Egy kutyust szeretnék. Tudnátok tippeket adni?
Szia!
Hát a yorki terrier tehát ha mindenféleképpen nyugodt kutyus kell akkor inkább havanese, bolognese, uszkár a te fajtáid. Szerintem az uszkárt válaszd mert az hippoallergén meg még a yorki de hát neki sok mozgásra van szüksége, de vannak nyugodtabb egyedek. Véleményem szerint a yorki vagy az uszkár felelne meg a legjobban számotokra. Természetesen jó tenyésztőtől. Jó kutyázást. Ha bármi kérdésed van írj privit szívesen segítek.
Lola trcs
Úgy értettem hogy ne legyen szőrös hogy ne hullajtsa el minden "sarokba" a szörét. a kertet pedig csak úgy sajnálják hogy ne legyen kitaposva és összeürülékezve az egész ezért akarok benti kutyust. A testvérem közelébe úgyse fog menni a kutyus ah lesz. :)
Van erről orvosi kórlap, hogy a testvéred a kutyaszőrre allergiás? Mert ha nincs, akkor akár a kutya nyálára, hámjára vagy bármilyen testnedve allergiás reakciót válthat ki. Ezt meg így kijelenteni, hogy a kutya "úgysem lesz a közelében" nem is értem hogy gondoltad, ha egy légtérben fognak élni. Ha utaztok mégis hogy "nem lesz a közelében"? A tesód vagy a kutya majd külön utánfutón fog utazni? Vagy ha bármi történik és mondjuk a tesódnak kellene sétáltatni vinni a kutyát vagy foglalkozni vele? Márpedig az ilyen esetek 90%-ban úgy végződnek, hogyha allergiás valaki a családból, hogy előbb vagy utóbb a kutyát elviszik. Főleg ha komoly allergia és be is fullad tőle. Gondolod hogy anyukádnak fontosabb lesz a kutya, mint a testvéred egészsége? Biztos lehetsz abban, hogy nem.
Olyan kutya pedig nem létezik amelyik nem hullajtja a szőrét. Minden kutya váltja a szőrét, ahogy neked is kihullanak az "öreg" hajszálaid és nő helyettük új, úgy a kutyának is a szőre. A hullás mértéke attól is függ, hogy TE mennyit foglalkozol a szőrével.
#5 Ötös jól mondja. A szőr-allergia egy elterjedt hülyeség. Az ember bizonyos fehérjékre allergiásak, amelyeket a kutya termel. A tudomány mai állása szerint a kutya hatféle(!) allergént termel. Az a fehérje, ami a legtöbb allergiát okozza a kutya nyálában, korpájában található meg, NEM a szőrében. (Nem vagyok benne biztos, hogy külön tesztelik az egyes allergéneket, régen voltam már allergiateszten és akkor csak 1 kutyás szérumot használtak prick-teszten.)
--> Hipoallergén fajta nem létezik, hipoallergén fajta pláne nem.
Az allergiát kiváltó fehérjék közül, a tudósok Can f1 nevezetűt kezdték el vizsgálni, ez váltja ki a legtöbb allergiás reakciót. Arra a következtetésre jutottak, hogy a Can f1 termelés EGYEDENKÉNT változik. Ha erre allergiás a tesód és nem súlyos az allergiája, akkor van reális esélyetek arra, hogy egy kevésbé allergén EGYEDET kikukázzatok menhelyről. (Ha nem lenne még nyilvánvaló én is allergiás vagyok, kutyát szeretnék, utána jártam. Ha akarsz nagyon tudományos, angol linkeket, akkor rád boríthatok egy raklapnyit, csak szólj :) )
A hipoallergénnek kikiáltott fajták általában annyit tudnak csak, hogy "nem" hullatják a szőrüket így kevésbé hagyják széjjel a szőrös-nyálas-allergénes szőrszálaikat a lakásban. Hasznos? Igen. Életbiztosítás ez egy allergiás számára? Nem. Megtalálható ilyen szőrtípus a menhelyen? Igen.
"csak azt halottam hogy a yorki meg az ilyen kutyáknak csak vágni kell és megától nem hullik."
De nekik is hullik. Kb. olyan mértékben, mint az emberi haj, néhány szál naponta.
"a testvérem nem velünk lakik de sokat átjön"
Akkor muszáj lesz hozzá igazodnotok. Azon túl, hogy olyan egyedet választotok, ami nem termel túl sok allergént van még egy csomó óvintézkedés, amit meg kell csinálni, hogy a tesód együtt tudjon létezni egy kutyával. Pl.:
* takarítás mielőtt tesód átjön (ugye ez nyilvánvaló): HEPA szűrős porszívó, nedves ronggyal portörlés
* nem felengedni nehezen tisztítható felületetekre (pl. ágy, kanapé, remélem padlószőnyegetek nincs)
* a kutya helye legyen könnyen tisztítható, fertőtleníthető
* ha van olyan szoba a lakásban, ahol a tesód aludni szokott, akkor oda ne járjon be a kutya
* a kutyát, ha kell, mindig le tudd hívni a tesódról, ha kell, maradjon nyugton a helyén stb.
"elmetnt allergiás tesztre kimutattak kicsi mennyiségbe a kutyaszörre is allergiás"
Tök jó, és mire még? Bizonyos esetekben fontos lehet: én pl. nagyon megijedtem, amikor a szomszéd whippetjétől egyszer elkezdtem viszket. Előtte soha, szerencsére utána se. Az történt, hogy a kutya belefetrengett valami pollenbe, amire allergiás vagyok. Erre is érdemes odafigyelni.
"a kertet pedig csak úgy sajnálják hogy ne legyen kitaposva és összeürülékezve az egész ezért akarok benti kutyust"
Lehet mérsékelni a helyzetet, lehet tanítani, irányítani a kutyát, lehet olyan növényeket választani, ami ápol és eltakar, de akinek állat járkál a kertjében, elkerülhetetlenen, hogy ne látszódjon meg rajta. Az, ha az utcafronti kerítés melletti növényeket letapossa, nem nevelési hiba, de az, ha nem sikerül leszoktatni arról, hogy jóanyád Angliából rendelt David Austin rózsáit lerágja, igen. Nem tudom a vizslával milyen tapasztalatotok, problémáitok voltak, de érdemes lenne elbeszélgetned a szüleiddel, hogy a kertet mennyire veszik komolyan, mert ha teljesen irreálisak az elvárásaik és inkább plüsskutyát akarnak és a kutya vs. kert állandóan problémaforrás lenne, akkor érdemesebb lenne halasztani a kutyaprojektet. És google: "Dog Friendly Garden" sokat segíthet, hogy kutya mellett hogy legyen vállalhatóan kinéző kertetek.
"a kertet pedig csak úgy sajnálják hogy ne legyen kitaposva és összeürülékezve az egész ezért akarok benti kutyust"
"valami kicsi, de nyugodt fajtára gondoltam"
Rosszak az indokaid, szóval tisztázzuk: kistestű kutyát egyébként sem szexualizálunk ki a kertbe, mert télen könnyen odafagyhat a küszöbre, nyáron rásülhet a pázsitra, és hosszú távon nem tesz jót az egészségének. Ezen kívül a legtöbb kutya annyira gazdimániás, hogy sokkal boldogabb élete van a gazdi mellett (értsd: benn a házban), mint a kertbe kirakva.
Kérdező, két dolog nyilvánvaló a kérdésed alapján:
1. Hogy nagyon lelkes vagy és nagyon-NAGYON szeretnél egy kutyát.
2. Hogy mindenezek ellenére igazán nem igazán sikerült utánanézned a kutyafajtáknak, kutyanevelésnek és hogy mivel lehet megkönnyíteni egy allergiás együttlétezését egy kutyával (különben nem beszélnél zöldeket).A fajtaválasztás még egy dolog, főleg ha menhelyi mix is szóba jöhet, de az utóbbi kettőt sürgősen pótolni kellene, amennyiben nem csak megkapni szeretnéd a kutyát, hanem élete végéig megtartani is. Sajnos az, hogy egy bizonyos ponton volt már egy kutyátok, szaktudás szempontjából nem föltétlenül meghatározó.
Ajánlat:
* menhelyi mix (nagy számok törvénye: 100 kutya közül könnyebb kiválasztani 1 megfelelőt, mint egy 6-8 fős alomból)
* Bichonok (bolognese, havanese, friese) és rokon fajták (máltai, coton du tulear)
* Lhasa Apso, Shih Tzu
* a legismertebb nem szőrhullatós fajtának rossz a PR-ja: az uszkár piszok tanulékony és meglepően mozgékony is
* a terriereket én sem ajánlom, a kutyavilág duracellnyuszijai: nagy mozgásigény, kitartás, makacsság (Hiába, a vadászat nem egy demokratikus műfaj. Ne tévesszen meg az aranyos külső, a cuki yorkie-t eredetileg patkányvadászatra tenyésztették ki, és bár mostanában kedvencként tartják, ezt a tényt még nem felejtette el.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!