Hogyan pontosítsam az engedelmes munkánkat?
Pedig a kajával tudod a megfelelő helyzetet megtanítani. Viszont tudni kell a fokozatosságot megtartani, míg eljuttok a kaja nélküli munkához.
Előre küldés:
Láthatóan kiteszel mindig azonos pontra egy kedvenc tárgyat, de akár kajás dobozka is lehet, benne kevés jutival. Utána még olyan közelről, ahonnan látja a kutya a kitett dolgot, előre vezényszóval elküldöd. Ha odaért, megeheti a jutit. Kicsi távolságokkal mindig te távolodsz a kitett tárgytól. Amikor már akkor is előremegy, amikor nem látni, akkor jön a fektetés, Ha megy, akkor egyszer-egyszer elhagyod a tárgyat és fekvő kutyához bemész jutalmazni. Gyakorlás-gyakorlás, sokszor kint lévő tárgy és ritkábban üres küldés.
Hát az ilyeneket jobb már kiképzővel csinálni, ha tényleg komolyan érdekel a dolog.
Mindenesetre ha lábnál követést akarsz javítani, és a kutyának a mostani vezényszóhoz kötődik a "csúnya" követése, akkor érdemes egy újat bevezetni arra, amikor azt várod el, hogy tényleg közel legyen, és akkor arra a vezényszóra csak azt fogadd el. A másikat meg felejtsd el, hogy ne zavard vele össze a kutyát :) A kaját meg használd, ameddig kell. Én egész addig megvezettem, amíg a kutya el nem kezdte magától befejezni a kezem turkálását.
Miért kellene másik vezényszó? A hibásan tanított lábnál követésnél is lehet korrigálni. Ha távol a kutya, az a gazda hibája.
Ültetésnél sem váltunk vezényszót, ha lassan ül le és gyorsítani akarjuk.
Mennyi idős a kutya és mióta dolgozol a lábnál követésen?
A profi kutyáknál akár 7-8 hónapos korig is kajás megvezetéssel dolgoznak, ergó a kutya orra végig a kajás kézre van tapadva!
Úgy tudod kivenni majd a kezed, hogy először alapállásban, mikor a kutya koncentrál felfele, egy pillanatra kiemeled a kezed, s azonnal utána jutalom...Menet közben is 1-1 lépésig kiveszed a kezed és utána azonnal jutalom...de leírni ezt nem igazán lehet...mindenképpen egy kiképzővel dolgozz, vagy legalább vegyél pár órát, s aztán akár otthon is tudsz haladni, fejlődni
Azért kell a kiképző, mert kívülről nem látod, hogy mikor jó a munkátok. Egyedül nem lehet szép munkát elérni. És mert ezek szerint a megvezetéses módszert nem tudod jól használni, márpedig az a leendő legjobb módszer ehhez a feladathoz. A megvezetéssel ha jól csinálod kb. 1 év alatt tudod kijavítani -vagy kezdő kutyánál megtanítani- a szép lábnál követést. És nem azonnal veszed el a kezedet, ha már jónak gondolod. De minden feladat megtanítása durván 1-1,5 éves munka. Persze itt szép munkáról van szó.
Sajnálom, hogy ingerültebb a válaszom a kelleténél, de nem szeretem, mikor ennyire nem mutat valaki alázatot a munka iránt.
Illetve nem értem, hogy ha ennyire értesz a kutyázáshoz, akkor hogyhogy nem tudod, hogy az előre küldést és fektetést milyen módszerekkel lehet tanítani. Itt ezeknek a leírása sok-sok oldalt venne igénybe.
Egy,nem azt kerdeztem,hogy HOGYAN TANITOTTA, hanem azt,hogy milyen modszerrel... jatekot tett ki es ahhoz kuldte? Kajat tett ki csak siman,vagy dobozbs? Hogyan vette ki belole a targy hasznalatat, hogyan gyorsitotta a belefektetest.. A labnal kovetest is millio modon lehet tanitani..
Nem tudom miert kell mindent kiforgatni..es azt gondolom en alazattal vagyok a munka irant, es tisztelem a kutyaimat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!