Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Szerintetek a fajtamentés...

Szerintetek a fajtamentés diszkrimináció vagy sem?

Figyelt kérdés

Mindig is nagyra értékeltem a kóbor vagy menhelyes kutyákat mentő és gazdihoz juttató szervezeteket!

Lehetőségeimhez képest támogatom is őket!

De mostanában egyre jobban zavar ez a szelektív mentési elv!

Márhogy fajtamentők csak a bizonyos fajtájú kutyákat mentik!

A behatározhatatlan fajtájú keverékekkel mi van?

Én elhiszem hogy aki menhelyes kutyát fogad örökbe, van valami elképzelése hogy pincsit vagy német juhászt venne magához, és hogy az ő dolgukat könnyíti ha az adott fajtamentő szervezethez tudnak fordulni!

Értem hogy nem lehet minden kutyust megmenteni(vagyis lehetne,de...), de valahol nem igazság hogy a "korcskutyák" származásuk miatt hátrányba kerülnek!

2010. márc. 7. 22:45
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
69%

Én értem miért írja ezt a kérdező...

Ha az a kutyus akinek a történetét belinkelte teszem azt mondjuk labrador lenne, akkor már rég a retriever mentős lányoknál lenne......így meg ki tudja mi lesz vele.

2010. márc. 8. 11:38
 12/24 anonim ***** válasza:
100%
ezt értem, de nem a fajtamentők mondják, hogy "ezt a fajtát válaszd! ", "ne keveréket fogadj örökbe!", hanem az örökbefogadó válogatós. ha ő labrador típusú kutyát akar, akkor egy sima menhelyről sem ezt a pici kutyát hozná ki, hanem egy labrador-jellegűt. ez ellen sajnos nem lehet mit tenni.
2010. márc. 8. 14:10
 13/24 anonim ***** válasza:
100%
Nem az. Ha valaki egy bizonyos fajtát szeretne és úgy gondolja, hogy inkább örökbefogad, akkor neki nagy segítség, hogy ezek a kutyák egy helyre vannak összegyűjtve.
2010. márc. 8. 18:22
 14/24 anonim ***** válasza:
63%

"Az igazi kutya, az útszéli keverék. Nálam kettő is van. Igazi családtagok."

Szóval szerinted, egy nem keverék kutyus nem igazi családtag? Csak azért, mert fajtatiszta, nem szeretheti a családot, aki befogadta?

A gondolkodásmódod szánalmas és "rasszista".

U.I: nem egy 15 éves, "Yorki-s", kis hülye liba vagyok, hanem 23 éves MINDEN FÉLE-FAJTA KUTYÁT UGYANÚGY SZERETŐ, SAJNÁLÓ ember!

Szerintem undorító, amikor az emberek már a kutyákba is belekötnek! A kutya az kutya! Ha egy kutya keverék, ugyanolyan társ,mint egy fajtatiszta!

Minden kutyus szeretetre vágyik és szeretetet ad! Legyen az keverék vagy fajtatiszta!

2010. márc. 8. 21:12
 15/24 anonim ***** válasza:
Te lehet h nem Magyarországon élsz ahol a legtöbb ember fajtatiszta, kölyökkutyát akar, lehetőleg ingyen vagy minél olcsóbban.
2010. márc. 9. 11:35
 16/24 anonim ***** válasza:
A berni pásztor fajtamentőknél vannak keverék kutyusok is. Bizonyos fajtákra specializálódnak, de nem hiszem, hogy elnézné bármelyik csoport is egy nem fajtatiszta kutya sínylődését.
2010. márc. 9. 20:22
 17/24 A kérdező kommentje:

"Szóval szerinted, egy nem keverék kutyus nem igazi családtag? Csak azért, mert fajtatiszta, nem szeretheti a családot, aki befogadta?

A gondolkodásmódod szánalmas és "rasszista".

U.I: nem egy 15 éves, "Yorki-s", kis hülye liba vagyok, hanem 23 éves MINDEN FÉLE-FAJTA KUTYÁT UGYANÚGY SZERETŐ, SAJNÁLÓ ember!

Szerintem undorító, amikor az emberek már a kutyákba is belekötnek! A kutya az kutya! Ha egy kutya keverék, ugyanolyan társ,mint egy fajtatiszta!

Minden kutyus szeretetre vágyik és szeretetet ad! Legyen az keverék vagy fajtatiszta!"

Ez pont az a fajta mentalitás, amit visszatetszőnek tartok!

A kérdésemben pont azonn van a hangsúly, hogy a kutyáknak származástól függetlenül egyenlő esélyeket kellene adni!

Én nem kértem hogy a pedigrés/nempedigrés gazdik egymás torkának essenek a vélt vagy valós sérelmeikkel!

Nem kellene presztizskérdést csinálni abból, kinek milyen kutyája van!

Nekem például keverékeim vannak, és imádom őket, ha fajtatiszták lennének, sem lenne ez másként!

A fajtamentők viszont nem egyenlőek a menhelyekkel, menhelyen nem nagyon jut idő meg energia hogy foglalkozzanak a kutyákkal!

És a beazonosítható származás messze nem garancia, hogy a viselkedése az aminek lennie kéne! Egy menhelyi vagy kóbor kutyától meg főleg nem szabad elvárni, hogy olyan tip-top idegzetű és személyiségű legyen, mint amit most hoztunk a tenyésztőtől, rendezett környezetből!

Főleg az agyonszaporított divatfajtákról beszélek!

A kutya nem egy bútor vagy kellék, hogy készen kapjuk!

Ezek a kutyák többé-kevésbé mind sérülnek lelkileg!

Sajna abban van igazság, hogy a fajtatiszta kutyák néhol kevésbé családtagok, mint a keverék!

Egy jó származású, esetleg dijjas kutyát pénzé lehet tenni!Nem is értem, hogy képes valaki eladni pl felnőtt, sok éve nálla lévő kutyát eladni...:(

Nekem is vannak kedvenc fajtáim, de egy csúnya de kedves kis kóborkutya is kiváltja belőlem, hogy befogadjam!

2010. márc. 10. 06:14
 18/24 A kérdező kommentje:

"Nem az. Ha valaki egy bizonyos fajtát szeretne és úgy gondolja, hogy inkább örökbefogad, akkor neki nagy segítség, hogy ezek a kutyák egy helyre vannak összegyűjtve."

De itt megint az "ingyenpedigréskutya" esete áll fenn, merthamár kedvenc fajta, akkor legyen fiatal, lehetőleg kölyök, makkegészséges és persze csodaszép...

Itt az elvárásokkal van a baj!

A menhely nem egy bolt, ahol a nagy kínálatból pont azt kap amit szeretne! Itt nagyon sok kompromisszum kell, de ezt a legtöbben hátrányként fogják fel!

" ezt értem, de nem a fajtamentők mondják, hogy "ezt a fajtát válaszd! ", "ne keveréket fogadj örökbe!", hanem az örökbefogadó válogatós. ha ő labrador típusú kutyát akar, akkor egy sima menhelyről sem ezt a pici kutyát hozná ki, hanem egy labrador-jellegűt. ez ellen sajnos nem lehet mit tenni.

"

Sajos a emberi hülyeség és hiúság ellen tenni nem lehet!

Aki azért fogad örökbe laradort mert van egy idealizált képe a labradorokról, és olyat szeretne, az baj!

De ha szereti a labradorokat, és van épp egy bajban lévő, kedves, öreg, háromlábú labri, és azt szeretné befogadni, az korrekt! Ez két lég szélsőséges példa!

Remélem érthető amit mondani akarok!

A "hibátlan" fajtatiszta kutyák csak ritkán kerülnek utcára, menhelyre! Max elkóborolnak!

2010. márc. 10. 07:14
 19/24 anonim ***** válasza:
100%

épp ez az. a fajtamentők azt a háromlábú, öreg labradort is ugyanúgy elhozzák a menhelyről, neki ugyanúgy esélye van az örökbefogadásra. mikor én kutyát választottam, igenis figyeltem több hétig az adott fajtával foglalkozó fajtamentőket, és nehogy azt hidd, hogy csak kiskutyákat és egészséges kutyákat mentenek. ellenkezőleg: a kutyák nagy része felnőt vagy idős, és nem ritkán borzasztó körülmények közül kerülnek ki.

és a szimpátia kutya és gazda között nagyon fontos, mert ugyan rá lehet bírni valakit, hogy fogadja örökbe pl: ezt a kutyust, de lehet, hogy mindketten rosszul járnak. ha valaki szereti a kutyákat, az még nem jelenti azt, hogy mindegyiket ugyanannyira szereti. ezt nem arra értem, hogy jobban szereti a fajtatiszta kutyákat a keverékekél, vagy az egyik fajtát a többinél, hanem X kutyát Y kutyától. de ez nem diszkrimináció, hiszen az emberismerőseid közül sem kötődsz ugyan úgy mindegyikhez, az egyik barátod közelibb mint a másik, az idegenek közül pedig van aki szimpatikus, van aki nem.

de persze, én nem változtathatom meg a te nézőpontodat.

2010. márc. 10. 13:02
 20/24 anonim ***** válasza:
Már ez is baj? Emberek a szabadidejüket és pénzüket áldozzák kutyák megmentésére, erre te és még néhányan lerasszistázzátok őket, csak azért, mert egy bizonyos fajtán segítenek. Engem a te mentalitásod zavar nagyon!
2010. márc. 10. 18:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!