A törzskönyv egy kutyusnál mennyire fontos, mihez kell/szükséges?
Annyi hátránya van, hogy nem lehetsz biztos, hogy a kutyád fajtatiszta (és ez komoly, attól aki csak opcionálisan ad törzskönyvet, sanszos, hogy nem is kapsz olyan kutyát, amit szeretnél). Illetve ezzel sokat ártasz a fajtának, mert támogatod az olyan szaporítókat, akik nem vezetik rendesen a törzskönyveket, szóval ha valami betegség felbukkan a vonalban, akkor se jön rá soha senki.
Az oltás és féregtelenítés alap... chipnek is kell lennie benne.
Igen. pl adott ez a kutya [link]
na már most ha ennek a kutyának nem lenne törzskönyve akkor ő nem lenne fajtatiszta német juhászkutya a sorozatban is bűdős korcsoznák meg pl orvosi rendelőben is igy szolítanának hogy a következő az a német juhásznak tünő korcs, hiába echte német juhásznak néz ki akkor is csak korcs. ja rendszerbe is oltási könyvbe is németjuhásznak tűnő korcs szerepelne hivatalosan.
4-es. Sajnos én beleestem a csapdába. Szaporított sztaffordot vettem. Az oltási könyvben is ez a fajta van, mert ezt diktáltam be.
Mire megnőtt, kiderült pit keverék. Én imádom. És még sehol sem korcsozták le... És senkit nem érdekel, milyen fajta van írva az oltási könyvébe...
Kérdező. Ha nincs törzskönyv, nem tudod mit kapsz. A törzskönyv a garancia arra, hogy azt kapod, amit szeretnél!
Meg nem csak a fajtatisztaságot bizonyítja,hanem,hogy örökletes betegségektől mentes és jó idegrendszerű az ebzet.
Például amikor egy olyan kutya lesz félős vagy épp agresszív ami például a fajtára nem jellemző akkor ott is idegrendszeri gond van.
Ilyen mikor pl egy család vesz egy 5 ezres golden retriever-t,mert család barát kutya fajta ,viszont agresszív és kiszámíthatatlanná válik a kutya, hol ott jól nevelték-de az idegrendszere miatt ilyen. Vagy pl egy Kaukázusi juhászkutya aki egy határozott,önálló,erős jellemű kutya és fél mindentől,nem védi a területét stb..
Igazából ezt sem gondolják sokan át,hogy egy jó helyről vett,drága,törzskönyves kutya olyan lesz amilyennek elképzeljük.Stabil idegrendszer,egészséges,100% az adott fajta!
Egy olcsó törzskönyv,szűrések nélküliből meg ki tudja mi lesz. Nem tudod milyen lesz az idegrendszere,nem tudod milyen örökletes betegsége van,sőt majd felnő és alig fog hasonlítani a vett kutyádra.
Nyilván kivételek vannak! Én kutyám is szapis, 1,5 évesen mentettem egy családtól/megunták/ Hibátlan az állása,amikor fiatal volt nagyon jó szőrminősége volt.Ismerősünk aki kiállításozik ő is elmondta,hogy nagyon szép,jó kiállású kutya ahhoz képest,hogy nem törzskönyves.Persze az idegrendszere eléggé nulla,mert nagyon félős.Ha kicsit hangosabban szólok hozzá akkor is úgy jön oda hozzám behúzott farokkal mintha verném,pedig soha! De alapjáraton nagyon engedelmes,nyugodt kutya csak félénk.Ami a fajtára nem jellemző.
Remélem így átlátható :)
Tévedés. A törzskönyv nem egyenlő az egészségügyi garanciával.
Hiszen a nem tenyészthető kölykök is kapnak törzskönyvet. Sőt: minden tenyésztett kutyának alaptartozéka a törzskönyv. A betegnek is. A törzskönyv = származási lap, arra való, hogy nyomon lehessen követni a kutyák származását. Származás nyomonkövetése nélkül nem létezik tenyésztés, és nem lehet fenntartani a fajtát. Ez egy nagyon fontos papír.
Normális tenyésztő a törzskönyv mellé ad:
1. adásvételi szerződést, melynek melléklete az egészségügyi garancia, amelyben le van írva, hogy mire vállal garanciát
2. a szülők örökletes betegségekre való szűrési eredményeinek a másolatát
Ha ez utóbbi két papírt nem kapod meg, akkor 1. nem reklamálhatsz a tenyésztőnél 2. valószínűleg törzskönyves szaporítóval van dolgod (még az 1. papír hiánya hagyján, de a 2. számú kell).
A törzskönyv egy papír arról, hogy kik a kutyád felmenői. Nem garancia, nem szerződés, hanem származási lap. Fontos papír, nélküle nincs tenyésztés, nincs fajta fenntartás, mert ha pl a te kutyád beteg, és nincs törzskönyve, akkor semmi következtetést nem lehet levonni arról, hogy kik hordozhatnak valamit az ősök közül. Egyszerűen aki törzskönyv nélküli kutyát választ, az magasról tesz az adott fajtára.
8-as, mindazt, amit leírtam, 10 perc googlizással meg lehet tudni, sőt még többet is, és a tenyésztéshez ennél jóóóval több utánajárásra van szükség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!