Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Lenne értelme hasonló fajtákat...

Lenne értelme hasonló fajtákat keresztezni, hogy a beltenyésztettséget csökkentsük?

Figyelt kérdés
Pl. mudi + horvát juhász, pitbull + amstaff stb. Persze ehhez nagyon szigorú ellenőrzés kéne, de szerintem simán lehetne egy mudiszerű horvát juhász mudival keresztezni és mudinak törzskönyvezni a kölyköket vagy fordítva, horvát juhász fajtajellegű mudit hj. -vel keresztezni. Ezt most biztos sokan szentségtörésnek tartják, de tudjuk, hogy ha csökken a beltenyésztettség, akkor a kölykök is egészségesebbek lesznek és szerintem kár lenne, ha pl. egy típusos amstaffnak kinéző pit bullt nem használnának fel a tenyésztésben. Meg a skót juhász munkaképességét is vissza lehetne hozni belga juhász és border collie bekeresztezésével.
2010. márc. 25. 15:46
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
100%
Először inkább azzal kellene csökkenteni, hogy külföldről importálnak szülőt hozzá, nem azzal, hogy más fajtát belekevernek és utána még is annak nevezik, ami már nem is.
2010. márc. 25. 15:52
 2/22 Akiteki ***** válasza:
100%
Épp elég keverék kutya van. Meg elég szaporító, aki hamisítja a törzskönyveket. Ha valakinek nem tetszik az a fajta, ne akarja átalakítani, hanem keressen másikat magának.
2010. márc. 25. 15:52
 3/22 A kérdező kommentje:
Nem átalakításra gondoltam! Hanem arra, hogy ha van egy hasonló fajta, akkor annak lehetnek olyan egyedei, amik inkább a rokon fajtára hasonlítanak, őket szigorú ellenőrzés mellett lehetne keresztezni azzal amásik fajtával. Úgy tudom, lótenyésztőknél ez teljesen elfogadott dolog. Amúgy a törzskönyves tenyésztés lényege a fajta nemesítése. Ha ezzel lehet nemesíteni, miért ne? Ez nem olyan, mint a keverékek gyártása. Persze az, de jó célra használva.
2010. márc. 25. 15:58
 4/22 anonim ***** válasza:
100%
Aztán, ha mégsem úgy néz ki a végén, akkor mi van? Nem olyan egyszerű ám ez.
2010. márc. 25. 16:02
 5/22 anonim ***** válasza:
53%
Bocs de a kutyák nem lovak! Én a mudit szeretem nekem nehogy már valami horvát izé korcsokat csináljanak belőle! Az csak egy uncsi, fekete kutya, nem színes csodálatosság mint a mudi. A mudi nem egy divatfajta... Nem tudtam hogy beteges lenne, vagy hogy csak a kinézetére hajtanának. A többi fajta meg felőlem olyan beteg lehet amilyen akar, ezért nem kell a divatot követni. Ahonnan én szeretném majd a kiskutyám, ott ki van írva a tervezett pár beltenyésztettségi együtthatója, de ha ismeremem a szülőket, akár nekem is kiaszámolják ha felhívom a megfelelő telefonszámot! Ez nekem bőven elég. Azért veszek mudit mert mudit akarok, ha keveréket akarnék vagy horvát juhászkutyát akkor azt vennék.
2010. márc. 25. 16:04
 6/22 A kérdező kommentje:
Persze, hogy nem egyszerű, ezért írtam a szigorú ellenőrzést. A mudi tényleg nem beteges, de sajnos a beltenyésztettsége nő. Csak azt nem értem, hogy ha ismeretlen származású mudinak kinéző kutya kaphat B törzskönyvet és tenyésztésbe is vonhatják, akkor ezt egy mudinak kinéző horváttal miért nem lehet megtenni? Ja persze, a nemzeti büszkeség miatt nem.
2010. márc. 25. 16:08
 7/22 anonim ***** válasza:
Nem! Azért mert egy másik fajta! Lehet hogy neked kívülről ugyanolyan de ez nem mutat semmit! Meg a mudiszeretet miatt! Gondolom a horvát juhászimádók is ugyanezt mondanák!
2010. márc. 25. 16:14
 8/22 Akiteki ***** válasza:
100%

Pont ilyenek miatt szüntették meg a B törzskönyvezést.

Nincs olyan fajta, aminek annyira kicsi lenne a populációja, hogy más fajtákat kéne belekeverni. (Jó, némelyik afrikai faluszéle agaraknak lehet ilyen, de azok egyébként sem elfogadott fajták).

Nem kell a kutyákkal kísérletezni. Épp elég, hogy a hülye amerikaiak kevernek össze divatból mindenféle kutyákat. Ott is nem győzik menteni őket.

2010. márc. 25. 16:19
 9/22 A kérdező kommentje:
Nem csak kívülről. Én is imádom a mudit, de ha egy ki tudja honnan származó kutya, aki LEHET AKÁR KEVERÉK IS, kaphat B törzskönyvet, akkor egy horvát juhász miért nem?
 10/22 A kérdező kommentje:
Utolsónak: egyes fajtáknál még van B törzskönyv.
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!