Fontos a törzskönyv, ha eleve ivartalaníttatni akarom a leendő kutyámat és nem akarom kiállításra vinni, de egy bizonyos fajta érdekel?
Ez nehéz kérdés, mert ha van tk, akkor van garancia arra is, ha netán örökletes betegsége lenne.
Igazából ilyenkor, inkább olyan kutyát jobb venni, amelyik eleve tenyésztésre alkalmatlan, nehogy olyan vegye meg a kutyát aki ennek ellenére szaporitaná.
Viszont, igy nincs garancia arra, hogy egészséges lesz.
Ha körül tekintően vásárolsz,azért normális helyről,akkor biztos találsz neked való kutyát.
Én némelyik ritkább fajtánál "pazarlásnak" érzem, hogy 1-1 jó genetikájú, jó vérvonalú, kiváló küllemű kutyát ne tenyésszenek, hiszen jó esélye van rá, hogy javitja a fajtát.
Viszont tk nélküli kutyáknak nincs vérvonala...
Tenyésztőnél érdeklődj, hogy van-e kutyája aki pl. harapáshibás stb...
Vagy van olyan is, hogy tk-ves szülők egyszeri alma, abból is azért jó minőségűt lehet venni.
Majd elmondod, milyen fajta érdekel?
Nem az 5500Ft-on akarok spórolni, nem ezen múlik, hogy valahol 30ezer, máshol 100, nem az 5500Ft veri fel az árat, pont ez nem számít, igazából én küllemre és tulajdonságra választok bármilyen állatot (talán halat nem hím betta kivételével, de nimfatenyésztő vagyok, és őket mindenképp küllemre és tulajdonságra választottam, de ebben benne volt a tenyésztési cél is, papírom egyik szülőhöz sincs, a gyerekekhez az idei évtől lesz, mert idén kapom meg a tenyésztői igazolványt), kutyát nem akarok tenyészteni, de nem tudom, hogy azt a külleműt és viselkedésűt hol kapom meg, aki igazán megfog, lehet, hogy törzskönyves helyről, de egyáltalán nem biztos, akár fajtamentőnél is lehet, ott meg nem biztos, hogy van hozzá törzskönyv.
Egyébként a cavalier king charles spániel érdekel.
23:58-nak!:)
Sajnos nem 5500ft pluszt számolnak fel a tenyésztők a törzskönyvre hanem 20-30 ezerrel kerül többe tk.vel egy kis kutya vagy dupla áron van!:(
a törzskönyv csak akkor számít,ha kiállításokra szeretnéd vinni . ( ivartalanított törzskönyves kutyáknak néha szerveznek kiállítást ), sőt a hobbikutyások kiállításain törzskönyv nélküli ivartalanított kutyával is versenyezhetsz ( persze csak hobby kategóriában )
kutyavételnél jogilag az adásvételi szerződés a mérvadó , nem a törzskönyv.
javasolt a kutya megvételénél az adásvételi szerződés ( az örökletes betegségek későbbi megjelenésénél pénz visszafizetési garanciával ),az oltási könyv,és persze chipet se felejtsd el !!
Ettől tartok én is, amit a 08:01-es válaszoló írt, hogy egyesek képesek hamisítani tk-t. De az biztos, hogy alaposan utánanézek mindennek, mielőtt kutyust veszek. Én nimfapapagájokat tenyésztek (idén kapok igazolványt is hamarosan), és a tenyészpáromnak csak egyik tagja van tenyésztőtől, a másik nem, a fiókák kivételesek, náluk pl. nem kötelező a gyűrűzés, én gyűrűzetlenül jutottam hozzá tenyésztőtől, és papír nélkül, én már gyűrűvel és papírral fogom tovább adni, de csak azután, miután kézhez kaptam az igazolványt. Szóval kutyáknál nem tudom, hogy megy ez, majd meglátjuk, először biztos a saját lakást oldom meg, és majd utána a kutyát.
Még egy kérdést, bár tudom, hogy kötelező, de ha mégse olyan helyről sikerül kutyust találnom, kutyachipet utána is lehet bele rakatni? Illetve ha fajtamentőknél találnék, ők rakatnak a náluk található kutyákba?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!