Ha kutyavásárlásra adjátok a fejetek és ott vagytok, hogy ki kell választani egyet akkor milyen szempontokat néztek? Vagy csak megérzés?
Nézem az aktivitását (nekem kell, hogy egy kicsit pörögjön, de aki nem akar sportolni, az értelemszerűen válasszon nyugodtabbat), nézem a motiválhatóságát (mennyire pattan kajára, labdára), mennyire reagál jól az irányításra (finom tiltás, terelgetés), úgy általában mennyire foglalkozik velem, mint emberrel (mondjuk egy házőrzőnek szánt kaunál nem gáz, ha a vadidegen gazdajelöltre szarik a kölyök, de ha olyan céljaim vannak, amihez emberbarát kutya kell, akkor azért legyen lelkes, ha hozzászólnak), megnézem, hogy viselkedik az alomtársaival meg a felnőttekkel (nekem jó, ha kicsit tökös a kutya, de gyengébb kezű gazdáknak baromira nem előny), mennyire hisztis, ha mondjuk végigtapizom a kényes részeken (faroktájék, tappancsok, fül, száj), ilyesmiket.
És természetesen minderről kifaggatom a tenyésztőt is, mert az, hogy én hirtelen egy találkozás alatt mit látok a kölykökön, nem feltétlenül mérvadó. Ő 24 órában figyeli őket születésktől fogva, úgy azért más :)
Sokat mesélek magamról, az életvitelemről, a terveimről a tenyésztőnek és ő ismeri a saját kölykeit fog tudni ajánlani, hogy melyik biztos nem és melyik lenne jó választás így máris szűkül a lista. Az sem mindegy hányadiknak kell választani, lehet már nem is kell, mert neked egy maradt. Ha biztosan tudod, hogy kan vagy szuka kutyát szeretnél az is felezi a listát sok esetben. Elképzelhető, hogy valamelyik kölyök szín vagy egyéb hibás (így olcsóbb is), de te kiállításra akarod vinni így ő kiesett vagy pont attól a +tól pont őt szereted meg. A belső tulajdonságok után jöhetnek a külsők ha nem egy színű az adott fajta akkor a szín alapján is dönthetsz a fennmaradó 2-3 kölyök közül. Valakik a szerelemben hisznek, hogy a kutya választja ki őket....Más választást segítő ötlet most hirtelen nem jut eszembe.
Amikor mi választottuk tudtuk, hogy jellemre és (szigorúan utána) külső milyen kölyköt szeretnénk. Az adott fajtánál 7-9 fős almok megszokottak, akkor pont 4 fős lett, de az egyik kölyök kinézetre már születéskor pont olyan volt, mint amilyet megálmodtunk mindenben. Ahogy nőtt látszott, hogy a jelleme is tökéletes lesz, így hiába voltunk első választók, nem kellett választani tudtuk mi is, a tenyésztő is, hogy ki lesz a mi társunk. :)
szia!
Amikor megvettem a mudimat, akkor az döntött, hogy ő egyedül kezdte el a libacsapatot üldözni, mintegy bemutatót tartva, hogy ő milyen ügyes :). A többi testvére csak az apján lógott, oda sem jöttek. Ráadásul (bár ez nem volt döntő), az enyémnek volt a legnagyobb macis szőre, a többi rövid szőrű volt. Szóval egyértelmű volt a választás. Van egy ösztönerős, kiváló mudim lassan 6 éve :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!