Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mit gondoltok a komondorról?

Mit gondoltok a komondorról?

Figyelt kérdés

Én hónapok óta folyamatosan hatalmasakat csalódok a fajtában, de ez azért már túl megy minden határon!!!:(

[link]

"- Most, hogy túl vagytok több tucat kutya tesztelésén, hogy érzitek? Sikerült elérnetek célotokat?

László: - Ha figyelembe vesszük, hogy a tesztek egyik célja az volt, hogy minél többet megtudjunk a közép-ázsiai juhászkutyákról, valamint hogy a mindennapi életben is helytállni képes pásztorkutyákat mutassunk be, akkor azt gondolom igen.

De nagyon sok a lehangoló elem:

- A sok félreértés, amelyek jelentős része már az adatbázis bevezető szövegeinek FIGYELMES elolvasásával elkerülhető lenne.

- Az, hogy milyen kevés kutya mutatott legalább értékelhető teljesítményt a vizsgáltakból (20 ázsiából 5, közel !!!!!!!!40 KOMONDORBÓL 1!!!!!!!!)."

Mit gondoltok? Szerintem ez elkeserítő és lehangoló, legalábbis számomra, aki a komondor fajtát szereti és tiszteli (vagy legalábbis valamikor tisztelte!) és úgy ismerte, mint aki:

"Eredeti munkájából kifolyóan nem nagy igényű fajta, ha megvan a megfelelő tér a mozgásához és a gazdai szeretet, tökéletesen jól érzi magát. Az udvar, porta őrzése annyira a vérében van, hogy tanítani sem kell. A területét nappal keveset mozogva, heverészve őrzi, de ébersége egy pillanatra sem lankad, éjszaka viszont állandó mozgásban van, őrjáratozik. A betolakodókat szembe támadja le, és nem a megsemmisítés, hanem a hatástalanítás a célja. Amíg a gazda meg nem érkezik, addig a rosszindulatú idegen nem moccanhat. Egyesek szerint a komondor mellett be lehet menni a portára, de kijönni nem.

A kuvasszal ellentétben a komondor, ha helyesen nevelik, nem akarja a dominanciáját bizonyítani gazdájával szemben. Kimondottan embercentrikus, szeretetét nem csak gazdájára, hanem a családtagokra és a közeli barátokra is kiterjeszti. Ez nem azt jelenti, hogy a komondor macskaszerűen hízelgő természet. Kimondottan tartózkodó, disztingvált, aki elvárja, hogy tiszteljék önállóságát, szuverén egyéniségét. Nem éppen a kiképzők álma, hiszen megszokta, hogy önálló döntéseket hozzon, a számára értelmetlen parancsokat egyszerűen elengedi a füle mellett. Ennek ellenére igényli a foglalkozást, hiszen így alakulhat ki a gazda és a komondor között egy egészséges kapcsolat."

Én ezt vártam, és mit hallok? 40 letesztelt komondor közül összesen csak 1 kutyában volt annyi bátorság, hogy megharapja a bundát, és az ő munkája sem volt valami meggyőző, sőt! Ijesztő!!! Nem érti a helyzetet, meglepődik a segéd támadásán, lassan reagálja le a helyzetet, bizonytalan, inkább csak kerülgeti a betörőt, és közben kétségbeesetten ugat, stb...nézzétek meg saját szemetekkel: http://www.youtube.com/watch?v=7jUdoDKAIwk

Ezt kivéve én még láttam 3 tenyészkutyát munkában, már amennyiben azt munkának lehet nevezni:

[link]

És ez a fajta lenne a kutyák királya, a királyok kutyája? És akkor a többi milyen? Vagy csak dicstelen módon kapta ezt a (nem is kicsi) elismerést? Mert az biztos, hogy az én szememben eddig a komondor egy hiperszuper tökéletes és brutális terület- és személy őrző-védő kutya volt, most pedig lesüllyedt a bobtail vagy a bearded collie szintjére? Hány komondor lenne képes helytállni a teszten, ha az egész kb. 3500 fajtatiszta (tvk-s/nem tvk-s) egyedből összetevődő állomány felmérésre kerülne? Minden 40. kutya, ahogy a teszten? Tehát a munka-alkalmas komondorok száma 70 és 100 közé tehető? Nagyszerű!! Gratulálok a fajta tenyésztőinek! Ez aztán felelősségteljes pásztorkutya-tenyésztés! Hát no comment! :(

Légyszi legalább arra válaszoljatok, hogy van így értelme folytatnom azt, amit elkezdtem? Van még értelme hinni a komondor fajta ősi képességeiben? Mert ha ilyen arányban vannak a jól dolgozó, bátor komondorok a gyenge utánzatokkal szemben, akkor mennyi esélyem van arra, hogy pont egy stabil idegrendszerű, a rászabott és a tőle évszázadokon keresztül elvárt feladatot teljesíteni képes komondorra tegyek szert? Ha jól számoltam, úgy kb. 2,5%? Óriási! Ha ez így van, akkor számomra a komondor, mint fajta, de főleg, mint a pásztorkutyák királya, megszűnt létezni!

Nagyon várom és hálásan köszönöm a válaszokat!!!!

Egy (volt?) komondor-szimpatizáns.

2010. márc. 14. 20:51
 1/7 A kérdező kommentje:

A második videó itt tekinthető meg (talán most működni fog):

[link]

2010. márc. 14. 20:53
 2/7 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező,

Én megértem a problémádat, és osztozom benne. Sajnos ma kevesen foglalkoznak ennek a fajta tenyésztésével, ezt mutatja a kevés kiállító létszám. Talán nem véletlen ...

Gyakorlatilag a létérért küzd a komondor, mert kevesen vannak és munkaképességük is sokszor kétséges (erről a videókon lehet meggyőződni). Ezen nem kell csodálkozni, hisz a második világháborúban sok jó példányt a németek vagy az oroszok puffantottak le fosztogatásokkor, vagy azt követően több leírásban is szerepel, hogy a tenyésztő értékes kanját vadász lőtte le (az okok most lényegtelenek). Én sem tudok büszke lenni már néhány magyar fajtára, mert nem képesek már eredeti feladatukat ellátni. Tisztelet a kivételnek !!!!!!

De ha képesek is lennének, nehéz lenne a mai rohanó világban megfelelő körülményeket biztosítani. Jó, persze a házőrzés nem tartozik ide. Én szívem szerint nyilvánosan is megkongatnám a vészharangot, és leállítanám a hobbi célra történő kölyök eladásokat (ezt a komondorra, kuvaszra, pulira értem).Kísérletet tennék a fajta megmentésére.

Megváltoztatnám a tenyésztési szabályokat, és csak olyan kutya kerülhetne kiállításra, melyek a teszteken egyértelműen bizonyítottak. Ne fordulhasson elő egy terelőösztön teszten, hogy a kutya kétszer fusson neki a feladatnak jó szándékból. Ha elsőre nem tudja, akkor vége, ivartalanítás és kész. Nem megismételhető !!!

Ha annyira szimpatizánsnak tartod magadat, akkor miért nem kezdesz el tenyészteni? Csináld a magad módján, hisz nem a kinézet a lényeg.

2010. márc. 15. 10:54
 3/7 A kérdező kommentje:

Szia!

Igen, és nagyon szeretem a fajtát, de elsősorban a jelleme miatt, a küllem csak hab a tortán. De ha nincs torta, nincs alap, akkor hiábavaló a szép, előkelő küllem, ha a bunda alattt egy labilis kutya rejtőzik, akkor az számomra nem komondor. Hiába siralmas a helyzet, én a fajtát mindig fogom kedvelni, és együttérzek azokkal a tenyésztőkkel, akik tenni akarnak érte, de tisztelni a komondort már talán nem fogom soha. Itt nálam nagyot bukott a fajta, régen soha nem érte támadás a használhatóságát, most ez pótolva lett. Hogy miért tartottam ki eddig? Azért, mert a komondor nem úgy értéktelenedett el, ahogy más pásztorkutyák. Mint ahogy pl. a bobtail. Mert a bobby divatkutya volt, és az évtizedekik tartó nemesítés, és tömeges küllemtenyésztés tette tönkre, és vált miatta egy habosra tupírozott szőrű vajszívű gyömöszölnivaló plüssmackóvá. A komondor más. Mondhatjuk azt is, hogy "hősi halált halt". Hiszen kivesztek a belső értékei, az, hogy pár egyed még úgy -ahogy őrzi azokat, az semmi. De nála ez azért van, amit te is írtál, hogy a második világháborúban a komondorok (és a kuvaszok is) a katonai létesítmények önálló őrzését látták el. Mivel rendíthetetlenül, kőkeményen őrizték a rájuk bízott értékeket, a fosztogató oroszok és németek csak egyféleképpen juthattak be: ha lelőtték a kutyákat. Azt is hallottam, de lehet, hogy nem jól emlékszem, hogy a komondor újjáélesztését és tenyésztését 9 egyeddel kezdték meg!!! Így lehet - ezt is csak hallottam - hogy sok volt a vérfertőzés, illetve nem nagyon lehetett válogatni, hogy csak a legjobbak kerüljenek tenyésztésbe, mert hova csokkentsék a létszámot? Örültek, hogy van 9 db úgy-ahogy használható komondor. Csoda, hogy fennmaradt, ezért gondolom azt, hogy megérdebli az odafigyelést. Hogy miért nem kezdek tenyészteni? Hát megmondom, hogy a tenyésztéshez egyáltalán nem értek, nincs tenyészengedélyem, nincs komondorom, és szerintem egy 100 nm-es kertesházi udvar nem éppen ideális hely egy komondor kennel megalapításához. De mindenesetre köszönöm szépen a válaszodat!

2010. márc. 15. 12:16
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Egy a baj veled: általánosítasz. Megnéznék egy komondort, de akár rottweilert vagy pitbullt, esetleg golden retrievert is pl. a közép ázsiaiak közt, munkában felcseperedve. Nem hiszem, hogy maradna az 1 a 40-ből arány. Következésképp nem a kutyában, hanem a tartás körülményeiben gondolom a hibát.

Ha valamit hitelt érdemlően össze kívánsz hasonlítani, akkor azonos feltételeket kell teremteni. Ez kutyánál sokkal nehezebb, hiszen a gazdán rengeteg múlik, akármilyen ösztönről is beszélnek a cikkben: annak az ösztönnek is lehetőségre van szüksége.

Neked nyilván a cikk mondja a frankót, de aki(k) létrehozták, nem voltak restek saját tapasztalásra.

2010. márc. 17. 07:39
 5/7 anonim ***** válasza:
2010. márc. 17. 07:45
 6/7 anonim ***** válasza:
Tulajdonképpen mit "kezdtél el" , illetve mit is teszel a fajtáért?
2010. márc. 17. 09:30
 7/7 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Ez most jó hosszú lesz, mert ahogy észrevettem, megint jönnek a félreértések!

Először is köszönöm szépen a második válaszolónak az írását, ez egy korábbi nézetemet igazolja, miszerint egy természetes élőhelyéből kiszakított, kultúrkörnyezetbe került, aktívan nem dolgoztatott kutya az eredeti feladatát nem biztos, hogy képes ellátni. Ez a komondor esetében igaz is lehet! A harmadik válaszoló által belinkelt videó a témához nem kapcsolódik. Engem a komondor érdekel, nem a rottweiler, a videó által nem jutottam előre. Ezt légyszíves ne vedd bántásnak mert nem annak szántam, megnéztem, és nagyon érdekes volt, nem is tudtam, hogy a rottweiler tud terelni! :)

Az utolsó válaszolónál láttam azt, hogy félreértett!

Azt kérdezte, mit adok fel, mit tettem eddig a fajtáért? Hogy mit adok fel? A fajtába vetett hitemet, mély tiszteletemet és szeretetemet, azt, hogy eddig igyekeztem minél jobban megismerni a fajtát, illetve megszerettetni másokkal is, akik kedvelik a kutyákat. Nem kell komoly dolgokra gondolni! Idézem:

Légyszi legalább arra válaszoljatok, hogy van így értelme folytatnom azt, amit elkezdtem? Van még értelme hinni a komondor fajta ősi képességeiben?

Remélem, ez elég kimerítő választ ad. :)

Abban viszont igazatok lehet, hogy nem egy statisztika alpján kéne levonni következtetést, mert nem tudhatjuk, mi áll mögötte. Hogyan nőtt fel az adott egyed? Mert az igaz, hogy a képességeknek ki kell bontakozni. Lehet, hogy az a kutya, amelyik a teszten menekült a segéd elől, ha az életét nem szépségversenyeken élte volna le, hanem kint a pusztán, akkor megfogta volna a csibészt.

Azért még remélem, hogy érkeznek majd válaszok, hiába tisztázódott néhány kérdés, még eléggé bizonytalan vagyok. Remélem lesz olyan is, aki a kérdéseimre válaszol. De azért már ezzel a 4 válasszal is okosabb lettem! :)

És ennek örülök!

De azért még várom az új írásokat!

2010. márc. 17. 18:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!