Barf étrend kontra kutyatáp. Ki melyik mellett voksol? Miért?
Jó minőségű táppal etetjük a 8 kilós menhelyes tacsi-yorki keverékünket. Egészséges, szép a bundája, nem büdös, egyedül a szájának van egy enyhébb "illata", de bőven elviselhető. Energikusnak nem mondanám, de mint kiderült a kutya természete ilyen, nincs szervi baja.
Nemrég facebookon beléptem egy barfos csoportba, ahol párszor tapasztaltam, hogy a úgy állítják be a tápos kutyákat és gazdáikat, mint szenvedő alanyt és szemét állatkínzót. Részletezték, hogy milyen baja lehet a táptól egy kutyának, a száj/láb/bunda szagot is a tápnak tulajdonították a fogkővel együtt, és még a legprofibb prémium tápot is porig alázták.
Én idővel majd szeretnék venni egy kutyát magamnak tenyésztőtől, már most jó előre tervezem a jövőjét, köztük azt is, hogy milyen prémium táppal szeretném etetni, most viszont elgondolkodtam, hogy tényleg ennyire rossz ötlet? Nem szeretnék órákat tölteni a kutyának szánt hús beszerzésével, porciózásával, méregetésével, plusz vitaminok hozzáadásával. Ha azt szeretném, hogy rágjon, adok neki valami rágnivalót, akár farhátat, akár préselt műcsontot, valamit amit jónak látok.
Volt a barfos csoportban olyan nő, akit a tenyésztője próbált rábeszélni, hogy legalább főzze meg a húst a kutyusnak amit tőle vett.
Kérdem én, tényleg ekkora bűn, ha az ember táppal etet?
Ez a téma is elment már rossz irányba. A világon számtalan kutya él tápon.
Mindig van egy témakör, amit felkapnak az emberek .
Ugyanez megy az egészséges étrenddel az embereknél. Van, aki vega, van, aki bizonyos összetétel alapján étkezik pl. Köztük is megy a győzködés, hogy csakis az a jó, amit ő csinál.
Barf. Macerásabb,igen, de a kutya is szívesebben eszi. Mi két ok miatt váltottunk át tápról:
1. Nagyon hamar kövesedett a foga táp mellett.
2. Állandóan baj volt az emésztésével, lágyat, rettenetesen büdöset kakilt és nagyon sokat.
Ezek megoldódtak.
"Nem szeretnék órákat tölteni a kutyának szánt hús beszerzésével, porciózásával, méregetésével, plusz vitaminok hozzáadásával."
Itt gyakorlatilag leírtad az egyetlen reális érvet a táp mellett.
Eddig összesen négy kutyát neveltem fel 25 év alatt. Mind ugyanaz a fajta, ugyanolyan nemű. Az elsőnek főztem, tápot, konzervet csak hébe-hóba kapott. 12 éves koráig egészséges volt, 14,5 évig élt.
A második tápos kölyökként jött a tenyésztőtől, én is táppal etettem, amit az állatorvosunk ajánlott. A kutya 6 éves korától elkezdett bicegni, nem tudtak vele sokat kezdeni, majd 7 éves korában kialakult nála egy autoimmun betegség, 9,5 éves korát épp nem élte meg, utolsó 8 hónapját kutya kerekeskocsiban élte, mert lebénult a hátulja az előbbi betegség miatt, végül pedig egy daganatos betegség vitte el.
A harmadik kutya szintén táposként jött, ő azt ette, amit a tenyésztője ajánlott, mert a korábbiban már nem bíztam. Másfél éves korára autoimmun bőrbetegsége lett, ami nem gyógyítható. Itt lett elegem a tápokból, átváltottam BARFra. A betegségét jelenleg csak a táplálása változtatásával, megfelelő kiegészítőkkel kordában tudjuk tartani, nem kell szteroidozni. A széklete jóval kevesebb, a bundája sokkal szebb. A fogkő panaszát nem oldotta meg, de egyelőre még nem kellett leszedetni (most három éves, több mint egy éve eszik BARF szerint).
A negyedik tápos kölyökként jött, mihelyt megszokott kicsit, átállítottam. Róla egyelőre ennyit tudok mondani. A tenyésztője viszont miattunk állította át a saját kutyáit is, ebből kettőnél bejött a BARF, az egyiknél viszont nem, mert valamiért érzékeny rá a bélrendszere, mindig bélhurutot kap. Ilyen is van. Az egyik kutya, akinél viszont bejött, több mint egy éve sántikált egy traumás sérülés miatt, ami mindig kiújult neki, mihelyt normálisan mozoghatott, magyarán ha nem kímélték és korlátozták a mozgásban. Amióta Barfozik, azóta viszont nem sántít.
Plusz még egy személyes tapasztalat: párom macskája. Tipikus tápos macska volt. Aztán egyszercsak elkezdett nem enni. Állatorvos mondta, hogy van fogköve, amit le kell szedni - a műtétből az lett, hogy több fogát el kellett távolítani, mert a fogkő alatt eltályogosodtak. A cica ezután le lett állítva a tápról, és ő is nyersezik. Ennek már három éve, azóta semmi baj a fogaival, elmúlt a szájbűze, és a folytonos szőrhullása is, pedig csak szobacica. Sajnos fél éve kellett műteni, utána pár napig csak konzervet majd pár hétig főttet ehetett, a szőre fénytelen volt, hullott, korpásodott. Aztán mikor újra visszaálltunk nyersre 3 napon belül ezek elmúltak.
Számomra a fenti dolgok meggyőzőek voltak, hogy a tápok nem ideális megoldás. Ha Barfost kérdezel, akkor maximum a Platinum vagy a mArkus Mühle tápokat fogja mondani, mint ami még elfogadható és elérhető idehaza.
(Ja és hozzáteszem, hogy többféle tápot kipróbáltam, többek között az Orijent is, amitől minden másnap szinte savas hányás volt az érzékeny gyomrú kutyámnál, ami érdekes módon elmúlt, mihelyt leálltunk a tápokról teljesen.)
Hát én végül is szoktam adni a tacskó kutyusomnak tápot is és egyaránt főtt és nyers húst (nagyon ritkán, mert félek a betegségektől, meg amúgy is semmiből se tart megfőzni, ha csak kb. 25-30 percig főzöm a húst közepes lángon akkor sem nyers már, de van, hogy tovább) is (meg néha főtt zöldségeket is, de csak mértékkel). Tehát elég változatosan eszik. :D Én úgymond egyik "oldalon" sem vagyok. Nem szeretném csak tápon vagy csak nyers húson és nyers zöldségen tartani a kutyámat. Pl. a Friskies meg hasonlók valóban nem jók, de a Brit care meg Happy dog meg hasonlók, szerintem ezekkel nincs semmi baj. Ahogy embereknél, úgy állatoknál is fontos a változatos étkezés.
Egy heti étrend : hétfő : főtt csirkemell főtt zöldséggel (pl. cukkini, s. répa) kedd : táp szerda : főtt marhahús csütörtök : főtt csirke far-hát egy kis főtt rizzsel (nem muszáj) péntek : táp szombat : főtt marhahús főtt tésztával/rizzsel/zöldséggel vasárnap : főtt pulyka
Ezeket ki lehet egészíteni pl. sült tojással, túróval, olajos halkonzervvel (amiben nincs szálka) pl. szardínia, sprotni, hering stb.
Egyik ismerősöm azt mondta, hogy " Minek a kutyának hal, hisz nem macska! :D " A kutyának igazán nem lesz semmi baja, ha havonta egyszer-kétszer kap egy kis halat és a szőre pedig szép fényes, puha lesz tőle. Ilyen tulajdonságú a tojás is.
Az étrend, amit leírtam csak most miközben írtam, aközben állítottam össze és szerintem pont megfelelő egy felnőtt kutyusnak. Az enyém is így/hasonlóan eszik. Szoktam változtatni a sorrendet, meg variálni, hogy mit mivel kapjon. De van, hogy pl. pillanatnyilag nincs otthon pl. csirke, akkor aznap is tápot kap. Volt olyan, hogy 2-3 napig csak tápot kapott. Ezzel nincs is semmi baj szerintem, mert utána újra kapott húst, tehát a változatosság megmaradt, de azt nem tudom elképzelni, hogy csak táppal etessem. Az, ha hetente 2-szer, 3-szor kap tápot egy kutyus, az szerintem teljesen jó. Érdemes magasabb hústartalmú, minőségi, prémium tápot venni. A konzerv viszont kissé egészségtelenebb, mint a száraz táp, havonta elég kb. 2-szer.
A barf étrendet azért, nem kedvelem annyira, mert a nyers húsban annyi bacilus/ baktérium stb. van. Szerintem a megrögzött barfosoknak igazán nem lenne semmi bajuk, ha 20-25 percre a serpenyőbe vagy a lábasba dobnák azt a húst! Meg a zöldség is "ízletesebb" lenne egy kicsit a kutyusnak ha 15 percre beraknák a hús mellé főni. Meg azért könnyebb lenne elrágniuk is. Rágásra ott van a különböző boltokban kapható rágókák meg csontok nagy választéka. Fressnapf, Alfazoo, meg interneten is lehet rendelni pl. zooplus.hu, petissimo.hu
ma 21:38
"Kérdem én, tényleg ekkora bűn, ha az ember táppal etet?" Mivel a facén olvasottak után tetted fel a kérdést, mégis, mi a fenének írtam volna bővebbet?
Olvashatsz itt is ismét különböző véleményeket, tuti étrendet. Csakhogy mindegyik egy-egy adott kutyáról szól.
Nem a tiedről. Ha neked beválik a táp, akkor miért is akarnál a trend szerint váltani, ha nincs hozzá kedved, sem késztetésed, sem okod.
A nyers etetés hívei sem teljesen egységesek. Van, aki főz, van, aki csak húst ad, van, aki azért néha odanyom egy kis tápot is a kutyának. És lehetne sorolni, ki, milyen módon etet BARF szerint.Ha a face után akarna valaki menni, igen foghatná a fejét, mi a valóban tuti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!