Mit tennétek ebben az esetben a helyünkben?
A felállás: társasházban lakunk párommal és az édesanyjával, páromnak van egy menhelyről elhozott ivartalan keverék kan kutyája. A felső szomszéd egy cigány család, valamikor tavasszal beszereztek egy kölyök kutyát 4 hetesen. Totál szocializálatlan, le van sz_rva a "gazdik" részéről, sokáig a sétáltatás annyi volt, hogy lementek vele a társasház udvarára és ott futkosott fel alá, mindenkihez odarohant, mindenkit körbeugrált, és ha nem fogják meg, simán elment volna bárkivel.
A mi kutyánk egy nagyon beszari dög, teljesen újra kellett építeni az önbizalmát, és nem segített, hogy ez a vakarcs többször is úgy rohant oda hozzá mintha ki akarná nyírni. Teljes fenyegetésnek vette, néha kitámadott, de inkább pánikolva elmenekült. Próbáltunk a gazdákkal beszélni, hogy a póráz nem lenne hátrány, de semmit nem ért. Szerencsére nem sűrűn futottunk össze velük.
Viszont mostanra kezd durvulni a helyzet. Manapság a kiskutya már egyedül van kicsapva a lépcsőházba, onnan mehet az udvarra, amerre akar, akár az utcára is, ha olyanja van. A mi kutyánknak annyira elege van belőle, hogy automatikusan nekimegy ha meglátja, sajnos néha csak egy-két jól irányzott pofon zökkenti ki a gyűlölethadjáratból (egyébként nem agresszív kutya, ezt a kis korcsot viszont ki nem állhatja). Ma párommal vissza kellett jönniük a kapuból esti sétánál, mert nem mert elindulni, nehogy a kiskutya utánuk menjen és baja essen. Simán követne minket végig séta alatt.
Egyáltalán nem törődnek vele ilyenkor olyan, mintha ilyen közös kutya lenne, vagy nem is tudom.
Beszélni nem lehet velük, mert mint mondtam cigány család, ráadásul agresszívak.
Gyepmesterre, állatvédőkre gondoltunk, de kétlem, hogy komolyan vennék az ügyet, mivel egészségügyi baja nincs a kutyának, és lesoványodva sincs.
Arra is gondoltam, hogy a faliújságon kellene egy névtelen üzenetet hagynunk a témával kapcsolatban a kutya gazdáinak címezve, esetleg valamilyen ide tartozó törvényt is beleírva.
Meg persze arra is gondoltam, hogy letojom az egészet magasról, mi megyünk a kutyánkkal, és ha a vakarcs jönni akar, hát jöjjön, ha elütik sem az én saram lesz.
Egyéb ötletek? Nem szeretnénk balhét, de a kiskutyának sem rosszat, így nem lenne nyugodt a lelkivilágom, ha miattam csapnák el a zebrán egyszer ezt a kis szerencsétlent...
Figyelj, mint mondtam, szeretnék névtelen maradni. Szerinted ha kiküldöm a rendőröket az maradok?
A házban mindenki tisztában van vele, hogy ott doglozom, egyből tudnák kit keressenek.
Ettől függetlenül meg fogom kérdezni az állatvédelemmel foglalkozó kollégát, hogy mit ajánl.
Mindenesetre örülnék, ha a munkahelyemről leszállnánk és a kérdésnél maradnánk. Vegyük úgy, hogy meg sem említettem, hogy ott dolgozom.
Szóval, mondtátok az állatvédőket.
Na, én például a fajtamentéshez állok úgy, mint itt egyesek a rendőrökhöz. Egyszer gazdát kerestem egy németjuhásznak és hiába kértem a fajtamentés segítségét, le voltam tojva, mert ha eddig el tudtam tartani a kutyát, mi közük hozzám. Egészen addig ment ez ameddig azt nem mondtam, hogy elaltattatom (nem komolyan mondtam, de nem láttam más megoldást). Fura módon lett gazdája a kutyának egy héten belül.
Jegyzőnek is jelentettem be még régebben, máshol egy esetet, nem törődött vele.
A gyepmesterünk egy paraszt, ismerősöm egyszer chipet leolvastatni hívta ki egy talált kutyához, és kapásból azzal kezdte a jóember, hogy ha elviszi, elaltatja.
Hogy összeszedem a kutyust találtként, és elviszem dokihoz chip olvasásra jó ötlet, de ha van benne chip, ugyanott tartunk.
És azt hiszem több lehetőség nincs is, itt kezdtétek el a rendőröket köpködni.
Ha ki is hívnám őket, mire fel? Mit mondjak? Kivágtak egy kutyát az udvarra nézzétek meg? Mire ideérnek lehet már kint sincs. Mint mondtam, nem beteg, nincs lesoványodva, egyszerűen neki ebből áll a séta. Mire jönnének ki?
Állatvédőknél szintén ez a bajom, az eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy nem törődnének a dologgal. "Annak a kutyának van gazdája, semmi baja, nem bánt senkit, jó helyen van."
Nem kifogásokat keresek, csak sajnos nem sok esélyt látok rá, hogy bármelyik szervezet is foglalkozna az üggyel.
Istenem gondolkozz már...
Rágjam a szátokba a mondatokat??
*rendőrség kopogtat, felelőtlen gazda ajtót nyit*
"Jó napot. Több bejelentés érkezett, miszerint a maguk kutyája (sárga színű, 3 hónapos kinézetű, tacskó jellegű - /itt nem ezt kell mondani, hanem a valóságot/) önsétáltató, és több környékbelit meghallgatva találtunk Önökhöz el.
Mivel ez nem tartozik a felelős állattartás leírásában, ezért kérjük Önöket, hogy a kutyájukat ezentúl pórázon sétáltassák, ügyeljenek a piszok feltakarítására, ha nem behívható, ne vegyék le a pórázról.
Ezen kérelem elutasítása szerint a továbbiakban megfelelően fogunk intézkedni, melynek bírsága ennyi és ennyi forint.
Körülbelül ennyi. Nem fogja rátok gyújtani a házat, nem fogja tudni, hogy ti voltatok, mivel a rendőr felvázolja, hogy TÖBBEN jelentették be.
Vagy, amit már írtam, megfogod és keresel neki másik gazdát. Menhelyeken érdeklődj, Állatvédőrségnél, Lakos György állatvédő is tud segíteni.
De én igenis visszaélnék azzal, hogy van az ismerettségi körömben olyan rendőr aki nem védi a cigányokat, és segítségét kérném.
Magyarázkodni, kifogásokat keresni könnyű, de abba gondolj bele, hogy mi lenne, ha kínoznák, akkor is elfordulnál inkább, otthon csendben mondanál pár imát, és néznéd tétlenül az egészet?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!