Lenne értelme hasonló fajtákat keresztezni, hogy a
beltenyésztettséget csökkentsük?
Figyelt kérdés
Pl. mudi + horvát juhász, pitbull + amstaff stb. Persze ehhez nagyon szigorú ellenőrzés kéne, de szerintem simán lehetne egy mudiszerű horvát juhász mudival keresztezni és mudinak törzskönyvezni a kölyköket vagy fordítva, horvát juhász fajtajellegű mudit hj. -vel keresztezni. Ezt most biztos sokan szentségtörésnek tartják, de tudjuk, hogy ha csökken a beltenyésztettség, akkor a kölykök is egészségesebbek lesznek és szerintem kár lenne, ha pl. egy típusos amstaffnak kinéző pit bullt nem használnának fel a tenyésztésben. Meg a skót juhász munkaképességét is vissza lehetne hozni belga juhász és border collie bekeresztezésével.
Persze mert a pásztor nem tenyészt, tenyésztett, egyszerűen csak ha már tüzelt a kutyája akkor hagyta befedezni és hogy ne fájjon a feje az utánpótlás miatt, hát olyan kutyával tette aki szintén jó volt. Őket nem érdekli a fajta, csak az hogy a kutya dolgozzan, mert az a megélhetésük. Én viszont azért szeretek egy fajtát mert úgy néz ki ahogy és úgy viselkedik ahogy! Most azért hogy a kutyák egészségesek legyenek, legyen mindenkinek keverék kutyája amit kereszteztek, vagy mégis hogy gondoltad? Ha én munkakutyát akarok akkor olyat veszek. De azért nem fogok egy másik fajtat keresztezni mert akkor az már nem ugyanazt a fajta. Mert ha csak külsőre tetszik akkor az nem az én fajtám. Az az én fajtám amilyik MAI formájában minden szempontból elnyeri tetszésemet! Nekem semmi bajom azzal hogy a skót juhász már nem dolgozik. Egyedül azt ellenzem hogy a kutyák betegek legyenek. De ezt le lehet csökkenten szűrésekkel, figyelmes párosítással, szaporítól csökkentésével, stb. Kár hogy ezt nem érted. Te vegyél lovat vagy nem tudom milyen állatot...
2010. márc. 25. 20:07
22/22 anonim válasza:
Az komolyan nem érdekel hogy ezzel a szerinted okos húzással eltűnik a bizonyos fajta és csak egy korcs lesz? A kutyáknál nem az a fontos, hogy milyen jól dolgozik mint egy lónál! Ma már a kutya az ember társa, az a fontos hogy külsőleg és belsőleg megfeleljen a gazda igényeinek!
Én is elítélem a tenyésztés miatt túlságosan betegessé vált állatokat, de az inkább a szaporítás, felelőtlen tenyésztés miatt van és nem keverékgyártással kell meggyógyítani!
Te valamit nagyon összekeversz. A kutyatenyésztésnek egy külön ágnak kellene lennie, mert egyáltalán semmi köze a haszonállat, ló stb tenyésztéséhez, ahol csak az a cél hogy minnél erősebb, töbet termelő, adott feladatra jobban használható állat legyen és az majdnek mindegy hogy néz ki. Ez olyan abszurd.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!