Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért van az, hogy a magyarok...

Miért van az, hogy a magyarok nem becsülik meg a saját fajtáikat? (nem csaka kutyákat) Miért van az, hogy külföldön gyakran többre tartják, jobban értékeli őket, mint mi itthon.

Figyelt kérdés

Tudom,hogy divatos nyomott orrú kutyákat tartani meg igazi "házörzőt",mint roti,dobbermann stb,de a miénk miért nem jó?

Jó a kuvasznak éa komondornak nagy hely kell.Viszont hányan vannak akik megtehetnék,hogy tartanak.

2008. szept. 15. 21:24
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%
Nekem volt gyerekkoromban kuvaszom és imádtam.A komondorra is vonatkozik,hogy ha az ember foglalkozik vele és jól szocializálódik akkor igenis érdemes tartani.Nekem most kisgyerekek vannak és ezért nem tartok ilyen kutyákat,de nem azért ,mert kiszámíthatatlan,hanem ,mert szeretetből is fellöki őket.Azonban ,ha nagyobbak lesznek a gyerekek mindenképp veszek valamilyet,már csak azért is,mert mindkettőt igencsak jó őrző kutyának tenyésztették ki.
2008. szept. 16. 07:33
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
nekem egy német juhász,kopó keverékem van!speciel mi az utcáról hoztuk be,és IMÁDJUK!még az állat orvos is azt mondta,hogy sok ember nem kap ennyi szeretetet!szerintem meg az a baj,hogy rengeteg pénz költenek kutyára,mert fajta tiszta!a keverékek meg senkinek nem kellenek.inkább a kutya szeretetét kellene előnybe tenni,nem a "minőségét"
2008. szept. 16. 09:54
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

Fajtatiszta kutyát két okból vásárolnak:

1.: látja valami filmben,és megtetszik. Na ez ami nem tett jót még egy fajtának se. Lásd szegény collie-kat a Lassie miatt. Ilyenkor ugyanis minden idióta ész nélkül kezdi el tenyészteni, mert "jól fogy", és ezzel jár az idegbeteg, gyenge egyedek megjelenése.

2.: Egyszer volt neki, és beleszeretett a fajtába. Én is szeretem a keverékeket, mert mindegyik teljesen önálló személyiség, de a fajtatiszta kutya nagy előnye, hogy könnyen behatárolható várható jelleme, viselkedése. Ha valaki ebbe szeret bele, azzal semmi baj nincs. Nekem is vannak kedvenc fajtáim.

A magyar kutyafajták szerencsére nem divatkutyák, addig jó amíg nem kezdik el őket tömegesen keresni. Pont emiatt maradhatott meg igazi jellemük. Mellesleg finn, és svéd barátaink imádják a magyar fajtákat, pont az előbb említett okok miatt, tehát ha itthon nem is, ott északon bőven találni belőlük:)

2008. szept. 16. 13:49
 14/20 A kérdező kommentje:

A komondoros kuvaszos kérdést is én tettem fel.

Mileyn kityám van. Hehh semmilyen.Ez nem jenti azt,hogy nem szeretm őket.Sőt miután tudom,hogy ott ahol lakunk nem lehet igazán jól kutyát tartani(legalábbis a nekem tetsző fajtáket) és valószínű,hogy nem foglalkoznék vele eleget nem is veszek kutyát. Én ennyire szeretem őket.

Inkább ne legyen kutyám,mint,hogy rossz helyen tartsam őket. Majda jövőben ha úgy állok.Ettől még lehet véleményem. Nem ?

Kétségetel,hogy mindenkinek szíve joga olyan fajtát választani amilyet szerten. Csak nekem olyan,mintha a saját fajtáinkt kicsit mostoha gyereknek tartanánk.

Menny ki az utcára és kérj meg egy kutyatartót,hogy sosorlja fel a magyar fajtákat. Szerintem csak keveseknk fog összejönni.

Arról nem is beszélve,hogy szerintem sokaknak kutya sem kellene.Megveszik mert ház-udvar-kutya így teljes,de magukra sincs idejük. De vesznek egyet,mert kis aranyos aztán nagy büdö dög lesz belőle. Sétálni nem viszik el.Sok az energiája a jószágnak.Mindekit zavarni fog.Megharap valakit majd és a kutya a hibás.

Én nem szertnék ilyen lenni.

2008. szept. 16. 19:51
 15/20 anonim ***** válasza:
100%

sziasztok! nekem 2 magyar vizslám van, és a másik vizsla tulajdonosnak csak igazat tudok adni, mivel nagyon okos, játékos, ügyes, és ember/gyermek szerető kutyus fajta!

nekem a kuvasszal van egy rossz tapasztalatom:

mikor még gyerek voltam volt a családnak egy kuvasza. nem is volt vele semmi probléma egy ideig, de mikor elérte a 8éves kort, akkorra teljesen megbolondult. megtámadott minket, háziállatoknak is neki ment...

én ezt a fajtát saját tapasztalatból nem ajánlanám senkinek.

de vissza az eredeti kérdésre. én magam igazán magyarnak mondom/érzem magam. de nem azért mert Magyar vizslám van...

szerintem is az ember (és ez más országokban is így van) úgy választja ki a kedvencét, hogy mennyire tetszik neki...

meg persze, nem mindegy, hogy egy kis termetű spaniel mennyit eszik, és egy böhöm kuvasz... szerintem ezt is sokat figyelembe veszik.

2008. szept. 16. 23:52
 16/20 A kérdező kommentje:

Persze,hogy mindenki olyan fajtát választ amilyet szeretne.Ha nem tud jó helyet biztosítani a neki tetsző mondju magyar fajtának akkor inkább vagyen valamilyen klföldi szobacirkáló vagy akármilyen másikat.

Arra próbáltam kilyukadni,hogy szerintem sokan másodvonalbeli kutyáknat tartják a hazaiakt.

Az embernek egyre kevesebb idelye van magára meg a családra és akkor ott a kutya is. Én azt mondom,hogy akkor inkább ne vegyen kutyát.Kétségtelen,hogy a ma emberének nem igen való a magyar fajták zöme. Sok hely kell neki vagy sok mozgás,esetleg többet kell vele foglalkzoni,másfajta nevelést igányel.

2008. szept. 17. 18:47
 17/20 anonim ***** válasza:
Engem csak az zavar, hogy mindenki csak veszi a kutyákat, amikor az utcán ezeregy tengődik védtelenül....
2008. szept. 21. 12:15
 18/20 anonim válasza:
Az eredeti kérdésre próbálok válaszolni: Talán az az oka, hogy külföldön nem olyan nagy az elöítélet a kuvasz és komondor ellen. A kutya nevelés és tartás is más alapon nyugszik, mint Magyarországon (bár lehet, hogy ez csak az én elöítéletem?),t.i. pl. Németorszában a tenyésztök azon vannak, hogy jól szocializált, emberrel kijövö barátságos házi kutyát tenyésszenek, mivel az átlag németnek se nyálya, se csordája, se kondája nincs. Igy aztán pl. a kuvasznak a családdal, a szomszédokkal és egy vagon más kutyával kell élete során jól kijönnie. Most olvastam magyar kuvasz könyvet és németet. Valóban nagy a nevelési cél különbség. Szerintem a német kuvasznak jobb az esélye arra, hogy a mai hobby kutyatartásba be tudjon illeszkedni.
2008. okt. 13. 13:00
 19/20 anonim ***** válasza:

Azért nem vennék semmi pénzért pulit pl:szomszédban van egy és 1 perc nyugalom sincs tőle egész nap ugat mégha semmi sem megy az utcán sőtt este sem nyugszik.

De a kuvasz és a komondor (sajnos) nem elég közismert.

2009. aug. 28. 21:49
 20/20 anonim ***** válasza:

(Ha még nézitek)

Nekünk eddig csak magyar fajta kutyánk volt. Puli és komondor. Mindegyik hatalmas egyéniség volt, imádtuk őket. A mostani komondorunk 7 hónapos, tüneményes. A komondorok nagyon jó házőrzők, csak kicsit makacsok. :)) Erre figyelni kell, mert pl kutyasuliba nem igazán lehet vinni. Egyiknek megtanítottam, hogy ül és pacsi, de csak akkor csinálta ha kedve volt. De mindenkinek ajánlani tudom, nagyon ragaszkodóak.

2009. aug. 31. 13:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!