Nektek mi a véleményetek a flexi/automata pórázról?
Én nem szeretem mert sokan úgy sétáltatnak kutyát hogy az automata pórázzal képtelenek irányítani a kutyájukat.
Sok kutyát láttam már így összezörrenni hogy jóval a gazdi előtt voltak es az ember nem tudta időben visszahúzni a kutyát.
Én azért nem szeretem mert amikor viszem a kutyám sétálni és jön egy kutya flexin akkor nem fogja vissza a gazdája és rögtön a kutyámra akar támadni.Mivan ha én nem akarom hogy az a másik eb odajöjjön?
Csak és kizárólag vidéken szoktam használni vagy ha túrázni megyünk. :D
Szerintem csak két esetben jó:
-ha nagy zöld területen (mező pl.) a gazdi még nem meri elengedni, de kicsit több mozgásteret akar biztosítani a kutyájának (és nem akar egy 15 méteres hevederpórázt húzni a fűben..)
-ha a kutya a gazdi minden pisszenésére "ugrik", engedelmes és póráz nélkül is simán irányítható DE pórázszabály vagy mások megnyugtatása miatt mégis csak kell valamit tenni a kutyára
Minden más esetben hanyagolni kéne.
Én azt imádom, mikor a kutyám sima pórázon jön szorosan láb mellett, de szemből meg odarohan egy flexis kutya és a gazdi nem tudja eldönteni, hogy most akkor oda akarja engedni vagy sem...Az enyém meg ha esetleg odakap nekivagy rámordul mert a másik puskagolyóként lerohanja, akkor rondán néznek rám. Meg amikor a sarok mögül előbukkan egy kutya a madzag végén, gazdi sehol én meg nem tudom, hogy akkor most mi van. Vannak "flexis" ismerőseink, akiknek nagyon kedves, jófej kutyáik vannak meg én sem zárkózom el a pórázas ismerkedéstől teljesen, de mikor így ott áll egy kutya magában inkább megállunk és bevárjuk a gazdit, hogy akkor mi legyen :D
Előző, 5 kg-os kutyámat és is sokszor vittem flexivel (anyám vette :D ), aztán elegem lett és előkotortam a szekrényből a régi bőrpórázt. Kényelmetlen, macerás, hogy vissza kell csörlőzni a kutyát. Ahogy észrevettem a kutya is jobban kedvelte a sima pórázt.
Nekem az van, és hát tényleg nem sok értelme van az 5m hosszának. Esetleg amikor olyan helyen járunk, ahol alig van forgalom, ott el tudom vele engedni. De úgy is kényelmetlen, mert nem mindig tudom megoldani, hogy semmin ne tekerje körbe.
Egyébként maga a póráz nagyon jó minőségű, az én kutyámé, elvileg elbír 25kg-ot, de sokkal többet is elbírt már :D
Én eddig túlsúlyban negatív véleményeket olvastam mindenféle oldalon, szóval leírom én is az objektív véleményem.
Szerintem a legnagyobb gond nem magával a flexi pórázzal van, hanem azokkal akik használják. Igen, a sokat emlegetett, neveletlen szobacirkáló kis ölebeket tartó és sétáltató gazdákról. Mindig látom, ahogy a kis 1-2 kilójukkal ficánkolnak a póráz végén és elképzelem mi lenne, ha az én 40 kiló körüli kutyám csinálná ezt. Azt hiszem hamar leszakadna a karom.
A baj tehát azzal van, hogy a kutyájuk neveletlen és mivel nem okoz különösebb hát/karfájdalmat a kis ölebük ráncigálása, ezért nem is akarják őket megnevelni. Csak kicsit rántanak rajta, jólvanazúgy. Így persze, hogy kifutnak biciklisek meg autósok elé a flexin. De láttam már nevelt kistestűeket is, nem gondolom hogy nem lehet őket megnevelni, csak sokan nem teszik.
Szóval itt vagyok én egy majdnem 40 kilós japán akitával. Flexin pórázzal. Nem húzz, nem ráncigál, megáll amikor én megállok. Szerintem nevelt kutyánál semmi akadálya az ilyen póráz használatának. 1.5 éves koráig fix pórázt használtam, de őszintén szólva még a 2 méteresnél is untam már, hogy mindig össze kell szedjem mikor közelebb jön meg kiengednem mikor távolodik, mert azt nem akarom, hogy a földön surlódjon és kopjon, tönkremenjen. Mellesleg pl egy 10 méteres fix póráz mitől különb a flexitől olyan helyzetben, ha a kutya messze van? A fix pórázzal is vissza kell ráncigálni egy neveletlen, nem teljesen behívható kutyát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!