A falkavezérség tényleg elérhető ezekkel?
Nagyon sok helyen olvasom a módszereket, mint az ajtón ki/be menetel, sétánál nem mehet arra, amerre ő akar, földre lenyomás, stb.?
A helyzetem a következő: Kaptam ajándékba egy rottweiler kutyát, 2éve. Minden szépen ment, jártunk kutyaiskolába, letette az engedest (bár nem a legjobb eredménnyel). Aztán történt egy kis gond az életemben, így kevéa időm volt rá, de azért volt vele foglalkozva, csak nem annyi, amennyit megérdemelt volna. Elajándékozni nem mertem, mert féltem, hogy rossz helyre kerül, és nagyon szeretem, igazából csak ő van nekem..
De ennek az elhanyagolásnak az lett a következménye, hogy a falka legaljára kerültem, félti előlem a kaját, nem simogathatom mikor én akarom stb. Viszont én ezt nem tűröm, de nála a falkából kizárás nem válik be. Ha agresszívan lép fel, és lenyomom a földre a grabancát megrángatva, addig ott tartva, míg le nem nyugszik, akkor visszakerülök a falkavezér szerepére vagy műkéz-készítők telefonszáma után nézhetek? A súlyunk azonos..plusz mostanában sétánál rendszeresen kitámad a pórázról is embernek vagy állatnak, ha nem szimpi. Azokra is, akikkel kiskorában játszott...Ezt olyankor úgy korrigálom,hogy megkérem a másik gazdát hogy jöjjön el mellettem nyugodtan, olyan közel, amennyire nem tud az én kutyám érintkezni a másikkal és a gazdival, olyankor leültetem, ha nagyon hisztizik, kicsit megemelem a láncos nyakörvet. Látta kiképző, sajnos hétvégente dolgozok, így nem tudok folyton eljárni suliba de ő ajánlotta ezeket, amiket leírtam és alkalmazok. Eddig 2hónap telt el, és most már odafigyel jobban a szándékomra, de tudja, hogy hogyan kell túljárni az eszemen..
Nem ütném meg soha, de már nagyon azon a határon vagyok, hogy megcibálom..de ha oda a karom/fejem, stb, akkor nem lesz aki etesse és még ki is rúgnak:D
Nem félek tőle, mert ismerem, csak érdekes, hogy így felhatalmazta magát, és én ezt nem tűröm. (ismétlem, nem vagyok híve a bántalmazásnak, de eddig egyik kutyám sem volt ilyen).
Amúgy két kaukázusi után azt hittem, könnyebb lesz:D
Akartam mellé még egy staffot is, de ezek után...
Te figyeltél az előző válaszomra is, ugye? Nem szeretem ismételni magamat, de még egyszer elmondom: a falkavezér nem óvónéni, nem ő intéz mindent a falkában, amíg a többiek tehetetlenül fekszenek és csorgatják a nyálukat. "Csak" vezet. A falka ereje abban van, hogy ha egyet bántanak, mind megvédi, pozíciótól függetlenül. Vagy komolyan úgy gondolatd, hogy valami rátámad a falkavezérre, a többi meg érdeklődő tekintettel végignézi, ahogy kicsinálja? Tuti lenne, ha a kóbor falkákat is el lehetne így intézni: mindig az aktuálisan legmagasabb rangút kell ütni, és akkor a többi majd jól békén hagy.
Gondold ezt át még egy párszor ;)
Emberek ne vitatkozzatok :/
Szerintem azért nem kell eldurvulni a falkavezér értelmezésében, nem kell farkasfalkához hasonlítani az életünket. Annyi az egész, hogy falka=család. Falkavezér=család vezetője, jelen esetben én.
Rég nem farkas a kutya. A kutyával kutyaként kell viselkedni, nem farkasként. Bár hasonlóságok vannak a két állat viselkedése között, az tény és még fajtabeli különbségek is vannak bőven.
Nézzen meg bárki is egy kóbor kutyafalkát. Na ott látszik, hogyan is működik ez az egész. Van egy vezető, aki rámordul az alatta lévőre, ha az rosszul csinál valamit és az a kutya tiszteli a vezetőjét.
Vagy nézzünk meg egy gazdájával szemben harapós kutyát. Ott látszik, hogy ő azt hiszi ő a vezető.
Ebből látszik, hogy rangsor az van. Emellett lehet az embernek barátja a kutyája, de a kutyának szabályok kellenek, mert ha nem kap, akkor azt hiszi ő van nyeregben és majd állít magának.
Nekem legalábbis ez a tapasztalatom, a véleményem.
Erre rá lehet húzni itt a vita tárgyát is, az ŐV-t. A kutya megcsinálja amit mondok neki, és ennyi. Ő nem tudja, hogy most az a hadonászó ember épp rám akart támadni, hanem én mondtam neki, hogy ugorjon az emberre.
Az más, ha éjszaka rám támad valaki az utcán, akkor a kutya érzi, hogy félek, ezért megvéd magától is ha kell.
Ja azt még odaakartam írni, hogy a farkasfalkában viszont nem haverkodnak a tagok.
Míg az embernek társa a kutya, csak vannak szabályok, addig a farkasfalkában szimpla alárendelt viszony van.
"a farkasfalkában viszont nem haverkodnak a tagok"
Ezt honnan veszed? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!