Komondorosok! Ti hogyan "foglalkoztok" a kutyátokkal?
Mindenhol olvasom a fajta előnyeit, de hozzáteszik: ha eleget foglalkozunk vele. A mienk 5 hónapos, kinti szuka kutya (születése óta - 10 hetesen hoztuk haza, eszébe sem jutott bejönni, mindig jól elvolt kint). Nyáron nyitott ajtónál (szúnyoghálón keresztül) rengeteget "voltunk együtt", ill. napi több órát voltunk a kertben a gyerekekkel, amikor vele mindig játszottunk. Amikor tudunk, sétáltatjuk is (nem kis szervezés kell hozzá, de nagyon fontosnak tartjuk). Oviba is visszük, amikor meg tudjuk oldani. Rossz idő esetén is sokszor kimegyek hozzá - de főként ehhez keresek még több ötletet: az ül, fekszik, helyedre, maradj már egész jól megy), de hamar unalmas lesz mindkettőnknek. Simogatni, dögönyözni szoktam, azt szereti is, meg néha kerget engem. Rám már nem ugrál sosem (csak idegenekre), és szót fogad.
Komondoros ismerősöm (36 komondora volt) azt mondta, nem egy játékos fajta, ami nekem nem is baj; de akkor mit csináljak még, amikor vele vagyok? A trükköket nem hozzá illőnek tartom...
Olyan válaszok érdekelnek, amik előbbre visznek, és olyanoktól, akik ismerik a fajtát alaposan. A "minden kutya"-hozzászólásokkal nem sokra megyek... Köszönöm! :-)
És nem, nem jöhetne be. El sem fér, 2 kicsi gyerek van - és ezért (is) Őt választottuk.
Szerintem jól csináljátok, de az jó lenne, ha naponta tudnátok sétáltatni, meg elvinnétek magatokkal kirándulni pl. Ez az udvaron élő kutyusoknak is jót tesz.
Komondort nem is kell lakásban tartani, jól megfelel neki a kerti tartás, sőt ez való neki. Minél nagyobb területe van, annál jobb.
Ha a kutyának van kedve, próbálhatsz labdázni is vele, de valóban nem az a túl játékos fajta.
Ami fontos a nevelésénél, hogy legyetek vele mindig következetesek, határozottak, de nyugodtak. Kamaszkorban próbálgathatja az erejét, azaz megpróbálhat majd ellenszegülni a parancsaidnak, hiába most szót fogad. Na ilyenkor kell vele határozottnak lenni, és nem engedni, hogy ő dirigáljon.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Amennyit meg tudunk oldani, sétálunk, a cél a napi 1, de ez egyelőre álom. Pár hét múlva jobb lesz a helyzet ilyen szempontból is, az ivartalanítás is akkor lesz.
Mivel első saját kutyánk (ahol eddig laktunk, voltak kutyák, de nem a mieink), rengeteget olvastunk a témában; ismerjük a szüleit, azért is mertük vállalni. És az egyedüli, amit biztosan megkap, az a szigorú (de szeretgetős ;)) vezetés és a következetesség. A gyerekeim is hasonlóan nevelem - bár ők több szabad kezet kapnak koruknak megfelelően. De a hisztik elég hasonlónak tűnnek :)
Mi kôvetkezetesen neveljük és a kertben jàtszom vele, ami focizàs, rongy húzogatás, incselkedéses futkosàs, dõgönyözés és un.gladiàtoros ugràs.Az utóbbinàl felém futtatom teljes gàzzal majd a levegöben amikor felugrik mellettem, az utolsó pillanatban elhúzom a kezem.
Ilyenkor làtom milyen félelmetes lehet amikor egy betôröre tàmadna ezzel az elànnal!!!Amúgy ha kell teljesen alàrendeli magàt ha akarom és visszahívható a makacs jelleme ellenére.
Köszönöm :-)
Egyelőre csak egy macska van kint, a garázs tetejéről ritkán jön le, de fentről lenyújtózkodik a kutyához, aki meg két lábra állva nyalja meg ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!