Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mi a véleményetek arról, ha...

Mi a véleményetek arról, ha valaki kiállításokra jár a törzskönyvezett, amúgy szuper kutyájával, sorra nyeri a kiállításokat, de ő nem szeretne tenyészteni, nem szeretne a kutyájával fedeztetni?

Figyelt kérdés

Ez szerintem azért probléma, mert ugye sokszor írjuk, hogy egy adott fajtánál a fajta nemesítése a cél, és ha olyan kutyája van, ami ennyire jó, mindenhol kitűnő bírálatot kap, de mégsem fedeztetni, azzal egyrészt nem örökíti tovább a kiváló vérvonalat, másrészt meg akkor elveszi a győztes helyezést azoktól, akik meg tovább nemesítenék a fajtát, nekik viszont ugye már csak a második helyezés jut, ami nem jó, hiába ők tenyésztenék tovább a fajtát. Szóval a gazda részéről etikus egy ilyen kutyával minden kiállítást megnyerni, de kivonni magát a tenyésztés/fedeztetés felelőssége alól?

Ez egyedül a kutya tenyésztőjének jó, hogy utána elmondhassa, meg kiírhassa a honlapjára, hogy neki mennyi győztes kölyke lett, de arról persze nem írnak ezeken a honlapokon, hogy amúgy az a sok-sok győztes kölyök természetesen nem örökíti tovább a kitűnő tulajdonságokat, tehát lényegében tökmindegy, hogy nyer-e versenyeket, vagy sem.

2010. márc. 9. 08:54
1 2 3
 21/29 A kérdező kommentje:

Hát, akkor viszont ne szidjuk a szaporítókat? Minden második kérdés arról szól itt is, hogy mennyire rossz ennek vagy annak a fajtának az állománya, hogy egyre ideggyengébb, rosszabb kutyák születnek.

Nem mondom, hogy minden jó kutya nyertes, lehet, hogy el sem viszik kiállításra. De abban biztos vagyok, hogy egyes fajtákat csak úgy lehetne javítani, megmenteni, ha a valóban jó egyedeket tenyésztenék tovább, nem csak azt, ami 1 db kutya/alom ott marad esetleg a tenyésztőnél. A fajta sorsáért az összes gazdának össze kellene fognia, így lehetne csak javítani nagy számban az állományon, nem?

2010. márc. 10. 09:07
 22/29 anonim ***** válasza:
81%
Abban igazad van, hogy vannak fajták, amikre ráférne a minőség javítás, de már az is nagy szó, ha valakinek eszébe jut, hogy törzskönyvezett kutyát vegyen, nem sok esélyt látok rá, hogy a gazdik hirtelen összefogjanak és tömegesen elkezdjenek kiállításokra járni a kedvenc fajtájuk megmentése érdekében. Abban is egyetértek, hogy ha lenne olyan kutyám, amelyikkel csak szórakozásból járnék kiállításokra, és az elkezdené besöpörni a díjakat, akkor azért elgondolkodnék rajta, hogy érdemes lenne tenyésztésbe vonni és felvenném a kapcsolatot a tenyésztőjével (mert én nem vagyok az).
2010. márc. 10. 11:40
 23/29 A kérdező kommentje:
hát igen, ilyesmire gondoltam.
2010. márc. 10. 11:41
 24/29 anonim ***** válasza:
Persze és akkor most mindenki alapítson kennelt akinek jó kutyája van? Azért a fajta jobbítása nem csak azon múlik hogy milyen a kutyád hanem egy pár más dolgon is, pl képzettségen! Mi legalább nem ártunk a kutyáknak és nem rontjuk az állományt ha nem is javul, ellenben a szaporítókkal! Meg nem tudom hány kutyáról beszélsz, de nekem pl ritka fajtám van, ami nem túl népszerű, és elvileg elég kevés van belőle, de tenyésztőt több tucatot találtam akik nem is olyan rosszak! Nem tudom, te valami nagyon ritka és egzotikus fajtáról beszélhetsz amiből 10 van az országban...
2010. márc. 10. 12:17
 25/29 anonim ***** válasza:
100%
Meg az okos tenyésztő a jó kutyát nem adja olyan helyre ahol csak családi dísz lesz belőle! Kicsit még homály van nálad kutyaügyben...
2010. márc. 10. 12:19
 26/29 Akiteki ***** válasza:
100%

A kiállítási eredmény nem egyenlő a tenyészértékkel.

Okos tenyésztő a legjobb küllemű kutyáját hordja kiállításra és a legjobban örökítőtől lesznek utódok.

Nekem is van kutyám, akit sokat hordtam kiállításra, de nem szándékozom a fajtát tenyészteni, csak hobbiból tartom.

Van olyan kutyám is, aki sokszor nyert, de tudom, hogy a testvére jobb tenyésztésre, csak éppen ő utálja a kiállításokat.

Az, hogy valaki sokszor és nagyokat nyer, elég ritkán a kutyának, sokkal inkább a gazdának meg a handlernek köszönhető. Ismerek olyan kutyát is, akit minden lehetséges kiállításra elhordtak és hacsak nem esett be egy tájékozatlan külföldi bíró, mindenhol fajtagyőztes is lett. Mégsem fedeztetett vele senki, akármennyire kínálgatta.

A kiállításon megmutatja az ember, milyen szép kutyákat tud tenyészteni. Aztán, mint a régi mondásban: nézd meg az anyját, vedd el a lányát. Lefordítva: nézd meg a kutyát, menj az apjához fedeztetni.

2010. márc. 11. 00:03
 27/29 A kérdező kommentje:

utolsó, ebben egyetértek.

Utolsó előtti: érdekes gondolat ez az "okos tenyésztő nem ad el hobbi célra jó kutyát" - szerintem pont ez okozza a fajta vesztét: ha a valóban jó tenyésztők nem adnak el kutyát, csak másik jó tenyésztőnek, vagy olyannak, aki pl. kiállításra viszi, akkor azok, akik hétköznapi emberek, és csak hobbiból akarják a kutyát, logikusan fordulnak a szaporítóhoz, mert máshonnan nem kapják meg.

Az is érdekes, hogy azt mondjátok, hogy a népszerű fajtákból sok a jó tenyésztő Magyarországon belül is. Aztán ha felteszi itt valaki a kérdést, hogy melyik kennelből vegyen kutyát, két választ kap: vagy van fajtánként 1-2 jó kennel, a többit valaki mindig leszólja, vagy egyenesen azt mondják, hogy Magyarországon egyéltalán nincs jó kennel, menjen külföldre, aki jó kutyát akar. Hát nem érzitek ebben az ellentmondást? (De az is lehet, hogy a két kérdésre más emberek válaszolnak, na de akkor is furcsa.) Én még olyan választ nem láttam itt a gyakorikérdéseken, ahol bármelyik fajta kapcsán felsoroltak volna mondjuk 8-10 jó magyar kennelt... mindig sokkal kevesebb, ami igazán jó.

2010. márc. 11. 09:02
 28/29 anonim ***** válasza:
100%

Sztem neked az a bajod h szerinted minden ember ha kifog egy jó kutyát köteles tenyészteni. De ez nem így van. Aki nem ért hozzá, nincs tengernyi ideje és tapasztalata, szakértelme, meg türelme hogy jó gazdát találjon minden kutyának és tartsa a kapcsolatot egy életen át velük, elad egy jó kutyát, azoknak is tenyészteni kell...ez egy végtelen sor lenne és túl sok kutya lenne. De aki nem akar tenyészteni neki is joga van a jó minőségű kutyához.

A szaporítók meg nem tom hogy jönnek ide, velük az a baj hogy beteg állatok tömkelegét nyomják a világba bele.

2010. márc. 11. 13:46
 29/29 anonim ***** válasza:
100%
Talán mert a gyakorin nem kutyaszakértő, nyertes kutyák kölykeit tartó emberek vannak? Talán hozzértőknél kéne érdeklődni. És még ott sem az a mérce hogy az egyik leszólja a kennelt mert mindenkinek más az ízlése és a elképzelése.
2010. márc. 11. 14:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!