Hogy fegyelmezzem a kutyám, ha kimegy a kapun?
Hát ahogy szükséges. Sajnos mi nem ismerjük a kutyádat, úgyhogy nem tudjuk, hogy neki az ejnyebejnye és a visszazavarás a megfelelő büntetés erre, vagy az, ha elkapod a nyakánál fogva és úgy penderíted vissza a kapu mögé, esetleg egyik se, mert elszalad, ha látja, hogy büntetni akarod.
De megmondom őszintén én lehet, hogy inkább sehogy nem büntetném, mert ha nincs napi séta és gyakorlás a kapunál és úgy általában nem neveled (ami valószínű, ha nem tudod, hogyan büntesd), akkor előfordulhat, hogy majd inkább nem hagyja magát elkapni, akkor is, ha eddig hagyta. Szóval inkább fürmedj rá és hívd vissza, abból nem lehet baj.
Hibáztasd be. Elbújsz, akár hosszú pórázra veszed, és ahogy átlépi a kaput engedély nélkül, azonnal menjen a büntetés. Nem dorgálás, hanem kő kemény büntetés, ami után nem lesz többször kedve kiszökni! Mikor a kutyám megkísérelt kilógni kamasz korában a kapun kapott pár olyan pofont, hogy utána nem is volt kedve többször ezzel kísérletezni.
Abba gondolj bele, hogy az emberek jogosan félnek egy idegen, kóbor kutyától! És ha valaki bántja? Az a te hibád lesz! És ha ő bánt valakit? Az is a te hibád lesz! Ha elüti az autó? Szintén a te hibád! A kutyád életével és mások biztonságával játszol! És ez nem érdekel téged?
Csak mellékesen jegyzem meg, falun lakok, már nem egyszer volt, hogy az ilyen kutyák neki mentek sétáltatás közben az enyéimnek, vagy nekem. Volt már, hogy bottal véresre vertem egy kutyát aki neki akart menni az enyéimnek, mire végre hajlandó volt odébb állni. És nem egyszer vesztem már össze ilyen hanyag, felelőtlen, ostoba gazdákkal, akiknek "nem is volt vele baja hogy elfut kicsit". Én speciel ha a kutyáimat védem, nem nagyon vagyok tekintettel a másik kutya testi épségére. Vagy a gazdika önérzetére.
Behibáztatni csak azt a kutyát lehet, amelyik ismeri a szabályt. Úgy nem tud hibázni, ha azt sem tudja, hogy az hiba.
Rögtön büntetni, úgy, hogy sose volt neki világosan elmagyarázva, hogy nem megyünk ki a kapun, a nevelésnek egy feleslegesen durva formája. Normálisabb kutyának bőven elég megtanítani, hogy nem megyünk ki a kapun, nem kell mindjárt szarrá verni érte.
Kutya elenged, kapu kinyit. Te beállsz középre, és ahogy közeledik a kutya, már rá is szólsz, hogy Nem! Ha nem érti, és még közelebb settenkedik, esetleg ki is akar menni melletted, akkor a nálad lévő pálcával/mogyoróvesszővel felé suhintasz. Nem baj, ha a fenekét is eltalálja.
Ezt gyakorolni kell,pár napig, de egyszerre csak rövid ideig.
Én így csináltam, a kutyám már 6 éves, és nem megy ki!
Sőt, egyszer télen éjjel kinyílt a kapu magától, mert a jég kifeszítette. A kutya ott volt reggel az ajtóban! Eszébe sem jutott kimenni. szóval megértette a lényeget :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!