Véleményekre lennék kíváncsi: a kutya vajon azelőtt fejlődött ki, mielőtt az emberrel szimbiózisba lépett, vagy a farkas csapódott az emberhez, és ezután fejlődött a kutya?
Én szerintem: lehet h az ételmaradék miatt odaszokott egy (kifejlett) farkas, de én szerintem az emberek megtámadták volna azt mert gondolom "ellenségként" tekintettek rá.
Szóval szerintem úgy volt hogy: elpusztult a nőstény farkas (megölték vagy valami ilyesmi) majd pl. Egy kis gyerek meglátta a kis farkasokat "Jaj, de cukik tartsuk meg lécci lécci lécci:)". Szal. "befogadták" őket és innentől kezdve ők nevelték őket és szüleikként tekintettek az emberre.
:)
És persze szaporodtak stb. Így lettek a kutyák. Amelyikekdt meg nem "mentették" meg azok meg a farkasok.
Remélem megfelel. ;)
A farkasok egy vagy néhány csoportja az emberekhez verődött. A többi állatot az emberek és kutyák is jobban üldözték, tehát a farkasok bizalmatlanabbak, óvatosabbak lettek.
A szinbiózis hatott mid a kutya, mind az ember viselkedésére. (Valószínű egyéb jellemzőire is)
A farkasból nem lesz csak úgy kutya. Ehhez az kell, hogy a farkasok közül ki kell válogatni a degeneráltakat és azokat tenyészteni tovább. A normális, erős, életképes, ép dns-ű farkaskölykök nevelhetetlenek. A kutya nem más, mint egy súlyosan degenerált farkas. A degenerációt már maga a beltenyésztés is biztosítja. Persze megfelelően szelektálva, az ember által értékes degenerációkat megtartva, a rossz irányú és természetesen a túl súlyos, élettel összeegyeztethetetlen degenerációkat kiszórva. Az összes kutyadulajdonság, ami a farkast farkas helyett kutyává teszi, mind ilyen degeneráció:
- a kutya örök kölyökkorban él (ahogy a degenerált ember is, nem tudja magát ellátni, egész életében felügyeletre szorul)
- a másokra utaltság, a segítségkérés és -keresés önállóság helyett
- kisebb agresszivitás, a rangsor elhagyása, örök vesztes hely feltétlen elfogadása
- ugatás (a farkas sosem ugat, ahogy a degenerált ember sem tud normálisan beszélni)
- kisebb, gyengébb test
- felkunkorodó farok
- lekonyuló fül
- szemtakaró hibái (szemfehérje jobban kilátszik)
- gyengébb szaglás, látás, hallás
- szőrszín hibái, főleg foltok és főleg fehér foltok, a minden színt magába foglaló vadas farkasszín szétválása különböző színekre
- a tejfogyasztás erőltetése miatt a tejemésztő gyermekgyomor (részleges) megmaradása
- stb.
A degeneráltságos elméleteddel nem teljesen értek egyet. Egyrészt ma az az elfogadott, hogy a háziasítható állatfajokban jelen van egy bizonyos gén lásd róka kutya macska ló de zebrában nincs.
A külső jegyek megváltozása a háziasítással együtt jár, amiket felsorolták jellemző minden fajra. Ez lehet degeneráció, vagy egyéb változás is. A kutyáknak tény, hogy gyengültek az ösztönei, de ez is fajtától függ, mert minden fajtát másra szelektáltak. A dominanciára törekvés szinte minden fajtánál előjön, ha az ember hagyja a fejére nőni. Ebből keletkeznek a sokak által viccesnek tartott lábhágós videók..de egyes fajtáknál valóban jobban másoknál szinte egyáltalán. Az ugatást én inkább alkalmazkodásnak nevezném. Az ember hanggal kommunikál, abból ért, ezért a kutyák megtanultak hanggal kommunikálni mert egyszerűbb és hatékonyabb. Hiába küld feromonokat ha az ember nem fogja, de az ugatást etológiai vizsgálatok szerint is nagyon nagy százalékban képes helyesen értelmezni egy gazda. Valószínűleg természetesen az ember is változott valamennyit a kutyával való kapcsolat miatt.
Jó példa erre oroszoknál a rókás kísérlet. 2 tesztcsoport van, egyikben a legszelídebb, másikban a legagresszívabb példányokat tenyésztik már elég sok ideje. És a háziasított csoportnál megjelentek az általad felsorolt dolgok közül-kunkorodó farok, más színek, farokcsóválása és egyéb mozdulatok, az ember felé hangokkal való kommunikáció. Ezért szerintem jelenlegi eredmények alapján nem jelenthető ki egyértelműen, hogy ezek a dolgok degeneráció miatt, vagy éppen a háziasítható fajoknál valami egyéb okokból jönnek elő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!