Nem tudom elhinni, hogy a tenyésztők ( törzskönyvel normálisan) nem a pénzre mennek! Mondana valaki ellenérvet?
Nem hiszem el, hogy nem éri meg nekik! Egyszerűen nem!
Tisztelet a kivételnek, annak a párnak ami van. De a többség tuti, hogy a pénzre megy!
Azt én sem értem,miért baj,ha keres vele.
Rengeteget foglalkozik a kutyáival,kiállításra jár velük, a szukának megkeresi a legideálisabb kant. Ami nem egyszerű ugye,hogy passzoljon a két kutya. Hiszen így javíthatnak a fajtán pl egy rosszabb szőrminőségű szukát össze raknak egy kiváló szőrminőségű kannal,akkor a kölykök szőre is jó minőségű lesz.
De pl itt van ha pl a kan "enyhe" diszpláziás "mentes" szukával még összerakható,bár jobb a két "mentes".Erre szűrések vannak amit x időnként meg kell csinálni és nem 10 ezer ft-ba kerülnek.
Idegrendszerrel is ez a helyzet pl két félénkebb vagy két agresszívabb kutyát sem lehet össze rakni,mert a kölykök is olyanok lesznek.
Apró dolgok,de mégis rohadt nagy hatással kihat a kölykökre.
Én majd egy nagytestű fajtát szeretnék,köztudott,hogy a nagytestűek hajlamosak a Dp-re.Nos én nem szeretnék 100-200 ezreket műtétekre költeni meg nyomorék legyen a kutyám szenvedje,meg gyógyszerrel megtömve élje életét.
Ugyan így egy kiszámíthatatlan idegrendszerű kutyát sem szeretnék.Meg keveréket sem.
Ha én kiadok egy kutyáért 150-200 ezer ft-ot, egészségügyileg és idegrendszerileg stabil legyen. Engem a szőrminőség annyira nem izgat,mert hobbira venném,nem kiállításra.De a lényeg úgy ugyan az.
Én sem sajnálom a pénzt tőlük,mert egész éjszaka ha kell ott virrasztanak a kölykökkel,nehogy az anyakutya össze nyomja őket.A szuka a legjobb tápot kapja,jó teje legyen és így tovább,sok energia és pénz ez!! Van mikor egy szukához 1-2 év kell,hogy jó kant találjon a tenyésztő.
Üresen maradhat a szuka és esetleg a fedeztetéshez előzőleg külföldre kellett utazni.
Öreg szukákat, kanokat gondozni.
Nem minden kölyök kél el 8 hetesen.
18:01-es vagyok.
nem mindig keresnek vele,van hogy nullára kijönnek van,hogy mínuszban.
Ritka amikor keresnek vele,senki nem tagadja le,hogy nem lehet vele keresni.Lehet csak nem mindig hanem mondjuk lehet 2-3 évente egyszer keres rajtuk.
Ha üresen marad a szuka mint írták,totál mínuszban marad a tenyésztő.
Akkor ha rossz minőségű kölykök vannak(mert előfordul,még is csak a gének) és hobbi áron kell őket eladni,mert kiállítási/tenyész kutyának nem veszik meg,megint csak mínuszba marad.
Ritka amikor igazán kereshetnek velük.
Most futottam bele ebbe egy facebookos beszélgetés részleteként. " Én minden eshetőségre felkészülök minden alom előtt veszek tápszert ha kellene meg különböző gyógyszereket és egyéb felszerelést is hadirendbe rakom hátha kellene (oxy, calcimus, infúziós oldat, gyomorszonda, cumisüvegek, antibiotikumok amiket már 1-2 napos kortól is lehet adni stb stb) sajna mindig van valami ha nincs akkor meg nyugtat a tudta, hogy minden ott van ha kell "
Egy tenyésztő így készül fel minden alomra. És akkor még mindig semmi garancia, hogy születik egy megfelelő létszámú, egészséges alom, és minden kölyökre lesz megfelelő vevő időben. Ha valaki a "pénzre megy", az szerintem nyerészkedést, de mindenképpen profitot jelent. A tenyésztők többsége csak a befektetett összeget próbálja meg visszanyerni. Egy példa: a kisebbik kutyámat 20 ezerrel drágábban vettem úgy, hogy a tenyésztő még kölyökként leszűrette mindenre, amire lehetett genetikailag és klinikailag. Ő kapott mondjuk kedvezményt a labornál, hiszen egyszerre több mindenre és több egyednél szűretett, de konkrétan tudom, hogy nekem ezek a szűrések, ha magam végeztetem el őket, 20 ezernél többe kerültek volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!