Fontos a törzskönyv, ha eleve ivartalaníttatni akarom a leendő kutyámat és nem akarom kiállításra vinni, de egy bizonyos fajta érdekel?
Még annyi:
A mentes kutyák kölykei nem lesznek betegek: persze ez azokra a fajtákra igaz, amik alapban hasonlítanak egy kutyára, értem ezalatt: nincs nyomott orruk, nincs túl kicsi fejük, mert ez szerintem önmagában beteges. Én az egészségesen kinéző kutyákról beszélek, mint a collie, husky, mudi, pumi stb.
Két CEA mentes collie-nak nem lesz beteg, vagy hordozó kölyke. A DP már más, mert az eredhet tartási hibákból is.
De mégsem kéne azt kijelenteni, hogy a szűrések haszontalanok.
A hordozó-mentes párosításból hordozó és mentes kölykök lesznek, beteg nem.
Hordozó-hordozó párosításból beteg lesz.
Mentes-mentes párosításból mentes lesz.
Egy kis ismertető, aki nem tudja mi ez a CEA:
CEA, vagyis Collie Eye Anomaly
Recesszíven öröklődő szembetegség, mely a choroid rendellenes fejlődését okozza.(choroid=fontos hártya a retina alatt) A choroid hártya a kezdetektől korlátoltan fejlődik, a kezdeti abnormalitás már fiatal korban felismerhető. De sajnálatos módon gyógyszere egyenlőre nem ismert. Ez a betegség nagyon gyakori smooth és rough collienál, border collienál, ausztrál juhászkutyáknál és sheltiknél, de más fajtáknál is előfordulhat.
Enyhe lefolyás: 5-8 hetes korban könnyen felismerhető. A retina 3 hónapos kor körül változik, az általában normális szemszín elfedi a choroid elváltozásait. Enyhe lefolyású betegség esetén az állat nem veszti el látását. Viszont az ilyen egyedek beteg utódokat hozhatnak létre.
Komoly lefolyás: a CEA/CH fertőzött egyedek 25%-a tartozik ide, jelentős látáscsökkenéssel jár. Ezek a beteg kutyák 5-10%-ánál már 2 éves kor előtt megtörténik, érintheti az egyik vagy akár mindkét szemet. Nagy gyakorisággal okoz teljes vakságot.
Az OPTIGEN génvizsgálatot végez, mellyel kiszűrhető a beteg, hordozó és egészséges egyed.
Genetikai szűréssel kikerülhető, hogy beteg kölyök szülessen.
A szűrés megkülönböztet mentes, hordozó és beteg egyedeket.
A hordozó egyedek teljesen egészségesek, KIZÁRÓLAG akkor születhetnek tőlük beteg kölykök, ha egy másik hordozó kutyával párosítjuk őket. Ezért fontos a szűrés. A hordozó kutyákat nem kell kivenni a tenyésztésből, csupán mentes párt kell választani hozzájuk, és erre figyelmeztetni a leendő kölykök gazdáit is. Ha mind a két szülő mentes, akkor MINDEN kölykük mentes lesz.
A könnyű és súlyos lefolyáshoz köze van az életmódnak, táplálkozásnak, korábbi traumáknak és fertőzéseknek is.
T. előttem szóló!
Köszi hogy válaszoltál helyettem, pont ezt készültem írni én is, csak közben elkutyáztam az időt. :))
Azt hittem tőlem kérdi :)
Én utána mentem sétálni egyik collie-mmal :))
nagyon köszi :))))
feltettem hasonló kérdést, csak akkor nem nagyon válaszoltak rá. így egy kicsit megnyugodtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!