Hogyan lehetek tenyeszto?
2 Eve mmikor megkaptam az elso kutyamat Zeuszt egy pitbullt azota "szerelmes" vagyok a fajtaba...nagyonsokat olvastam kutakodtam afajtarol ..videokat filmeket neztem roluk es nagyonsok baaratomnak van pitbull ja es staffija... figyeltem a viselkedesuket az emberrel aa z idegen kutyakkal es az ugymond kutya barataival mikor egyy helyen vannak es jatszanak ....nekem errol a fajtarol meegvan az en sajat velemenyem a viselkedeset es a stanndertet illetoen..
de viszont azt nemtudom tenyeszto hogylehetek majd erre lennek kivancsi :)
ahogy a #2 írta, csak a standarden belül lehetnek saját elképzeléseid.
Az elmélet: a fajta teljes ismerete, egészségügyi gondjaik, betegségeik, örökletes hibáik, genetikájuk, öröklésmenetük ismerete
Kell egy tenyészcél, mert csak a létszámot gyarapítani szaporítás, meg kell tudnod határozni, hogy igazából mit is akarsz elérni, mivel akarod jobbá tenni, nemesíteni a fajtát.
Kell majd egy törzskönyves kutya, akit tenyésztőtől veszel, őt ugye megfelelően ellátni, a tenyészcélodtól (küllem, munka, sport) függően az erre kitalált rendezvényekre, szemlékre, minősítőkre vinni. Ha megfelelő mennyiségű és minőségű minősítéseket kapott, az örökletes és nemi úton terjedő betegségekre kell szűrni a kutyát. Kiváltod a kennelnevedet. Kiválasztod a megfelelő párosítást a kutyához, nem hasraütéses alapon, hanem komolyan figyelembevéve a céljaidat, genetikát, és a másik kutya minden képességét. A vemhes kutyát szakszerűen ellátni. a kölyköket nevelni minimum 8 (de ha lelkiismeretes vagy 12) hetes koráig, és ekkor chipelve, törzskönyvvel, oltva,(egészségügyi garanciával) féregtelenítve eladni.
úgy tömören ennyi.
de a pitbullt sok helyen nem ismerik el önálló fajtaként, így ennek a tenyésztése nehézkesebb, már eleve egy valódi pitbull beszerzése is.
Legegyszerűbb lenne felvenni a kapcsolatot pitbull tenyésztőkkel,bár lehet csak külföldön vannak. Velük beszélgetni,ellátogatni a tenyészetbe,megnézni a kutyáit stb stb.
De azért nem két fillér beszerezni külföldről egy jó tenyész szukát,majd hozzá való kant megtalálni,lehet csak pl Németországba el kell vinned a szukádat,hogy befedeztesd.
Ismerek egy jó tenyésztőt/nem pit/ ő Európán belül több országba vitte a szukáját fedeztetni. Akkor a kutya kivitele,szűrései,fedezési díj,nem két fillér volt elhiheted. Ha vki tisztességesen csinálja akkor se nagyon jön ki nullára vagy csak jó esetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!