Csak a kutyaovi segíthet?
Nemrég kaptam egy kölyökkutyát, aki ma életében először először találkozott utcán kutyával, 2 eszméletlen jól nevelt/szocializált golden retrieverrel, megálltunk pár percet ismerkedni, vagy inkább ismerkedésre rávenni a kutyámat, de iszonyúan félt tőlük, menekült volna, csak magas vékony hangon ugatott:/
Viszont van a városunkban egy kutyafuttató, ahol állítólag mind a kutyák, mind gazdáik nagyon kedvesek, és elszeretném oda vinni. Szerintetek merjem így kutyafuttatóba vinni? Ott van esély szocializálódnia, kevésbé félnie? Vagy ezen csak a kutyaovi segíthet? Sajnos nincs a közelünkben, és a legközelebbi foglalkozás is pár hét múlva lesz addig viszont muszáj lenne kevésbé rettegnie, hogy tudjam ismertetni a kinti helyzetekkel..
Köszi a válaszokat!
És ha beviszem a futtatóra a sok idegen (nála valószínűleg nagyobb) kutyákhoz akkor szerintetek a pórázt lecsatoljam, akkor is ha fél, hátha az meghozza az áttörést? Mivel ma is 1 méternél közelebb nem volt hajlandó menni, eleinte hátrált volna mögém, aztán mellőlem ugatott hangosan, pedig a másik 2 kutyus ülve barátságosan várakozott, de semmi..
Azért lenne praktikusabb a kutyaovi, mert ott téged tanítanak meg, hogy hogyan ne tápláld a kutya félelmeit. Példának okáért ez a "rávenni az ismerkedésre" dolog a legtöbb esetben csak még jobban frusztrálja a kutyát, és legközelebb még annyi kedve se lesz haverkodni, mert az erőltetéssel csak rossz élményeket hagysz benne - akkor is, ha finoman csinálod, mert érzi az elvárást, és nem tud neki megfelelni. Sokszor az is elég, ha csak odaviszed a kutyát, vigyázol, hogy ne szekálják, és hagyod kibontakozi a természetes kíváncsiságát, meg azt a vágyát, hogy utánozza a felnőtteket. Mindeközben pedig neked kontrollálnod kell magadat, hogy ne hívd fel magadra a figyelmét folyton azzal, hogy mondogatod neki, hogy menjél játszani (mert nem érti, csak azt, hogy keresed vele a kapcsolatot, tehát biztos veled kéne foglalkoznia, nem a többiekkel), nem simogatod reflexből akkor, amikor fél (mert az pozitív megerősítés a félelemre meg a seggedbe bújásra), nem hagyod, hogy nálad keressen védelmet, amikor nem bántja senki (viszont amikor tényleg csesztetik, akkor meg kell védened), satöbbi. És ezeket a helyzeteket tudni kell felismerni és jól lereagálni, ami sokszor baromi nehéz, hiszen figyelsz a kutyádra, a többiekre, a gazdák beszélgetnek, és akkor még közben járjon azon is az agyad, hogy mire hogyan reagálj, ami majd a kutyának a megfelelő üzenetet közvetíti.
Szóval persze, leviheted a futtatóba, elsülhet jól. De erre nincs garancia, sok múlik a véletlenen.
Nem simogattam, nem vettem fel, egyszer szóltam neki nyugodt hangon amikor közelebb se akart jönni, ezután leült mellém és éles magas hangon ugatott, kb 2-3 percig, néha hátrált, de aztán mennünk is kellett tovább:/
Mindenesetre azért szerintem megpróbálkozunk a futtatóval, ott is majd igyekszem nyugodtan viselkedni, hogy ne menjen el a kedve egy életre..hátha fejlődne egy kicsit
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!