Elmagyarázná nekem valaki milyen az a túltenyésztett kutya?
Bizonyos tulajdonságok túlzott mértékű előnyben részesülnek, a negatívakat nem szelektáják kellő mértékben, így a tenyésztés során a fajta génállománya leromlik. Ennek következtében az állatok bizonyos környezeti tényezőkkel szemben szűktűrésűek lesznek, annyira, hogy saját populációjuk is könnyen instabillá válik nem megfelelő környezet esetén. a természetbe visszakerülve nyilván nem feltétlenül alkalmazkodik (lásd dingó), hanem valszeg kihal.
Ez persze nem definíció, csak értelmeztem a túltenyésztett szót, mint a túlspecializált szininímáját. Minimális genetiaki tudással ez nem nagy kunszt ugye, csak nem kamu hisztit kell csinálni, hanem akarni gondolkodni. Nemcsak szakszavak léteznek a vilgon, ugyanúgy el kell fogadni a köznyelvben használt szavakat is.
A tultenyesztett-fajta annak az eredmenye, hogy a fajta tenyeszteset - pl a nepszerusege miatt - tulzasba viszik, azaz nagyon hirtelen megnovekszik az egyedek szama. Ez pedig beltenyesztest eredmenyez, ugyanis a szaporitok a kicsik minosegevel nem torodve minel tobb kutyat akarnak "teremteni", hogy minel tobb penz usse a markukat.
Egyre rosszabb genetikaju kutyak szuletnek, romlik a fajta minosege, ami ellen a tenyesztoknek sok faradsagaba kerul kuzdeni.
Kulonben ha nem jol fogalmaztam meg, akkor elnezest. Regen olvastam errol bizonyos oldalakon es megertettem, de elmagyarazni nehezebb. Egyebkent rajta van a neten sok helyen, hogy mi eredmenyez tultenyesztest es mit is jelent pontosan. Megprobalok belinkelni majd valamit, ha talalok magyarul.
Utolsó nagyon köszönöm!
Nekem is hasonló a véleményem,ezért is kértem hogy meséljék el a hozzáértők hogy hogy lehet "TÚL"tenyészteni...
A tenyészet az egyedek mesterséges szelekciójából áll bizonyos előnyben részesített tulajdonságokra szelektálva.
Túltenyésztett az a fajta, amelynek legtöbb egyedének a régen kedvelt tulajdonságai ma már hátrányukká váltak, pl. a nj-nál a túl alacsony, gyenge csípő, bulldognál, mopsznál a túl rövid orr(a felette levő ránc már szinte kiljebb van mint az orra), vagy a túl ráncos bőr, a basset houndnál a túl nehéz test+hossz gerinc+rövid lábak.
Ugyanez lehet belső tulajdonsággal is, pl. a dobermanok túl idegesek, pörgősek lettek.
Eszerint alultenyésztettek azok a fajták ahol nem szelektálnak eléggé és így heterogén a fajta, egyes egyedek mintha nem is egy fajtába tartoznának.
A tultenyesztes tulzasba vitt tenyesztest jelent. Itt valojaban a szaporitok "munkajarol" van szo. nem a tenyesztokerol.
De hivatalosan a szaporitok szaporitasat is tenyesztesnek nevezik, es a szaporito szo csak a koznyelvben terjedt el, hogy megkulonboztessek a "rosszat" es a "jot".
Szoval a tultenyesztett fajtanak azt lehet nevezni, amelyiket annyira esz nelkul szaporitottak, hogy teljesen leromlott az egyedeinek a genallomanya, es ezert sok a beteges kozottuk. Ilyen a csivava es a yorki peldaul. Oket ugymond divatbol szaporitjak.
Ezert fontos, hogy az ember tenyesztotol vegyen ilyen kutyat, mert csak onnan kaphat egeszseges, valogatott genallomanyu kutyat.
Remelem, most mar mindenkinek vilagos...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!