Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mi a véleményetek arról, ha...

Mi a véleményetek arról, ha valaki kiállításokra jár a törzskönyvezett, amúgy szuper kutyájával, sorra nyeri a kiállításokat, de ő nem szeretne tenyészteni, nem szeretne a kutyájával fedeztetni?

Figyelt kérdés

Ez szerintem azért probléma, mert ugye sokszor írjuk, hogy egy adott fajtánál a fajta nemesítése a cél, és ha olyan kutyája van, ami ennyire jó, mindenhol kitűnő bírálatot kap, de mégsem fedeztetni, azzal egyrészt nem örökíti tovább a kiváló vérvonalat, másrészt meg akkor elveszi a győztes helyezést azoktól, akik meg tovább nemesítenék a fajtát, nekik viszont ugye már csak a második helyezés jut, ami nem jó, hiába ők tenyésztenék tovább a fajtát. Szóval a gazda részéről etikus egy ilyen kutyával minden kiállítást megnyerni, de kivonni magát a tenyésztés/fedeztetés felelőssége alól?

Ez egyedül a kutya tenyésztőjének jó, hogy utána elmondhassa, meg kiírhassa a honlapjára, hogy neki mennyi győztes kölyke lett, de arról persze nem írnak ezeken a honlapokon, hogy amúgy az a sok-sok győztes kölyök természetesen nem örökíti tovább a kitűnő tulajdonságokat, tehát lényegében tökmindegy, hogy nyer-e versenyeket, vagy sem.

2010. márc. 9. 08:54
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
100%
Mi még nem tartunk ott, de el tudom képzelni, hogy ha olyan eredményes lesz a kutyám a kiállításokon, hogy a tenyésztője javasolja a tenyésztésbe vonását, akkor nem zárkózom el előle.
2010. márc. 9. 14:38
 12/29 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem az lenne erre a megoldás, hogy a kiállításokon induljon külön kategória ivartalanított állatok részére. (mert ha ugye nem akarja tenyészteni, akkor a minimum hogy ivartalanítsa) Van néhány kiállítás ahol ez már elfogadott!
2010. márc. 9. 15:17
 13/29 anonim ***** válasza:
100%
Érdekes kérdés. Nem igazán értem a logikát én sem. És az én fajtámban nem találkoztam hasonló esettel. Csak annyit tudok erre írni: Ne a győztes kutyával fedeztess, hanem annak az apjával :)
2010. márc. 9. 15:32
 14/29 anonim ***** válasza:
100%
Megteheti és helyeslem a döntését. szeret kiállításra járni, de nem akar tenyészteni. Bárcsak többen lennének ilyen emberek akik így döntenek.
2010. márc. 9. 15:46
 15/29 anonim ***** válasza:
100%
Támogatom. Nem kötelező minden kutyával tenyészteni. Egyébként meg az a véleményem, hogy a kiállítás egy show, ahol nem feltétlenül az a kutya nyer, aki a legjobb tenyészegyed is. A kiállítási eredmény számomra önmagában nem mérce.
2010. márc. 9. 16:57
 16/29 anonim ***** válasza:
100%
A szukatulajdonosok nem feltétlenül azzal a kutyával fedeztetnek, aki a legtöbb címet nyeri, hanem aki illik a kutyájukhoz típusban, temperamentumban. Meg ez is egy fontos visszajelzés. Ismerek egy kutyát, aki egy csomó kiállítást nyert, őt olyan kutyákkal pároztatták, akik szintén szintén sokat nyertek, de a kölykök között kevés igazán jó küllemű született. Nem a győztes kutya kölykét kell megvenni, hanem a szüleit! Meg hát ennyi erővel pl. agility vagy terelőversenyekre se járjon az, aki nem akar tenyészteni? Amúgy nekem az a véleményem, hogy túl nagy fontosságot tulajdonítanak a kiállítási eredményeknek más fontosabb tulajdonságok, pl. munkakészség rovására.
2010. márc. 9. 19:12
 17/29 A kérdező kommentje:
és akkor mégis mi alapján válasszon az ember kennelt, és szülőket? (ha nem a kiállítási erdemény alapján...)
2010. márc. 9. 22:10
 18/29 anonim ***** válasza:
Nem értem mi a bajod!? Semmilyen szabályban nincs benne hogy aki kiállításra akar menni és jó a kutyája annak kötelező fedeztetni is! Innentől kezdve az megy aki akar! Mit kell itt bonyolítani? Ha meg annyira akarja jobbítani a tenyésztő a fajtát akkor az ígéretes kiskutyát tartsa meg, vagy adja társtulajdonba! Nem is értem hogy jön ide hogy milyen kennelből vegyél kutyát? Hát olyanból ami neked szimpatikus és nincs rossz híre!
2010. márc. 9. 23:52
 19/29 A kérdező kommentje:
Hát akkor már csak azt nem értem, hogy akik minden egyes szaporítós hirdetésnél beírják a szokásos szöveget, hogy az igazi tenyésztő célja a fajta jobbítása, azok ha már van egy igazi törzskönyves kutyájuk egy jó kennelből, akkor magasról letojják, hogy mi lesz a fajta sorsa? Mert szerintem ez felelősség, hogy ha valakinek jó kutya jutott, akkor azt tenyésszék tovább, és ne a rosszabb tulajdonságú egyedeket. Ha az a gondos gazda, aki nagy körültekintéssel kiválasztotta a jó kennelből a kiskutyát, csak addig érdeklődik a fajta minősége iránt, amíg ő kiválasztja a saját kiskutyáját, de aztán ha már megvan neki, nem érdekli, hogy továbbadja a saját kutyája kiváló génjeit a következő nemzedéknek. Ez a furcsa nekem, és nem értem, hogy ezt ti miért nem értitek. A fajta további sorsa nem kizárólag a 2-3 tenyésztő kezében van, akinek van összesen mondjuk 10 kutyája (akkor sehová nem fejlődne a fajta, ha csak az a 10 kutya lesz tenyésztve) hanem azok kezében is ott a döntés és a felelősség, akik jó kutyával rendeleznek, szerintem.
2010. márc. 10. 08:50
 20/29 anonim ***** válasza:
100%
Én meg azt nem értem, hogy Te mit nem értessz? Ennyi erővel azt is előírhatnád, hogy mindenkinek kötelező legyen kiállításra vinni a törzskönyvezett kutyáját, hátha ő lesz a következő sztárkan, vagy sztárszuka! Akkor a hobbi kutyák ivartalanításáról is küllembírónak kellene döntenie? Ha azt mondja hogy márpedig ez gyönyörű és tenyésztésbe kell vonni, akkor meg a kedves gazdi kötelezően váltson ki kennelnevet, tegyen eleget a tenyésztési szabályzatban lefektetett feltételeknek és lehetőleg végezzen tenyésztői tanfolyamot és igenis pároztassa a kutyáját? Azért ne essünk már át a ló túloldalára! Én továbbra is állítom, hogy KEVÉS olyan hobbi kutya van magyarországon, akik rendre maguk mögé utasítják a tenyésztők kutyáit. A legtöbb fajta azért nem áll a kipusztulás szélén, hogy tűzzel-vassal kelljen megfelelő tenyészállatokat felkutatni.
2010. márc. 10. 09:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!