, ugye ő (barátom) se gondolta komolyan, hogy kevesebb esélyei vannak...
Meg mindig arra hivatkozik, hogy mi van ha elüti egy autó vagy ellopják vagy majd 3 évesen random elpusztul, mert ez is benne van a pakliban. Persze, benne van, de az is hogy engem vagy őt holnap elüti egy autó, szóval erre szerintem nem lehet semmit alapozni...
Mit tanácsoltok, hogy oldhatnám meg ezt a helyzetet?
A párodnak van autója, vagy mobiltelefonja? Vagy bármi divatos, drága dolga?
Ha igen, kérdezd meg, hogy miért nem jó neki egy olcsó, használt eszköz, elvégre az is ugyanolyan, csak 1-2 dologban marad el a többitől...
Itt egy olyan élőlényről van szó, aki 10-15 évig lesz veletek, és az rengeteg idő.
Ennyi idő alatt a párod nem egyszer le fogja cserélni a mobilját, autóját, laptopját, és valószínűleg hasonló értékű cuccot fog venni. Azok tárgyak, egy kutya pedig családtag.
Első, azt a másfél milliót ugye Te sem gondolod komolyan? :D
Èn csak is tenyèsztőtől vettem eddig kutyát ( nem szaporítótól). Valóban drága, de azt kapod, amit a fajtaleírásban találsz.
Abban nem szabad gondolkodni, hogy mi van, ha ellopják, elütik...ès ha megveszel egy olcsó kutyát, aki pl idegroncs?!
Nekünk is vitatèma volt a mostani kutyánk, mert drága volt. Nem bántuk meg, hogy rászántuk ezt az összeget. Ès mivel nekünk nagy termetű kutyánk van, nem mindegy, hogy bízhatok-e benne.
Privátban jött:
"Bocs már hogy 15 évvel ezelőtt kinéztem egy FAJTÁT ami tetszik és olyat akarok, mert az ILLIK hozzám! Amúgy meg honnan tudod hogy a menhelyes kutyára nem kell százezreket költeni mert valami baja van?? Fogadd akkor be te a szebbnél szebb kutyákat, hadd döntsem már el hogy én milyen kutyát akarok, hülyegyerek..."
"ILLIK hozzám"
Azonnal kiderült, hogy tipikus hülyep#csa a kérdező, aki azt hiszi a kutya is olyan, mint egy táska, csak valami kiegészítő, ami passzol a szeme színéhez...
Ilyenre nem hogy kutyát, egy kg lisztet nem bíznék...
"Azonnal kiderült, hogy tipikus hülyep#csa a kérdező, aki azt hiszi a kutya is olyan, mint egy táska, csak valami kiegészítő, ami passzol a szeme színéhez... "
Nem, kedves válaszoló, a kérdező teljesen rendben van. Bármilyen fajtáról is van szó, ő felelősségteljesen gondolkozik.
Nekem is kistestűm van, mert az illik hozzám, és azok tetszenek, ennyi.
Sosem tudnék német juhászt, vagy staffordshire-t, vagy beagle-t tartani (és még rengeteg más fajtát SE) mert egyáltalán nem illik hozzám a természete, nem tetszik annyira a külseje, és nem tudok neki mindent biztosítani, amire szüksége van.
Illik hozzá azt jelemti, hogy passzol az életstílusához, energiaszíntjéhez és a lehetőségeihez (pl. kertes ház). Nekem pl. nagyon tetszenek a nagy, mackó jellegű kutyák, pl. leombergi, berni pásztor, de van szőrallergia a családban, ezért mást fajtát választottunk.
A kérdező helyében én leülnék a barátommal, és megbeszélném, hogy jár- pl. edzőterembe, vagy sportolni, amikor az utcán ingyen lehet futni.
Mi pont tegnap jártunk állatorvosi rendelőben, mert belepépett a kutya valamibe és begyulladt a mancsa. A számla, amit kaptunk fajtafüggetlen :-)
Nálunk is hasonló volt a helyzet, én már nagyon szerettem volna kutyát, a párom is örült volna neki, de még lakásban lakunk. Végül kötöttünk egy kompromisszumot és megvettük a már évek óta kinézett fajta egy példányát, majd annyira belejöttünk, hogy 2 hónapra rá vettünk még egy kölyköt egy másik fajtából. A pároméknál is csak keverék kutyák voltak eddig, de mivel ez a mi életünk, ő látta rajtam mennyire szeretném, megbeszéltük és jöhetett a két kutya a közös kasszából. Csak meg kell beszélni! Biztos közös nevezőre tudtok majd jutni :)
Mellesleg a családban van menhelyi kutyus is, akit én hoztam ki, szintén szuper kutya, de ha te ezt a fajtát szeretnéd, és hajlandó vagy rá áldozni és NEM szaporítótól venni, akkor hajrá! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!