Barf étrend kontra kutyatáp. Ki melyik mellett voksol? Miért?
Jó minőségű táppal etetjük a 8 kilós menhelyes tacsi-yorki keverékünket. Egészséges, szép a bundája, nem büdös, egyedül a szájának van egy enyhébb "illata", de bőven elviselhető. Energikusnak nem mondanám, de mint kiderült a kutya természete ilyen, nincs szervi baja.
Nemrég facebookon beléptem egy barfos csoportba, ahol párszor tapasztaltam, hogy a úgy állítják be a tápos kutyákat és gazdáikat, mint szenvedő alanyt és szemét állatkínzót. Részletezték, hogy milyen baja lehet a táptól egy kutyának, a száj/láb/bunda szagot is a tápnak tulajdonították a fogkővel együtt, és még a legprofibb prémium tápot is porig alázták.
Én idővel majd szeretnék venni egy kutyát magamnak tenyésztőtől, már most jó előre tervezem a jövőjét, köztük azt is, hogy milyen prémium táppal szeretném etetni, most viszont elgondolkodtam, hogy tényleg ennyire rossz ötlet? Nem szeretnék órákat tölteni a kutyának szánt hús beszerzésével, porciózásával, méregetésével, plusz vitaminok hozzáadásával. Ha azt szeretném, hogy rágjon, adok neki valami rágnivalót, akár farhátat, akár préselt műcsontot, valamit amit jónak látok.
Volt a barfos csoportban olyan nő, akit a tenyésztője próbált rábeszélni, hogy legalább főzze meg a húst a kutyusnak amit tőle vett.
Kérdem én, tényleg ekkora bűn, ha az ember táppal etet?
3. vagyok. Annyit elfelejtettem írni, hogy én se ragaszkodom ám a százalékokhoz, úgy alakítom a kutya étrendjét, hogy a legjobb legyen, ami hátul kijön :D
Nem kap mindig zöldséget/gyümölcsöt a hús/húsos csont/csont mellé. (Néha-néha főzve adok neki húst és kis rizzsel kapja, sőt, nagy ritkán még kutyakonzervet is kap, múlt héten meg bezabálta a vadászgörény tápját :D)
Ez a tápos etetés is csak akkor gáz, ha valaki csőlátású és foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz, hogy a Pedigree, Chappi meg a Morzsi kutyaeledelek kell, hogy legyenek a kutya kizárólagos kajája. Ha te meg vagy elégedve a táppal és a kutya is jó kondiban van és egészséges, akkor meg nem kell foglalkozni az ilyen beszólásokkal.
Előző kutyám amúgy 12 évesen vesebeteg lett, evett egy ideig gyógytápot, aztán mivel már foghíjas is volt nehezen tudta megenni, hát elkezdtem főzni neki. Az orvos utasítása szerint csak speciális gyógytápot ehetett volna, alacsony fehérje tartalmút. És mindenféle húst főztem neki, néha belsőségekkel, répával, főtt rizzsel, mindezt sótlanul, hébe-hóba gyümölcsöt is kapott, szilvát héj nélkül, almát, barackot. Az orvos hüledezett, hogy jajj, ez így nem egészséges, jajj. A kutya 19 évesen halt meg és akkor se a veséje vitte el. Minden orvos ki volt akadva, mikor mondtam, hogy mennyi idős mert sokkal fiatalabbnak tűnt, gyönyörű volt, élénk...
Ezt csak azért írom le,hogy lásd nem feltétlenül az a kifizetődő, ha másra hallgatsz! :)
Az én kutyám a tenyésztőjénél az anyatej elhagyása után már nyerset evett, egészen 6 hónapos koráig. Hébe-hóba táppal kiegészítve. 6 hónaposan hozzám került és szuperprémium táppal etettem mert számomra az volt a szimpatikus. Energikus volt, korához képest izmosnak mondható volt, nem volt semmi gond különösképp.
9 hónapos korában arra jutottam hogy visszatérünk a nyershez. Azóta még az eddigieknél is energikusabb, szebb és puhább a szőre, sokkal később fárad el a lenti futkározás alatt. Nem utolsó sorban sokkal szebb, szálkásabb a testalkata. Azért szimpatikusabb a nyers etetés mert nem "mű" ételt adok neki, hanem lehetőségekhez mérten minél természetesebbet. A rágásra szánt bolti termékek egyáltalán nem szimpatikusak a sok színezék, ragasztó, meg a többi sz.r amit beleraknak egyszerűen nem fér bele nekem. Árban is hatékonyabb ez az etetési módszer (nem mintha érdekelne, mivel családtagról van szó).
Nálunk a tenyésztő táppal etetett, de ő mondta, hogy ha gondolom olvassak utána a barfnak is.
Amikor elhoztuk 1 hónapig felesben kapta a tápot és a barfot. Borzalmas volt, folyton problémák jöttek (fosás, székrekedés, savas hányás stb.) Azt eldöntöttem, hogy 2 hétig eszik tápot majd 2 hétig tisztán barfot. Nem tudom másnál mi válik be, de nálunk toronymagasan a barf nyert. Szebb/kevesebb lett a széklet, elmaradt a hányás, jobb volt a kedve, szívesebben ette, természetesebb és tudatos ételeket eszik, kevésbé volt büdi a szája, árilag meg mivel nem Pesten vásárolok közel azonosra jön ki a költség mint táp mellett. Ha őszintén belegondol az ember, saját magánál is igyekszik elkerülni az állandó előregyártott, zacskózott, kezelt műkajákat, akkor miért lenne az egységes kis karikákra dolgozott tápkocka más a kutyánál? Neki lehet 1 évig nyitott zacskóban is elálló szemetet adni? Mi van abba, mitől nem romlik meg ennyi ideig? Túlságosan beleégett az agyunkba ez a táppal etetés kérdés, hiába mossák az agyunkat nem természetes, ez tény!
Persze a barf több időt és energiát igényel, de nem annyival, mint amit a nem barfosok állítanak. Fagyasztó és kutya mérettel függően akár 1-2 hónapra is be lehet tárazni 2-3 óra alatt, azért az nem akkora szenvedés. Nekem 2 hetente kell zacskózni, fagyasztani mindig előző este kiveszem a fagyóból a másnapi kaját aztán be teszem a tálkájába és megeszi, ennyi, nem egy nagy varázslat. Igen undi, néha büdös is, de nekünk megéri, a lustaság (táp fő érve) nem győzhet.
A facebookos barfos csoportban meg a kutyák nem annyira, de a gazdik elég harapósak, de csak azért mert az a néhány ember indulatosabb, agresszívebb attól még, amit képviselnek az jó, a személyiségükkel nem kell foglalkozni.
Próbáld ki mindkettőt és dönts a saját érveid, tapasztalataid szerint, ne hallgass senkire csak a kutyádra (állapotára).
3 éve tenyésztek nagytestű problmás kutyafajtát. Táppot esznek a picik és a felnőttek is. Semmi problémám nem volt eddig. Nem büdös a szájuk és nem kakilnak nagy adagokat. Normális állagú, semmi probléma nincs vele. Egészséges a szőrük, szép fényes és puha. A fogaik is remek állapotba vannak, nem lepedékesek pedig vannak öregebb kutyáim is. Élénkek, aktívak, nem lusták.
Meg vagyok elégedve a középkategóriás táppal amit használok, nem térnék át másra semmi pénzért!
Egyszerű, könnyű, jó és egészséges! Ez az én tapasztalatom!
Megkell találni azt ami a legmegfelelőbb a kutyáimnak.
Nem vagyok a húsos etetés ellen, még olyanok is vannak aki vegán etetik a kutyát. Döntsék el ők, hogy mit akarnak!
Addig pedig még a kutya egészséges, boldog és vidám semmi oka annak, hogy változtasson bárki is bármin!
Köszönöm a válaszokat, mindenkinek ment a zöld kéz egyvalakit kivéve. 11-es, ha egyből az utolsó kommenteddel kezdtél volna, nem lett volna semmi problémám. Nem a facebook alapján élek, de elnézésedet kérem, hogy kíváncsi voltam részletesebben az emberek véleményére.
(megjegyzés: én is a Taste of the wild-re gondoltam a leendő kutyámnak)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!