Flexi póráz vagy sima póráz?
Sima.
A flexi sokszor nem látszik. Baleset veszélyesebb.
Én is a simára szavazok, főleg ha a kutya még nevelésre szorul.
A flexi nem csak a környezet számára lehet balesetveszélyes, mert nem látszik, de a kutyára nézve is. Ha nagytestű, akkor azt az 5-8 m szalagot szinte le is tekeri mire kapcsolsz, és ha teljesen letekerte, vagy hirtelen megállítod, akkor a kutyát nagyobb erővel rántja vissza, mint egy sima póráz. Tehát nagy testű kutyához különösen nem ajánlott az automata póráz.
Simával könnyebb megtanulni a pórázfegyelmet, és könnyebb irányítani a kutyát, még ha nem is valami rángatós módszert választasz, mert hát a flexi egy nagy bumszli, szerintem állati kényelmetlen az embernek.
De azzal egyáltalán nem értek egyet, hogy flexit csak teljesen fegyelmezett kutyára érdemes tenni. Jó szolgálatot tehet, amíg nem teljesen behívható a kutyád, és nem tudod minden nap kivinni a puszta közepébe elengedni. Behívás gyakorlására és irányíthatóság növelésére is teljesen jó. Két dologra kell figyelni: legyen végig szalagos (az látszik és nem vág), és 10 kg-os kutyára ne vegyél 20 kg-os kutyának valót, mert azt nehezebb húzni, a kutya jobban beletanul a húzásba.
A másik, hogy ha kiengeded a kutyát a flexi végére, akkor tégy úgy, mintha nem lenne összekötve veled: ne engedd befordulni a sarkon, hanem hívd vissza, figyelj rá, kommunikálj vele és ne szó nélkül csévézd be stb. Fontos még, hogy ne engedd össze így más kutyával - de ha sima pórázon vagy "szabadon" lenne, akkor sem lenne szerencsés.
Szerintem a flexi remek kiegészítője a városi kutyatartásnak, hiszen nyilván felelőtlenség lenne minden póráz nélkül vinni a kutyát forgalmasabb helyen, viszont jól használva megadja a szabadság érzését és sokkal inkább kommunikálsz a kutyáddal, mint a sima póráz esetében (ha úgy használod, ahogy írtam).
Nekem egyébként mindkettő változat van, sima pórázt elég olcsón lehet szerezni, nem kell vagy-vagy megoldásnak lennie. Szóval szerintem mindkettő.
Ha nem nagytestű a kutyád é megnevelted én a flexire szavazok.
Egy kutyának szüksége van arra, hogy felfedezze a környezetét úgyhogy én az enyémet (bullterrier) mindig flexin viszem.
Ritkán sétálunk mert kertes házunk van de ha sétálunk akkor így kielégítheti szaglászási vágyait.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!