Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Lenne értelme hasonló fajtákat...

Lenne értelme hasonló fajtákat keresztezni, hogy a beltenyésztettséget csökkentsük?

Figyelt kérdés
Pl. mudi + horvát juhász, pitbull + amstaff stb. Persze ehhez nagyon szigorú ellenőrzés kéne, de szerintem simán lehetne egy mudiszerű horvát juhász mudival keresztezni és mudinak törzskönyvezni a kölyköket vagy fordítva, horvát juhász fajtajellegű mudit hj. -vel keresztezni. Ezt most biztos sokan szentségtörésnek tartják, de tudjuk, hogy ha csökken a beltenyésztettség, akkor a kölykök is egészségesebbek lesznek és szerintem kár lenne, ha pl. egy típusos amstaffnak kinéző pit bullt nem használnának fel a tenyésztésben. Meg a skót juhász munkaképességét is vissza lehetne hozni belga juhász és border collie bekeresztezésével.
2010. márc. 25. 15:46
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

MERT NEM UGYANAZ A FAJTA FELFOGTAD? Ha ennyire zavar akkor szépen megnézed a szülőket és olyan kölyköt veszel akinel csak A törzskönyves szülei vannak!

Manapság ez már különben sem divat hacsak nem egy kiemelkedően szép és okos kuyáról van szó!

2010. márc. 25. 16:26
 12/22 anonim ***** válasza:
Azt nem tudom hogy a horvát juhász kaphat-e B törzskönyvet... De mégis hogy gondoltad? A horvát juhász miért nem kaphat mudi B törzskönyvet vagy hogy? Ha kaphat is, akkor is csak másik horvát juhászokkal lehet pároztatni. Szerintem ezt hagyd a szakértőkre. Ha ennyire rá vagy kattanva a horvátra, vegyél olyat, az biztos ritka és kiválóan egészséges, és így nem lesz semmi problémád.
2010. márc. 25. 16:28
 13/22 A kérdező kommentje:
Nem vagyok rákattanva. De úgy látom, ti sem értitek, mit szeretnék mondani. Zárjuk le a témát, mert nem lesz ebből soha egyetértés.
2010. márc. 25. 16:33
 14/22 anonim ***** válasza:
76%
Én értem amit mondasz és pont a lovakat akartam példának hozni. Ott pl. úgy van, hogy adott fajtában van olyan, hogy egy olyan fajtából, amiből az eredeti ki lett tenyésztve, vagy az ősök közötti fajta egy vonalából (na ez kicsit zavaros) be lehet vonni egyedet a tenyésztésbe vérfrissítés miatt. De annak is megvannak a szigorú szabályai, hogy hány generációnként lehet ezt megtenni. Bár a lovaknál kicsit más dimenzióban megy a tenyésztés, mint a kutyáknál. Ugyanakkor vannak olyan kutyafajták, amelyek még nemzetközi szinten is eléggé beltenyésztettek, tehát valahol jogos a felvetés. A probléma viszont az, hogy a kutyatenyésztés nem valami szigorú keretek között zajlik, bárki tenyészthet, akinek van két törzskönyves kutyája. Még kennelnév, kötelező szűrések, kötelező munka- vagy engedelmességi vizsga sincs, a tenyésztőktől pedig senki nem vár el hivatalból hivatalos kompetenciát. Ilyen feltételek mellett pedig a kérdésed megvalósíthatatlan, mert bár az ötlet jó, csak a jelenlegi nemzetközi szabályozás miatt a fajták szépen eltűnnének, felhígulnának. többek között az emberiség szerintem sosem lesz képes arra a kutyákkal szemben, hogy ezt meg lehessen tenni, a másik meg, hogy vajon az FCI-nek és hasonló szervezeteknek mennyire lenne érdeke az, hogy a kutyatenyésztés egyszer valóban komolyan legyen véve...? Had ne menjek most ebbe bele, de aki kicsit jártas a témában, az nagyon jól tudja, mi megy pl. a MEOE-ben és ez nemzetközi szinten sincs másképp sajnos.
2010. márc. 25. 17:02
 15/22 A kérdező kommentje:
Utolsó, pont erre gondoltam. Ugye a lovakat használatra tenyésztik. Kevés embernek kéne egy olyan ló, ami 30 különböző dologra allergiás, nem tud futni, nem bírja el a szekeret, DE gyönyörű és minden kiállítást megnyer. A kutyából viszont ugyanezt teljesen jól el lehet adni. Ezért nem veszik komolyan a kutyatenyésztést. Most ettől sem leszek népszerű, de szerintem a használati érték és az egészség fontosabb a fajtatisztaságnál.
2010. márc. 25. 17:12
 16/22 Akiteki ***** válasza:
100%
Amiről most utoljára írtál az a szaporítás. A tenyésztés nem így működik. Ezért nem értjük meg egymást.
2010. márc. 25. 17:47
 17/22 anonim ***** válasza:
57%
Milyen szép skót juhász lenne az aki kereszteznek a belgával meg a borderrel xD Neeem baaj, legalább dolgozni tudna!
2010. márc. 25. 17:49
 18/22 anonim ***** válasza:
100%

Eleve a ló és a kutya tenyésztése ott kezdődik, hogy míg fajtatiszta kutyát mindenféle jött-ment tenyészt, pontosabban szaporít, akár törzskönyvvel, akár anélkül, addig a lovakat hozzáértőbb emberek tenyésztik, sokkal szabályozottabb körülmények között. Bár ott is van szaporítás, tipikus példa a "magyar félvér", "lipicai félvér" és társai. De ezek nem nem is lesz származási lapja (ami a kutya esetében a törzskönyv) és nem is fognak velük versenyezni, maximum hobbi célra tudják őket eladni, olcsón.

Egyébként tényleg nem lehet összehasonlítani a két dolgot.

És attól, mert én értem, amit mondani akarsz, nem tartom jó ötletnek. A kutyákkal így is elég tragikus a helyzet, a fajták hígulnak fel, mennek tönkre, a menhelyek dugig vannak, rengeteg a szaporító. Igazán jó tenyésztő meg ritka, mint a fehér holló. Gondolj csak bele, ha megvalósulna a felvetésed, az minden szempontból katasztrofális következményeket vonna maga után... Hiába az említett szigorú rendszer, ki tartatná be, ha még a jelenlegi szánalmasan megengedő szabályokat sem tartja és tartatja be senki...?

2010. márc. 25. 18:31
 19/22 anonim ***** válasza:
76%
Igen, de csak ahol ténleg szükséges lenne és ellenőrzötten.
2010. márc. 25. 18:51
 20/22 A kérdező kommentje:

Persze ez a mai körülmények között nem lenne megvalósítható. De pl. a pásztorok mindig törzskönyvezett fajtatiszta kutyákat tenyésztik? Nem! A legjobban dolgozó kutyát keresik! És ezt tartom egészséges szemléletnek. És ez nem szaporítás. A szaporítás szakértelem, valdói cél nélkül kutyák összerakása. Ennek egyik legszélsőségesebb példája a maltipoo és hasonló "fajták". Persze én nem próbálnám meg, amit javasolok, mert nincs hozzá meg a kellő szakértelmem, nincsenek elég szigorú szabályozások, nincs elég fejlett állattartási kultúra... A skót juhász amúgy valaha a terelőversenyek sztárja volt, ők voltak az első rendőrkutyák is. Ma már a legtöbb skót maximum a futottak még kategóriába tartozhatna egy terelőversenyen és egyetlen rendőr sem akar ilyen kutyát. És erről a tenyésztők tehetnek, akiket annyira istenítetek. Ellenben ott van például a sinka, ami tulajdonképpen egy keverék kutya, de bármelyik skótnál jobb munkában.

Cikk a sinkáról:

[link]

Nem mondom, hogy egyetértek a sinka kitenyésztésével, mikor itt vannak a magyar terelőkutyák, a border collie, a kelpie, a belga juhász stb. De azt sem mondom rájuk, hogy szaporított kutyák. Mert nem azok.

És hogy ne csak a lovakkal igazoljam az elméletemet:

[link]

"De a küllemkutyások nem csak emiatt orrolnak rá. Vörös posztóvá vált szemükben azért is mert javasolni merte, hogy az állomány életképességének és életszerűbb viselkedésének érdekében talán vérfrissítésre lenne szükség, amire ő a belga juhászkutyát ( malinois) nevezte meg.

Ezt szentségtörésnek minősítette az SV főtenyésztőinek zsinata, holott az állattenyésztési szakma egy ismert gyakorlatáról van szó. Természetesen az eljárás időigényessége és piaczavaró hatása kikerülhetetlen érvek, de a fajta érdekei talán mégis csak fontosabbak."

2010. márc. 25. 19:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!