Milyen az élet egy idős vak és rossz hallású kutyussal?
Kutyusom 14 éves lesz, kezdi elveszteni a látását,szürke hályog.Hallása sem az igazi,szerintem hónapok kérdése a látását végleg elfogja veszteni,hallását nem tudom azt is szépen lassan.
Kíváncsi lennék,ha ez bekövetkezne,mert befog akkor mi a legjobb ami a kutyának biztonság érzetet ad?
Hogy kéne vele majd foglalkoznom?
Bocsánat a tudatlanságomért,de ő az első kutyám.Nagyon aggódok érte.
Köszönöm!
Enyém szerencsére szeret sétálni,napi 3x sétálunk. Heti 1x elmegyünk egy szántásra ahol szabadon kedvére szaglászhat. Városban már nem merem elengedni,hirtelen zajokra,hirtelen felbukkanó emberekre nem reagál jól.Megugrik,agresszíven lép fel. Régen szinte csak szabadon sétált sose volt baj,első szóra megállt,leült,vissza jött,macskáról lehívtam.
Nem tervezzük a bútorok rendezgetését.Olvastam,hogy ha a kutyák azt megszokják nincs baj,de egy kihúzott szék is nagy problémát jelenthet vagy egy új asztal,bútorok.
A mi egyik németjuhászunk élete utolsó három évét töltötte teljesen vakon. Családi házban, nagy udvaron, ki-be járt, addig is, azután is.
Meglepően magabiztosan mozgott, a terasz négy lépcsőjén is ugyanúgy szaladt le is, fel is, mint előtte. Akik az utcáról látták - nemegyszer rohanni is az udvaron -, el sem hitték, hogy nem lát. Ha például autó állt az udvaron, még futás közben is kikerülte. Néha nem mertem odanézni, de teljesen ébren sosem hibázott.
Vagy, amikor betonoztunk és nagy kupac sóder és homok volt az udvaron, azt is megszagolgatta, aztán figyelembe vette mozgáskor, hogy ott vannak.
Lehet, hogy nagy bútorátrendezés ideig-óráig gond lett volna, de azért egy kihúzott szék nem jelentett problémát.
Akkor volt néha kisebb gond, ha hirtelen ébredt álmából, mert olyat hallott, ami miatt sürgősen intézkedni akart. Ilyenkor, nemegyszer, fal-, vagy bútor felé indult el; kisebb-nagyobb ütközések voltak ilyenkor. Akkor megállt, gondolkodott (a feleségem ilyenkor mondta, hogy most van nála az „újratervezés”, mint a GPS-nél), aztán már sietett, futott is a jó irányba.
Egy idő után megfigyeltük, hogy ébredés után, óvatosabban állt fel, és kis késleltetéssel indult; rájött, hogy ilyenkor nem jó egyből felugorva sietni.
A viselkedése sem változott, magabiztos maradt, még a szomszédék macskáit is ugyanúgy hajkurászta, mint amikor látott. Utcán sem vettünk észre változást, szépen sétált; nem ijedezett. Persze nagyobb egyenetlenségeknél, gödörnél terelgettük.
Ő jól hallott. Nem tudom, hogy az mennyire segítette. Gondolom, hogy sokban.
Köszönöm a válaszokat! :)
Akkor jól eltájékozódnak ők így is.
Hát nálunk amióta romlik a látása,azóta mindenhová követ,mellettem van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!