Milyen fajtát válasszak?
Úgy alakult, hogy tavasszal kapok egy kutyát viszont nem tudom hogy milyen fajtát válasszak. Szerintetek? A fajták: westie, bolognese, havanese, máltai selyemszőrű,shih tzu, schnauzer vagy uszkár.
Tartási körülmények: 52nm-es lakás. Naponta 5-6 órát lenne egyedül a kutyus ameddig én iskolába vagyok. Természetesen előtte egy kis lefárasztás lenne. A séták rendje:
Reggel 6-7
suli után: 2-4
18.30-kor kaja majd rá fél órával egy másfél-2 órás séta.
Hétvégén pedig kirándulások. Ezek közül a fajták közül szerintetek melyik felelne meg a legjobban? Amúgy nem fajtatisztát szeretnék hanem fajtamentőktől vagy menhelyről elhozni egy kis árvát.
12/L
Szerintem máltai selyemszőrű, bár ennek a fajtának sok gondozást igényel a bundája.
Olvass utána mindegyik fajtának nagyon, írd ki egy papírra egymás alá a tulajdonságait, igényeit. Egy másikra, hogy Neked mik lennének az elvárásaid, és miket tudnál nyújtani a kutyusnak.
Így könnyebb lesz eldönteni, hogy melyik fajta illik a legjobban hozzád.
Mint írtad, hogy menhelyi kutyusban is gondolkozol, bementek egy menhelyre, elmondod, hogy mit tudnál nyújtani a kutyusnak, valamit milyen jellemű ebet szeretnél, és kapsz egy édes keveréket.
Az pedig egy nagyon szép dolog, hogy meg szeretnél menteni egy kis életet, a legnagyobb boldogságot Neked, és a leendő társadnak! :)
13/l
Köszönöm a válaszokat. Már mindegyiknek utána olvastam de még mindig nem tudom eldönteni mert mindegyik nagyon szimpatikus.
Amúgy hogy megy ez az örökbefogadás?
Ezek közül a fajták közül a legkevesebb ápolást a westie igényli, de mindegyik fajtát kozmetikushoz kell hordani, attól függően, hogy milyen gyakran hordod kozmetikushoz és milyen hosszú szőrben tartod napi vagy heti 2-3x ápolást igényelnek. Persze ha teljesen hosszú szőrben hagyod (havanese, bolognese, máltai, shih-tzu) akkor nem kell kozmetikushoz hordani viszont sokat kell fésülni minden nap. Ha szeretnél spórolni meg is tanulhatod a nyírásukat, egy fajta nyírását nem olyan nehéz elsajátítani. A legtöbb nyírást az uszkár igényli, ők egyébként nagyon élénk kutyák sok mozgást igényelnek, de szívesen elnyújtóznak a kanapén is. A westie és a schnauzer ezek közül a legnehezebb eset nevelés szempontjából. Ha első kutya lenne akkor inkább őket nem ajánlom.
Kutyakozmetikus és uszkár tulajdonos :)
Nem basztatásból, de elég optimista az időbeosztásod. Az én 13 éves unokahúgomnak minden nap 6 órája van. Még ha lazább suliba is jársz, arra azért illik számítani, hogy középiskolában inkább 7 óra szokott lenni, mint 6 + különórák (ha kell előkészítő, ha kell korrepetálás).
Az úgy valahogy reálisabb, hogy:
- reggel 6-7
- suli után "kis kör" (klasszikus szülői rigolya, hogy amíg a házi nincs kész és kivülről nem fújod a tananyagot, nincs móka)
- este, amikor végeztél a tanulással 1,5-2 órás elengedős-bandázós-feladatozós séta
- későeste, elalvás előtt "kis kör"
A játékra, tanításra szánt időt kihagytad. Bár (optimális esetben :D) nem 45 perces tanórákat tartasz a kutyának, hanem 5-10 perces szösszeneteket, illik azért számolni vele.
A felsoroltak közül westie, bolognese, havanese, törpe schnauzer van/volt a közvetlen környezetemben. Szerintem bármelyiknek megfelelne még a módosított időbeosztás mellé is.
"Már mindegyiknek utána olvastam de még mindig nem tudom eldönteni mert mindegyik nagyon szimpatikus."
No ilyenkor kell elmenni és találkozni a fajtákkal. Pl. kutyakiállításra, kutyás rendezvényekre.
Nekem pl. a napokban volt alkalmam találkozni egy óriásuszkárral: leírások alapján tetszenie kellett volna, de élőben valahogy nem bűvölt el. Kutyakozmetikus a gazdája, rendszeresen járnak kiállításokra, bemutatókra, szóval azt sem mondhatod, hogy nem volt szép vagy jól nevelt.
"Hétvégén pedig kirándulások." Mondjuk ha tökön-paszúron átmászol vele minden hétvégén, akkor tán nem kéne hosszú szőrben tartani a kutyát :D Azt viszont mindenképp illik eltanulni, hogy hogy kell fésülni a kutyát ahhoz, hogy a szőre ne filcesedjen össze. Mármint rögtön a bőrénél - azt nehéz ugyanis észre venni.
"Amúgy hogy megy ez az örökbefogadás?"
Megolvasod a menhely/fajtamentők oldalán. Általában a minimum elvárás az, hogy elbeszélgessetek 1x telefonon, pláne, ha messzire kellene menni a kutyáért (mivel te még kiskorú vagy, elsősorban a szüleidre lesznek kíváncsiak) és hogy összeismerkedjetek a kutyával.
"tavasszal kapok egy kutyát"
Ha az uszkármentéstől hozol kutyát, legyen nyári szünet eleje. Nyugdíjasok csinálják a fajtamentést, rengeteg időt töltenek a kutyáikkal, ezért kell némi idő, hogy megszoktassátok a kutyával, hogy akkor sem történik katasztrófa, ha a gazdik nincsenek otthon. Nem lebeszélni akarlak, csak tudj róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!